3.9.2013. 12:51:02h
Umažani u svečanoj povorci Povijesne regate
Ambasadori Umaga, ekipa od devet umaških i savudrijskih ribara, sudjelovali su u nedjelju, kao jedini stranci, na jednoj od najpopularniji manifestacija u Veneciji koja se održava kontinuirano više od 700 godina - regati po imenu Regata storica di Venezia, koju je i ove godine pratilo više od sto tisuća gledatelja.
/ glasistre.hr

Ambasadori Umaga, ekipa od devet umaških i savudrijskih ribara, sudjelovali su u nedjelju, kao jedini stranci, na jednoj od najpopularniji manifestacija u Veneciji koja se održava kontinuirano više od 700 godina - regati po imenu Regata storica di Venezia, koju je i ove godine pratilo više od sto tisuća gledatelja. U njihovoj su pratnji bile figurantice Branka Milošević i Narcisa Bolšec Ferri, odjevene u povijesne kostime iz 16. i 17. stoljeća koje su tako oživile gospodu Verzi, vlasnike posjeda u Sv. Ivanu Kornetskom. Ottavio Visintin, pak, na sebi je imao službene boje Umaga - žutu i plavu - kojom su ukrasili i barku bissonu, zmijoliku paradnu gondolu dobivenu od domaćina, s kojom su sudjelovali u svečanoj povorci pod rednim brojem osam.

Regata se odvijala kroz cijeli Canal Grande, glavnu žilu kucavicu Venecije, koja je taj dan bila zatvorena za promet motornim vozilima. U ekipi veslača bili su Renzo Turcovich, Daniele Turcovich, Maurizio Ossich, Danilo Latin, Diego Makovac, Dario Dobrović, Matteo Soldatic i Roberto Sirotić, predvođeni kormilarom i organizatorom Silvanom Pelizzonom. Sudjelovanje na regati omogućili su im Grad i Turistička zajednica Umaga, dok su organizaciju na sebe preuzele zajednice Talijana Savudrija i umaški "Fulvio Tomizza" te Muzej grada Umaga.

- Ponosni smo što je zastava Grada Umaga, na kojoj se nalazi grb s mletačkim lavom, kao simbolom sv. Marka, prodefilirala glavnom prometnicom u toj svjetskoj turističkoj i kulturnoj meki, istaknula je Milošević, muzejska arheologinja i povjesničarka umjetnosti.

Regata je startala u 16 sati. Prije toga Umažani su, poput ostalih u povorci, krenuli iz Arsenala i slijedili Bucintoro, tj. glavnu barku s duždom uz glasno udaranje u bubnjeva, koja uvijek kreće prva. Milošević je prenijela da je riječ o paradnom dijelu regate tijekom kojega se promovira - kroz oživljavanje povijesnih zanata s kostimiranom posadom, barkama i gondolama - voga alla veneziana. Vesla se kroz cijeli Canal Grande, a onda se ispred Machine i kod Ca'Foscari, odnosno svečane plutajuće lože s VIP uzvanicima, svaku ekipu najavljuje odakle dolazi. Pa su tako Umažani pred svima istaknuti da su iz Istre i Hrvatske. Sve to događa se pred mnogobrojnim domaćim i stranim turistima a ide i izrani prijenos na državnoj televiziji RAI. Nakon toga slijede natjecateljski i ostali sportski sadržaji regate.

Piše: T. Kocijančić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved