Virovitica
31.8.2013. 13:01:10h
Kirin: Vrijeme je da spoje zelena i plava Hrvatska
Danas je u Virovitici održan 3. Sajam agro proizvoda i oprema , Agroexpo 2013. koji je okupio više od 80 izlagača s područja virovitičko-podravske, koprivničko-križevačke i sisačko-moslavačke županije.
korom / flickr.com

Danas je u Virovitici održan 3. Sajam agro proizvoda i oprema , Agroexpo 2013. koji je okupio više od 80 izlagača s područja virovitičko-podravske, koprivničko-križevačke i sisačko-moslavačke županije te je proslavljen Dan udruga koji je okupio 48 udruga s područja nekoliko županija

U organizaciji Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, HGK - Županijske komore Virovitica, HOK-Obrtničke komore VPŽ, Hrvatske poljoprivredne komore,Turističke zajednica VPŽ te županijski savez poljoprivrednih udruga. U sklopu sajma, održana je i rasprava i okrugli stol u HGK Virovitica, na temu "Iskustva mađarskih pčelara nakon ulaska u EU" na kojemu se prisutnima obratio predsjednik Udruge pčelara iz Pečuha May Gabor. Na završetku uvodnih svečanosti, „Zlatnu žlicu“ za bagremov med je dobio proizvođač meda Predrag Momčilović iz Pčelića. Štandovi na kojima su izlagači ponudili i predstavili svoje proizvode, su bili besplatni baš kao i troškovi pojedinih promotivnih štandova te uvrštavanje izlagača u sajamski katalog. U sklopu sajma, organizatori su objedinili brojne izložbe, od kojih je važno napomenuti 10. Županijsku izložbu voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda, 8. Županijsko ocjenjivanje meda, sajam meda i pčelinjih proizvoda, potom 5. Međunarodno ocjenjivanje meda, 3. Izložba ljekovitog bilja i 3. Izložba vina. Uz održan 3. Agroexpo, danas je u Virovitici proslavljen i Dan udruga virovitičko-podravske županije na kojemu se predstavilo 48 udruga s područja nekoliko županija.

Kirin podučio "Danas bolja Virovitica,sutra bolja RH" te naglasio da je vrijeme da se spoje zelena i plava Hrvatska

Gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, je u svom pozdravnom govoru rekao da svi proizvođači hrane važni, a kvalitetna proizvodnja je ono što je neophodno za uspjeh i uvjet da bi neki proizvod nosio znak ekološkog. Budućnost ovog kraja ali i cijele Hrvatske su danas tvornice pod otvorenim nebom i turizam,i to je ono u što je vrijedno ulagati poručio je Kirin. U svom nadahnutom govoru je Kirin zaključio da kada se metaforički rečeno, spoje zelena i plava Hrvatska, uspjeh zajamčen. Predsjednik HGK županijske komore Virovitica Ivan Slamić, je izrazio zadovoljstvo sajmom jer je očito da postoji veliki postoji interes onih koji žele predstaviti svoje proizvode a postoje i kupci za te proizvode. Slamić je istaknuo da su tržište, proizvodnja i država, ključni za uspjeh. Slamić je podsjetio da nam je otvoreno tržište od pola milijarde ljudi te je ohrabrio proizvođače ali se osvrnuo i na državu koja treba dati potporu te reći što će se događati s energentima, s javnim poduzećima i kako bi poljoprivrednici mogli pratiti i cijene i osigurati dobru konkurentnost.

Župan Tolušić poručio resornom ministarstvu da je vrijeme da se više počne brinuti za male poljoprivrednike

Župan Tomislav Tolušić je zadovoljno istaknuto da je virovitičko-podravske županija agrarna te upravo današnji izlagači najviše osjete težinu poljoprivrednog posla i svih nedaća. Tolušić je podsjetio da su zadnje godine su bile iznimno teške i nepogodne za poljoprivrednike, te je obećao potporu županije koja će stati iza proizvođača, te osvrnuo na primjer poljskih poljoprivrednika koji su negodovali ulaskom Poljske u EU, a danas su izrazito zadovoljni.Tolušić se kritički osvrnuo na resorno ministarstvo za koje smatra da pokazuje prema onim malim proizvođačima, te se brinu za „ velike igrače“ u poljoprivredni, te poručio da je vrijeme da se ipak učini više za Slavoniju.

Saborski zastupnik Josip Đakić je pozdravio prisutne uz napomenu da proizvodnja virovitičko-podravske županije na zavidnom nivou no da EU uvijek traži više. - Poljoprivredni bazen kao što je naša županija pa tako i cijela Slavonija zahtijeva rad svih struktura kako svih nas na lokalnoj razini tako i RH ministarstava.Đakić je napomenuo da su navodnjavanje i poticaji u poljoprivredni nužni kako bi se zadovoljili EU standardi i norme.“ Svi trebaju težiti proizvodnji onih kultura koje nedostaju na EU tržištu - zaključio je saborski zastupnik Josip Đakić.

Piše: Maja Šantoši

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved