Kulinarstvo
25.8.2014. 6:22:49h
Jela ispod peke: Natjecalo se 130 kuhara amatera
Svaki ljubitelj čripnje, odnosno peke ima svoj recept kako spraviti meso ili ribu ispod žara. Nekima je pravi recept u vrsti čripnje, odnosno je li ona od lima, gize ili pak od keramike ili gline.
Dejan Štifanić / glasistre.hr

Svaki ljubitelj čripnje, odnosno peke ima svoj recept kako spraviti meso ili ribu ispod žara. Nekima je pravi recept u vrsti čripnje, odnosno je li ona od lima, gize ili pak od keramike ili gline. Drugima je u duljini pečenja, a trećima u načinu slaganja namirnica. A čak 27 čripnji moglo se ovog vikenda kušati na plaži Valbandona gdje je 12. put održano Mediteransko natjecanje u pripremanju jela ispod čripnje. Za posjetitelje se spremalo i posebno iznenađenje - oko 600 porcija, što mesnih, što ribljih, koje su se kuhale pod dvjema megačripnjama.

Manifestacija je okupila brojne ljubitelje čripnji iz cijele Istre, te čak 130 natjecatelja u 27 ekipa, koji su iskusnom žiriju ponudili svoju idealnu recepturu. Nagrade su dodijeljene za najbolje pripremljene riblje i mesne čripnje. Kod pripreme riblje čripnje najbolja je bila ekipa Peroj 1657, drugo su mjesto osvojili članovi ekipe Bistro Venera, a treće Fažana. Što se tiče mesa, najbolja je bila ekipa Kompanija z ognjišta, druga je bila Duga, a treća Kaštel.

Odaziv je bio nešto manji nego lani, a glavni razlog je bilo kišovito vrijeme u jutarnjim satima. Ipak vedra je večer pod šator gdje su se spravljale peke dovela brojne turiste i domaće. Ujedno, mnoge je privuklo i Festival lubenica koji se održao u sklopu ove manifestacije te vatromet, ali i vinari i proizvođači drugih istarskih proizvoda koji su nudili svoje domaće proizvode na kušanje i prodaju.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved