Medulin
Opera
1.9.2014. 6:04:12h
Kamenolom kao stvoren za operne arije
Na gala prezentaciji projekta "Cave Romane" u organizaciji Općine Medulin i njene Turističke zajednice, pred brojnim uzvanicima iz društvenog, kulturnog i gospodarskog života, nastupile su sopranistice Antonella Malis i Anna Viola, tenor Alessandro Cortello i bariton Eugenio Leggiadri Gallani te Vladimir Babin i Federico Lovato na klaviru.
M. Angelini / glasistre.hr

Prvi put u povijesti u petak je predvečer vinkuranskim rimskim kamenolomom odjeknula popularna "Funiculi, Funicula" praćena gromoglasnim aplauzom publike. Na gala prezentaciji projekta "Cave Romane" u organizaciji Općine Medulin i njene Turističke zajednice, pred brojnim uzvanicima iz društvenog, kulturnog i gospodarskog života, nastupile su sopranistice Antonella Malis i Anna Viola, tenor Alessandro Cortello i bariton Eugenio Leggiadri Gallani te Vladimir Babin i Federico Lovato na klaviru.

Prirodna akustika

Vrhunski hrvatski i talijanski operni umjetnici izveli su najpoznatije arije i kancone i pokazali svu raskoš "prirodne" akustike unutar kamenih zidova starog antičkog kamenoloma. Bogati repertoar otpjevali su uz klavirsku pratnju bez trunke umjetnog ozvučenja!

- Prekrasno mjesto s prirodnom akustikom, ukratko je nakon nastupa komentirala naša sopranistica Antonella Malis, a puni hvale bili su i njene talijanske kolege. "Kao da je kamenolom napravljen samo zbog ovakvog nastupa", komentirao je i načelnik Medulina Goran Buić pozdravljajući predstavnike javnog i privatnog sektora.

- Trebalo je ovo osjetiti i čuti, i mada smo znali da je ovaj prostor prekrasno akustičan, sada smo imali i priliku da ga ispunimo glazbom, emocijama i energijom, rekao je Buić.

No, što je bio cilj ove manifestacije zatvorenog tipa?

Prezentacija projekta

Zapravo, bila je to prezentacija projekta kojim bi se kulturna, turistička, pa i sportska ponuda općine Medulin dignula na nivo više, a za što je, smatraju inicijatori, potrebna i dobra doza podrške šire zajednice. Riječ je o projektu "Cave Romane" kojim se unutar kamenoloma s dvomilenijskom poviješću eksploatacije žele napraviti dvije pozornice s auditorijima kapaciteta do tri tisuće mjesta, zatim muzej kamena i reprezentativnim prijamnim kompleksom i vidikovcem. Treba naglasiti, ni sportski penjači koji danas kao jedni od rijetkih koriste pusti kamenolom, a ni biciklisti, takvim projektom ne bi ostali uskraćeni.

Projekt je prošao prvi krug natječaja Ministarstva turizma za dodjelu nepovratnih sredstava za izradu dokumentacije za sredstva europskih fondova s kojima bi se financirala izgradnja i uređenje cijelog prostora, a na jesen, naveo je načelnik, slijedi nastavak kandidature.

Sredstva iz fondova

- Sredstva su nam potrebna za studiju izvodljivosti i idejni projekt, jer za fondove EU-a možete aplicirati samo s gotovom projektnom dokumentacijom. Do kraja godine znat ćemo da li je projekt prošao u Ministarstvu turizma, a onda se u roku od dvije godine može očekivati i da ga realiziramo. Ako ne prođemo na natječaju, okrenut ćemo se drugim načinima financiranja, rekao je Buić. Prije više od devet godina u Puli je prezentirano idejno rješenje projekta "Cavae Romanae" koji su izradili arhitekti Aleksandra Krebel Kostrenčić i Alan Kostrenčić. Ta ideja po pitanju sadržaja i način na koji bi se koristile zadane forme kamenoloma neodoljivo podsjeća na ovaj aktualni projekt. Koliko jedno s drugim ima veze?

- Da, to je na tragu tog idejnog rješenja. U međuvremenu je nastalo i više diplomskih radova na tu temu, tako da ćemo sve to objediniti i koristiti da bi imali što kompletniju dokumentaciju, rekao je Buić otkrivajući i da je pokrenut postupak darovanja zemljišta od strane DUUDI-ja, s obzirom da je kamenolom u državnom vlasništvu.

Kako rekonstrukcija kamenoloma u ljetne pozornice izgleda u praksi najbliže što se može vidjeti je grandiozan St. Margarethen u Austriji, a nalik tome je i Dalhalla u Švedskoj s pozornicom uz jezero unutar kamenoloma. No, svaki je taj kompleks po nečemu specifičan.

- Ovaj naš kamenolom je zatvoreniji i intimniji. I zvučno je izoliran u odnosu na obližnji Vinkuran i Pješčanu Uvalu. Tako ni naseljima ne bi smetalo ozvučenje iz kamenoloma za manifestacije, zaključio je Buić, a za glasnim ozvučenjem, uvjerili su se gosti u petak, za mnoge glazbene i ostale kulturne prilike, uslijed odlične akustike ne bi bilo ni potrebe.

Kamena rapsodija

Za uzvanike gala prezentacije osoblje hotela Park Plaza Histria, sa chefovima Frankom Mockom i Annamarijom Dobrovac, pripremili su meni pod nazivom "Kamena rapsodija". Pred gostima su se našli fileti plave ribe u vinskom tijestu, humus od slanutka i sezama, svježe oštrige u nektaru limuna, Vol au vents sa šampinjonima i pilećim pateom, kuglice plemenitog sira s orasima, kuglice od povrća u pestu od bosiljka i lješnjaka, marinirani štapići svježe tune, svježe kozice tri marinade, savitci s kremom od avokada i rozbifa, bruschetta s maslinama, pršutom i smokvama, kruh iz kamenog doba, kravlja skuta s medom kadulje, kandirane fritule, krostata sa svježim smokvama…

Piše; Zvjezdan Sstrahinja

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved