31.8.2013. 2:33:21h
U luksuznim hotelima u Grčkoj litra vode 2 kune, u Konzumu 5 kuna
U lancu luksuznih hotela Avra na grčkim otocima i posebno Kreti, gostima se servira i istoimena, flaširana, negazirana voda Avra. U hotelu s pet zvjezdica, gdje svaka soba ima bazen, možete kupiti šest litara te vode za 1,7 eura (svih šest litara).
Peter Huys / flickr.com

U lancu luksuznih hotela Avra na grčkim otocima i posebno Kreti, gostima se servira i istoimena, flaširana, negazirana voda Avra. U hotelu s pet zvjezdica, gdje svaka soba ima bazen, možete kupiti šest litara te vode za 1,7 eura (svih šest litara). Iz čega ispada da jedna litra (u hotelu s pet zvjezdica) dođe svega 2,10 kuna! U zalogajnicama na hrvatskoj obali litru vode turistima prodajemo za 30 kuna
Da je Hrvatska kao turistička destinacija preskupa čak i Nijemcima, a kamoli domaćim turistima, znamo svi, no da smo nepodnošljivo skuplji od najluksuznijih mediteranskih de luxe hotela dokazuje slijedeći primjer, a radi se o najobičnijoj flaširanoj – vodi!
Hrvatska, zemlja s gotovo najvećim zalihama pitke vode u Europi, svojim građanima prodaje najskuplju vodu. Odnosno, ne prodaje ju država nego Todorićev Agrokor kojemu je država isplatila najveći mogući iznos državnih poticaja u poljoprivredi. Ukupno 143 milijuna kuna u jednoj godini, dok seljacima još duguje 40 posto lanjskih poticaja. A poljoprivredni proizvodi i voda su nam još uvijek preskupi. No, vratimo se na luksuzne hotele i manje luksuznu vodu.
U lancu luksuznih hotela Avra, koji se ponosi svojim apartmanima na grčkim otocima, a pogotovo Kreti, gostima se servira i istoimena, flaširana, negazirana voda Avra. U hotelu s pet zvjezdica, gdje svaka soba ima bazen, možete kupiti šest litara te vode za 1,7 eura (svih šest litara). Iz čega ispada da jedna litra (u hotelu s pet zvjezdica) dođe svega 2,10 kuna (slovima: dvije kune i deset lipa)!
Istodobno u Hrvatskoj, bogatom vodom i poticajima Agrokoru, cijene se u Konzumovoj maloprodaji kreću od 3,5 kune za bočicu od pola litre do pet kuna za litru obične vode. Ako je riječ o trgovačkom lancu koji nije Todorićev, onda i više.
Strah nas je bilo pitati koliko nam boca flaširane vode dođe u našim hotelima s tri zvjezdice, kad se u najobičnijim zalogajnicama na moru litra vode turistima prodaje za 30 kuna! Voda je tako postala veliki biznis kod hrvatskih ugostitelja i hotelijera jer su je ožeđali turisti prisiljeni kupovati, a ovi u grčkim luksuznim hotelima valjda piju šampanjce pa je cijena vode otišla u bescijenje. I to na uzavrelim, suhim grčkim otocima gdje kiša pada dva puta godišnje. Našim je ugostiteljima normalno da cijena vode iznosi koliko i cijena piva i da se na litru vode nabija marža od 250 posto. Otuda i europsko divljenje kvaliteti i zalihama pitke vode u Hrvatskoj. A otuda i porast turističkih dolazaka i noćenja na grčkoj obali za više od 21 posto. I na hrvatskoj obali za jedva tri posto.

Piše: D.K.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved