Koprivnica
2.9.2013. 9:54:16h
Uz topovske udare i zveket mačeva jeli su se kopuni i pilo pivo od koprive
U brojnim sadržajima tijekom trajanja manifestacije uživalo je više od 50.000 posjetitelja
/ glas-slavonije.hr

U brojnim sadržajima tijekom trajanja manifestacije uživalo je više od 50.000 posjetitelja

Poznati u ulozi manekena
Koprivnički bedemi u samom središtu sjevernohrvatskog grada, hrana i pivo, ostaci nekadašnje velebne, renesansne protuturske utvrde, ti nijemi i mistični svjedoci davno minulog vremena, protekla četiri dana bili su poprište osmog po redu održanog sve respektabilnijeg i bogatijeg Renesansnog festivala.
Takvog ga je zamislio i u zajednici s Upravom grada i drugim institucijama, te uz nesebičnu potporu sponzora, ostvario zaljubljenk srednjovjekovnih mačeva i viteških bitaka, Renato Labazan, direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice. Sada je ta turističko-povijesna i edukativna manifestacija najveći spektakl “živih slika” iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim činjenicama XV. i XVI stoljeća. A kada je na njemu u živopisnim srednjovjekovnim odorama sudjelovalo više od tisuću aktivnih sudionika iz Hrvatske i još deset europskih zemalja; vitezova, srednjovjekovnih obrtnika, kuhara, krčmara, dama, kmetova, zabavljača, gutača vatre i drugih, te u brojnim sadržajima je tijekom trajanja manifestacije uživalo više od 50.000 posjetitelja, tada se jedno može zaključiti da je festival u svemu uspio a Koprivnica, Hrvatska, pa i Europa dobila sadržaj kakvog se samo može poželjeti.
Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji su imali prigodu uživati i u okusima srednjovjekovnih jela spravljanih na licu mjesta i to prema izvornim receptima iz davno prošlog vremena s kraja srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra i druge divljači, našle su su se i delicije od koprive, biljke koja je Koprivnici i odredila ime, a prvi put za sve posjetitelje na licu mjesta u velikim količinama pripravljano je, odnosno kuhano i pivo od kopriva kakvo se ne može naći nigdje u svijetu.
Renato Labazan pritom ističe da je festival, i premda uvijek pomalo u sjeni intersa velikih hrvatskih medija, prometne izoliranost pa i nekih drugih razloga, uz “predaju od usta do usta”, ipak ostvario cilj.
- Stali smo uz rame takvih manifestacija u Europi i dostigli kvalitetu koje se ne bi posramili ni Nijemci, Francuzi, Austrijanci, koji su takve manifestaciji utemeljili i razvijali mnogo ranije. Iz godine u godinu imamo sve više aktivnih sudionika festivala. Posebice nas veseli to da je među njima i sve više domaćih Koprivničanaca, od tvrtki, udruga, obrtnika i trgovaca, sve do pojedinaca, koji su je prihvatili jer im se očito jako dopala i našli su se u tome. Tako sada imamo temelj na kojeg dograđujemo brojne viteške, glazbene, obrtničke i druge skupine. Svi oni dočaravaju davno minulo i prema mišljenju mnogih, gotovo zaboravljeno mračno doba srednjeg vijeka, no istovremeno današnjem čovjeku prikazuju i njegovu romantičnu i bajkovitu stranu - veli Labazan. Pritom sa zadovoljstvom ističe kako su ove godine prvi put uspjeli izbaciti plastiku, tako što su izrađene na tisuće glinenih krigli iz kojih je jedino bilo moguće piti pivo, te s drvenim žlicama, noževima i vilicama, također iz drvenih tanjura, konzumirati jela toga doba.
A oduševljeni posjetitelji koprivničkog Renesansnog festivala svakog su dana na njegovim prostorima ostajali do dugo u noć gledajući bitke pri opsadi grada uz gromoglasne topovske udare i zveket mačeva, sve nadahnuto srednjovjekovnom glazbom.
Zadovoljstvo, naravno, nije krila ni Vesna Želježnjak, koprivnička gradonačelnica, no ipak uz opasku kako “kontinentalni turizam još uvijek nije dovoljno prepoznat ni od strane Ministarstva turizma ni od mnogih drugih državnih instanci, i pored toga što mi na kontinentu moramo mnogo više raditi, zalagati se i odraditi da bismo mogli biti makar toliko dobri kao što su naše morske turističke destinacije, a koje se ne moraju brinuti o turistima, jer im oni sami dolaze”. Dodaje da svim Koprivničancima ništa nije teško, te da će se truditi da ta manifestacija bude još i bolja, pozvavši sve one koji je još nisu vidjeli da to svakako učine nagodinu u isto vrijeme.

Piše: Nikola VUKADINOVIĆ

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved