Zadar
2.9.2013. 11:04:48h
Zlatni zadarski folkloraši
Folklorne skupine KUD Sv. Jeronim iz Vlašića i KUD "Sv. Šime" iz Rtine kao jedna skupina i KUD Privlaka i KUD Radovin kao druga skupina osvjili su zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu folklora 2013
/ ezadar.hr

Folklorne skupine KUD Sv. Jeronim iz Vlašića i KUD "Sv. Šime" iz Rtine kao jedna skupina i KUD Privlaka i KUD Radovin kao druga skupina osvjili su zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu folklora 2013. (World Championship of Folklore - World Folk 2013) koji se održavao 22. kolovoza do 1. rujna 2013. u četiri bugarska crnomorska grada: Burgasu, Nessebaru, Pomorju i Sv. Vlasu. Prvenstvo organiziraju World Association of Folklore Festivals (WAFF) i European Association of Folklore Festivals (EAFF).

Zlatni zadarski folkloraši
Zadarski su KUD-ovi nastupili kao dvije folklorne skupine: KUD'ovi iz Vlašića i Rtine kao folklorna skupina "Dalmatika" kao jedna, a KUD-ovi Privlaka i Radovin kao druga. I jedni i drugi osvojili su zlatnu medalju: KUD-ovi Rtina i Vlašići za izvedbu a KUD-ovi Privlaka i Radovin za izvornost, a obje skupine dobile su i Zlatni Orfej za očuvanje kulture i običaja.

Uz medalje dobili su i priznanja: "Otkriće festivala", "Diplomu za doprinos u očuvanju svjetske tradicijske baštine", "Diplomu za izvrsnu izvedbu na Svjetskom festivalu folklora", laureat Svjetskog festivala te posebnu nagradu i priznanje Europskog udruženja folklornih festivala EAFF. Žiri su sačinjavali prof. Kravslov Nikolaj, dekan Odjela tradicijske glazbe Svučilišta kulture i umjetnosti u Sankt Petersburgu (Rusija), maestro Georgi Yankov - predsjednik Akademije kulture i umjetnosti, Bugarska, mr. Valentine Halvajiev, skladatelj i koreograf, direktor brojnih svjetski poznatih folklornih ansambala iz Bugarske.

Na festivalu je sudjelovalo preko 100 folklornih skupina sa svih pet kontinenata. Iz Europe su sudjelovale skupine iz Bugarske, Makedonije, Ukrajine, Rusije, Italije, Španjolske, Portugala, Francuske, Češke, Slovačke, Poljske, Grčke, Albanije, Mađarske, Bjelorusije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Glavni pobjednici festivala su folkloraši iz Mongolije.

Zlatni zadarski folkloraši
Posebna priznanja dobile su skupine iz Armenije, Gruzije, Malezije, Indonezije i Yakutska (Rusija). Svi su nastupi uživo emitirani na 50-tak kabelskih tv postaja kao i na svjetskoj internetskoj folk televiziji " World Wide Television Euro Folk".

Zadarske folkloraše osobno je pratila prof. Alma Ljubić, otpravnica poslova i savjetnica Hrvatskog veleposlanstva u Sofiji, koja je nazočila nastupima zajedno s veleposlanicima iz drugih zemalja.

Naši su se KUD-ovi predstavili izvorni starim i novim napjevima sjeverne Dalmacije i posebno zadarskog kraja te kolom. Tako su izvodili orcanje, starinsko otočko dvoglasje (sa Paga i zadarskih otoka), pa kotarsko pjevanje "na bas" kao i dalmatinsko akorsko pjevanje.

Izvodili su i tradicionalna kola zadarskog kraja. KUD-ovi Vlašići i Rtina izveli su i mali scenski prikaz u kojem su kroz različite napjeve prikazali ljubav djevojke iz Kotara i sa otoka a na kraju su i zapjevali bugarsku narodnu pjesmu "Polegnala e Tudora" sa scenskom igrom, što je posebno oduševilo bugarsku publiku.

KUD-ovi Privlaka i Radovin istakli su se muškim starinskim orcanjem i gromoglasnim pjevanjem "na bas" te posebno dojmljivim igranjem kola. Nastup se odvijao u starom amfiteatru povijesnog grada Nessebara, koji je ujedno i jedno od najpoznatijih turističkih središta bugarske obale.

Glagoljaško pjevanje
S našim folklorašima je kao voditelj jedne od skupina pjevao etnolog Livio Marijan, koji je na bugarskom kratko prezentirao naš kraj i našu tradiciju. Livio Marijan i Ivica Dundović, inače voditelj skupina Privlaka i Radovin, prošle su godine kao duet pjevača osvojili zlatnu medalju i Zlatni "Orfej" na Europskom prvenstvu folklora u Burgasu.

Ove su godine predvodili ukupno 60 pjevača iz četiri KUD-a zadarskog kraja na Svjetskom prvenstvu gdje su osvojene zlatne medalje i priznanja. Uz folklorne nastupe, naši su KUD-ovi zajedno pjevali i starohrvatske glagoljaške napjeve u povijesnoj crkvi Sv. Sofije u Nessebaru (VI. st.) te u crkvi Sv. Vlaha u gradu Sv. Vlas, što je za dokumentarac zabilježila i tamošnja televizija.

Troškove sudjelovanja četiriju zadarskih KUD-ova na svjetskom prvenstvu folklora, uz same članove KUD-ova, pomogli su pokriti i brojni sponzori: Ministarstvo kulture RH, Županija zadarska, Grad Pag, Općina Privlaka, Turistička zajednica Općine Ražanac i mnogi drugi.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved