Prvić Luka
Faust Vrančić
27.8.2014. 6:06:53h
Otok Prvić - Faust Vrančić naš je brend
U samom središtu Prvić Luke, nasuprot pristaništa i uz crkvu sv. Marije, smješten je Memorijalni centar "Faust Vrančić", koji je u relativno kratkom vremenu postao simbol prepoznatljivosti otoka Prvića, novi kulturni i turistički sadržaj.
Fatlum Haliti / flickr.com

U samom središtu Prvić Luke, nasuprot pristaništa i uz crkvu sv. Marije, smješten je Memorijalni centar "Faust Vrančić", koji je u relativno kratkom vremenu postao simbol prepoznatljivosti otoka Prvića, novi kulturni i turistički sadržaj.

Otvoren je u rujnu 2012. godine i u njegovu gradnju uloženo je nešto više od 1,3 milijuna eura, a projekt su realizirali Grad Vodice u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Vodica. Izgradnju Memorijalnog centra, koji je posvećen velikom hrvatskom humanistu, jezikoslovcu, izumitelju, diplomatu, svećeniku i biskupu koji se rodio u Šibeniku 1551. godine, a umro u Veneciji 1617. godine, sufinancirala je Europska unija kroz program IPA IIIC – izgradnja poslovne infrastrukture, s 960.000 eura. Faust je rodni grad napustio još kao desetogodišnjak i cijeli je svoj život proživio izvan domovine, ali je za njom uvijek čeznuo. Njegova obitelj imala je ljetnikovac na otoku Prviću, a Faust je, po vlastitoj želji, na otoku i pokopan, a njegov grob nalazi se u crkvi sv. Marije u Prvić Luci.
Kako se odužiti

Desetljećima su Prvićani razmišljali kako će se odužiti velikom humanistu, autoru priručnika "Machinae novae" u kojem je opisao 56 raznih uređaja i tehničkih rješenja, te tvorcu znamenitog Petojezičnog rječnika u kojem je Vrančić prvi put, ravnopravno uz svjetski poznate jezike latinski, talijanski, njemački i mađarski, uvrstio i dalmatinski, odnosno hrvatski jezik. S obzirom na to da je riječ o velikanu svjetskoga glasa, smatrali su Prvićani, njegovo ime moglo bi postati svojevrsni brend njihova mjesta i razlog da ga se posjećuje tijekom cijele godine, a ne samo ljeti.

Tako se i dogodilo. U proljeće i jesen, u Prvić Luku stižu ekskurzije učenika osnovnih i srednjih škola, sudionici različitih kongresa i seminara koji se tijekom predsezone i posezone održavaju u vodičkim i šibenskim hotelima, a tijekom sezone otok i Memorijalni centar posjećuju turisti, mahom strani individualni gosti.

– Više smo nego zadovoljni dosadašnjom posjećenošću. Od otvaranja do danas Centar je obišlo oko 12.000 posjetitelja, od najmlađih do najstarijih iz svih krajeva svijeta. Veliki je interes osnovnih i srednjih škola od Istre do splitskog područja, ali i iz Zagreba, a u posjetu je ovog proljeća bila i jedna škola iz susjedne Bosne i Hercegovine. Ovog ljeta puno je stranaca došlo razgledati Centar, svi su oduševljeni, a ono što nas posebno raduje jest da dolaze i naši domaći gosti s obiteljima. Lijepo je čuti od nekih da dolaze na preporuku svojih prijatelja koji su lani obišli Prvić i Centar, a nerijetko se brojni vraćaju – kaže Ivana Skočić, ravnateljica Memorijalnog centra "Faust Vrančić".
Faustove makete

Treba istaknuti da je priču o Centru "Faust Vrančić" prije nekoliko godina pokrenula Udruga "Narodno zdravlje", pod vodstvom dr. Vladimira Lučeva, te Poljoprivredno-turistička zadruga "Faust Vrančić" i njezin tadašnji predsjednik Ivan Nimac.

Zahvaljujući njihovu entuzijazmu i upornosti, ideja je postala stvarnost. Uz to, dr. Lučev je u svoje slobodno vrijeme izrađivao makete Vrančićevih strojeva prema predlošcima iz priručnika "Machinae novae" koje su danas dio stalnog postava Centra. Iza projekta je poslije stao Grad Vodice, a zgradu je projektirao splitski arhitekt Vinko Peračić i njegov projektni biro, a Peračić je i autor likovnog postava.

U vanjskom dijelu Centra posjetitelji mogu razgledati Faustove izume u prirodnoj veličini kao što su viseći most, mlin za masline i padobranac. Stalni muzejski postav nudi, uz male makete Faustovih izuma, i prikaz njegova života kroz multimedijalni sustav, a postavljeno je i nekoliko ekrana s interaktivnim igricama u kojima glavnu ulogu imaju Vrančićevi strojevi. Ostatak unutarnjeg prostora je iskorišten za ugostiteljsku djelatnost, suvenirnicu i prodavaonicu.

Piše: Katarina Rudan

Vanderon je bio u pravu, otvorena su radna mjesta

– Ovo je jedinstven projekt kojim će otok Prvić dobiti dodatni kulturni sadržaj koji će privući posjetitelje i turiste. Za očekivati je da će to potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, otvaranje novih radnih mjesta te dodatna ulaganja u gospodarski rast otoka i regije. Kao takav, projekt se dobro uklapa u regionalnu politiku EU-a koja ima za cilj smanjiti gospodarske, socijalne i teritorijalne razlike između različitih regija – kazao je u jesen 2012. godine, na otvaranju Memorijalnog centra, tadašnji šef delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren. I bio je u pravu! Otvorena su nova radna mjesta u Prvić Luci, u međuvremenu su neki proizvodi Prvičana dobili oznaku autohtonog otočnog proizvoda, a sve je više članova Poljoprivredno-turističke zadruge "Faust Vrančić" koji svojim proizvodima daju Faustovo ime.

– Memorijalni centar svakako pomaže ostvarivanju održivog razvoja mjesta, a time i otoka. Poljoprivredno-turistička zadruga "Faust Vrančić" je među nositeljima tog razvoja, a u suvenirnici u Centru posjetiteljima nude svoje i proizvode s drugih šibenskih otoka. Otok Prvić je bogat različitim vrstama mediteranskog voća i bilja, a članovi zadruge su od njega napravili ukusne i mirisne autohtone proizvode. U suvenirnici, ali i po sajmovima diljem Šibensko-kninske županije i šire, prodaju uporabne predmete, te hranu i piće.

Posjetiteljima su vrlo zanimljivi proizvodi od smokve, likeri, sapuni koji mirišu na otočno bilje, pa u suvenirnici, među ostalim, ima Faustovih kuglica, torte od smokava, ali i raznih likera, maslinova ulja, krapanjske spužve i ostalih otočnih proizvoda – kaže Ivana Skočić. Ugostiteljski dio dan je u najam mjesnom ugostitelju, vlasniku malog obiteljskog hotela "Maestral", s tridesetak postelja, u kojem odsjedaju rekreativci iz Velike Britanije.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved