Sirač
2.9.2013. 3:30:33h
Manifestacija Dani šljiva u Općini Sirač za svaku pohvalu
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u subotu, 31. kolovoza 2013. godine s početkom u 15,30 sati na 'Danima šljiva u Siraču', drugog dana istoimene manifestacije, nakon objave rezultata dodijelile su se diplome i priznanja proizvođačima jakih alkoholnih pića.
/ bjelovar.info

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u subotu, 31. kolovoza 2013. godine s početkom u 15,30 sati na „Danima šljiva u Siraču“, drugog dana istoimene manifestacije, nakon objave rezultata dodijelile su se diplome i priznanja proizvođačima jakih alkoholnih pića.

U ime bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa na „Danima šljiva u Siraču“ prisustvovao je Neven Alić, zamjenik župana. Naime, od 2008. godine svakog prvog vikenda u rujnu u Siraču se održava poljoprivredno-kulturno-turistička manifestacija „Dani šljiva u Siraču“. Takva manifestacija zamišljena je kao promocija Općine Sirač koja je geografski i klimatološki idealna za uzgoj i preradu šljiva. Na Danima šljiva svake godine sudjeluje sve veći broj izlagača iz Hrvatske s tendencijom da uskoro postane i međunarodna manifestacija. U sklopu same manifestacije održava se i međunarodna smotra folklora koju organizira kulturno-umjetničko društvo "Kamen" iz Sirača. Također, vrlo je bitno istaknuti i kako se 80% izloženih uzoraka proizvoda od šljiva (kolači, pekmezi, džemovi, sokovi i rakija) podijeli posjetiteljima „Dana šljiva u Siraču“ besplatno.

Županov izaslanik, Neven Alić zajedno je s načelnikom Općine Sirač Branimirom Milerom dodijelio diplome i priznanja proizvođačima jakih alkoholnih pića. Veliko zlato za najbolje jako alkoholno piće (rakiju) drugu godinu zaredom uručena je Igoru Beraneku iz Daruvara.

- OPG Beranek je registriran prije desetak godina, ali proizvodnja ovog najboljeg alkoholnog pića je moj hobi od dvadesetak godina. Osnovna djelatnost mog OPG-a je vinogradarstvo koje spada u nasljedstvo treće generacije. Ova godina je bila dosta sušna i mislili smo da će kvaliteta biti lošija, ali stručnim radom uvijek se postižu izvrsni rezultati. Godišnje proizvedem i distribuiram oko 50 litara kako je i definirano prema Zakonu, rekao je Igor Beranek nakon što mu je dodijeljeno Veliko zlato na „Danima šljiva u Siraču“.

Sve posjetitelje i učesnike te brojne ugledne goste 6. manifestacije u Siraču pozdravio je načelnik Općine Sirač Branimir Miler.

- Od davnina je Općina Sirač bila poznata po kamenu, drvetu i vodi, a svake godine se spominjala i šljiva kao sastavni dio života Sirčana. Na području općine nema domaćinstva koje u dvorištu ili voćnjaku nema zasađenu šljivu. Namjena šljive je uvijek bila poznata, a to je za pravljenje pekmeza i pečenje rakije. Uz poticaj Općine po 15 kuna po satnici započela je i masovnija sadnja, a samim time i prerada šljive. Nakon šest godina vidimo da nismo pogriješili. Šljiva može postati izvor zarade, ali to je dugoročan i mukotrpan posao, no na našem području ipak su vidljivi pomaci, rekao je Branimir Miler, načelnik Općine Sirač, zahvalivši se na kraju svim ljudima koji su na bilo koji način sudjelovali u provođenju manifestacije „Dani šljiva u Siraču“.

Nakon načelnika, govorio je Vlado Crkvenac, predsjednik Udruženja zagrebačkih obrtnika naglasivši kako se nada kako tradiciju koju posjeduje Općina Sirač, a imaju je i sami obrtnici, te ove godine obilježavaju 160 godina tradicije, da će uspjeti tu tradiciju zadržati i dalje.

Javnosti i u znaku prihvaćanja dobrodošlice obratili su se gospodin Dragutin Ranogajac, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, gospodin Neven Alić, dožupan BBŽ-a, gospodin Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca te saborski zastupnik Vedran Babić.

Tijekom cjelodnevne manifestacije, a u sklopu programa „Dani šljiva u Siraču“ uslijedila je i povorka kulturno-umjetničkih udruga, kočija i konjanika, igre i natjecanja u „Šljivarskim“ igrama te smotra KUD-ova što je popratio i zamjenik župana, Neven Alić, u društvu domaćina i posjetitelja.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved