Jastrebarsko
1.9.2013. 0:19:44h
JASKANSKE VINSKE SVEČANOSTI
Ovogodišnje Jaskanske vinske svečanosti održat će se od 5. do 8. rujna na Sajmištu, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.
Suradnik13 / wikipedia.org

Ovogodišnje Jaskanske vinske svečanosti održat će se od 5. do 8. rujna na Sajmištu, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Ovu, za Jastrebarsko najznačajniju turističko-gospodarsku manifestaciju svečano će otvoriti premijer Zoran Milanović.

Jastrebarsko se ovom manifestacijom još jednom predstavlja širokoj javnosti kao grad iznimno bogate tradicije, koju kroz više od sedam stoljeća posebno krase tradicijski obrti, turizam i vinogradarstvo koje je posljednjih godina svrstalo Plešivicu u sam vrh vinarstva kako u Hrvatskoj, tako i u široj regiji.

Ove godine, Jaskanske vinske svečanosti se održavaju po dvadeset i prvi put, a s ciljem promocije jaskanskog vinarstva i vinogradarstva, vrijednih obrtnika te turističkih i gospodarskih potencijala prepoznatih ne samo na hrvatskoj nego i na međunarodnoj razini.

Priznanja koja je od najuglednijih svjetskih poslovnih časopisa dobio Grad Jastrebarsko, kao jedan od europskih gradova budućnosti i kao grad koji prednjači i pokreće razvoj Hrvatske, ove godine su dodatno potvrđena od strane EU, kada se na svečanosti ulaska Hrvatske u EU, u Bruxellesu, točio šampanjac proizveden na Plešivici.

Svakog rujna na Jaskanskim vinskim svečanostima iz godine u godinu obogaćuje se program i širi krug suradnje s brojnim gradovima partnerima te promiče prezentacija najboljih vina jaskanskog kraja.

Jaskanske vinske svečanosti najavili su: gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarskog, Stipe Bučar, direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarskog, Ivana Herceg te poznati jaskanski vinar, Tomislav Tomac.

Na početku konferencije uzgajivač jastrebova, Viktor Šegrt objasnio je porijeklo imena grada Jastrebarskog te predstavio glavnu atrakciju, živog jastreba, kao poznati simbol Grada.

‘Ovim putem pozivamo sve posjetitelje da prije nego što dođu pod šator na onaj zabavni  i enogastronomski užitak obiđu i neka naša vinotočja, izletišta i restorane koji se tamo nalaze, a potom, siguran sam, da će se u ovom zabavnom večernjem dijelu programa izvrsno provesti’, izjavio je gradonačelnik Zvonimir Novosel, najavivši i brojna druga događanja u sklopu Jaskanskih vinskih svečanosti kao što su:

Diplomatska berba
U subotu, 14. rujna, po četvrti puta, bit će organizirana Diplomatska berba grožđa na kojoj će predsjednik Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom ugostiti veleposlanike stranih država akreditirane u Hrvatskoj. Ubirući prve plodove u vinogradu obitelji Tomac i ove će godine predsjednik Josipović simbolično označiti početak tradicionalnih berbi grožđa u Hrvatskoj. Na zajedničkom druženju u vinotočju obitelji Tomac biti će predstavljen novi pjenušac pod nazivom Diplomat koji je proizašao upravo iz tako jedinstvenog događanja kao što je Diplomatska berba.

KotloVina show
Gastronomsko-zabavni show pod nazivom KotloVina show održat će se u nedjelju, 8. rujna na Sajmištu u Jastrebarskom, u 14 sati.
To je otvoreno natjecanje ekipa u pripremanju poznatog prigorskoga specijaliteta-kotlovine pred stručnim žirijem.
Zamjenik gradonačelnika grada Jastrebarskog i predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko, Stipe Bučar, najavio je ovogodišnju izložbu Eko Etno Jaska:

Obrtničko-turistička izložba Eko-Etno
Ove godine po peti puta za redom u sklopu Jaskanskih vinskih svečanosti održat će se obrtničko-turistička izložba Eko-Etno Jaska, na kojoj će nastupiti brojni obrtnici i proizvođači ekološki proizvedenih proizvoda i suvenira, kao i predstavnici nekih tradicionalnih udruga s područja Grada Jastrebarskog i okolice. Partner jaskanskom Udruženju obrtnika biti će Udruženje obrtnika Grada Hvara.
Svečano otvaranje izložbe bit će u petak, 6. rujna, u 19 sati, pod šatorom na Sajmištu u Jastrebarskom. Osim toga, u petak, 6. rujna, u sklopu Jaskanskih vinskih svečanosti u organizaciji Udruženja obrtnika grada Jastrebarskog i Udruge slastičara Hrvatske, održat će se humanitarna gastronomska akcija ‘Idemo na slatko’. Vješti slastičari ispeći će štrudlu od grožđa dugačku čak 200 metara. Sredstva prikupljena od prodaje ove rekordno dugačke štrudle, namijenjena su udruzi „Sve za nju“ koja pomaže ženama oboljelim od karcinoma dojke, te udruzi Profectus, inkluzivnom centru za djecu s poteškoćama u razvoju. Akcija će na Sajmištu pod šatorom započeti u 17 sati.
I ove godine u četverodnevnom programu svi posjetitelji moći će uživati u odličnim vinima i domaćim gastronomskim specijalitetima sljedećih vinara izlagača: „Mladina“, Dragutin Ciban, Drago Kurtalj, Zdenko Šember, Damir Režek, Malo gospodarstvo Kolarić, OPG Blažek, Robert Braje, Velimir Jagunić, Siniša Šoškić, Željko Šimanović, Darko Španić, Ljubomir Kunović, Ivica Jurkovac, Stjepan Sirovica i Lagradi-Velikanović.

U bogatom zabavnom dijelu programa nastupit će folklorni i tamburaški ansambli jaskanskoga kraja, klapa Galešnik iz Hvara, a cjelovečernjim koncertima, veselu publiku će zabavljati Gazde, TS Vranac iz Vinkovaca, Mejaši i hrvatska estradna zvijezda Ivan Zak.
Najava Jaskanskih vinskih svečanosti završila je zdravicom vinara Tomislava Tomca koji je istaknuo važnost ove manifestacije za sve plešivičke vinare, te zadovoljstvo što su grad Jastrebarsko i predsjednik Josipović po drugi puta odabrali vinograd i vinotočje Tomac kao destinaciju Diplomatske berbe.eg
Direktorica TZG Jastrebarskog, Ivana Herceg, zahvalila se vinoteci Jabuke i ruže na gostoprimstvu te napomenula kako su u vinoteci uz brojne hrvatske i svjetske vinske naslove, zastupljena i najbolja jaskanska vina. Potom je pozvala sve nazočne na zajedničko druženje uz tamburicu, domaću zakusku i vrhunsko vino te nastavak takvog druženja na Jaskanskim vinskim svečanostima.

Piše: P. R.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved