Pula
Pohvalno
29.8.2014. 6:26:03h
Vođenje slijepih osoba po turističkim atrakcijama
Unatrag dvije godine prezentirana je turistička karta za slijepe
John O'Nolan / flickr.com

Društvo turističkih vodiča Pule nositelj je projekta pod nazivom "Boje inkluzivnog turizma" kojeg provodi u suradnji s Udrugom slijepih Istarske županije, a sve u cilju jačanja turističke ponude i kapaciteta.

- Inicijalna ideja ovog projekta je stručna obuka vodiča, članova Društva turističkih vodiča Pule za uspješno vođenje turističkih atrakcija na način prilagođen slijepim osobama. Cilj projekta je i razvijanje edukativnih radionica radi boljeg poznavanja i komuniciranja s tom skupinom osoba s invaliditetom. Najvažnija je stoga edukacija i senzibilizacija vodiča, ali i cijelog društva radi omogućavanja slabovidnim osobama da primjerice mogu razgledati grad, općenito da budu bolje uključeni te da im se pruži mogućnost doživljavanja svog grada kroz nečiju priču, kaže predsjednica Društva turističkih vodiča Rossana Matejčić - Miljević.
GPS tehnologija, govorni softver ugrađen u mobilne telefone koji sadržava ključne turističke točke Pule i Premanture sastavni su dio ovog projekta kojeg je u potpunosti prihvatilo Ministarstvo turizma, te ga financira s 289 tisuća kuna. U sklopu projekta koji je započeo 15. kolovoza, a trajat će do 15. prosinca, nabavit će se i nekoliko "pametnih" mobitela za nekoliko stopostotno slijepih osoba. Ključne turističke točke s područja cijelog istarskog poluotoka bit će utkane u turističke karte te govorno uklopljene na telefonskoj liniji.
Predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić najavio je već za listopad održavanje petodnevne teoretske i praktične obuke u Edukacijsko-rehabilitacijskom kampu slijepih u Premanturi.
- Na taj će se način omogućiti za desetak licenciranih turističkih vodiča te 15 slijepih osoba rukovanje s GPS tehnologijom, u vođenju i pristupu turističkim turama. Kvalificirane osobe educirat će ih o pristupu, komunikaciji i pratnji osoba s invaliditetom, rekao je Kuftić.
Voditeljica projekta je Katja Meden, a provest će se uz pomoć inovatora govornih turističkih karata Davora Horvata te njegova suradnika Fabijana Marinovića.

Piše: S. Rojnić Sinković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved