Našice
Šume
4.9.2014. 19:08:55h
Dani slavonske šume - više od 40 sadržaja u četiri dana
Grad Našice, Uprava šuma podružnica Našice, Ogranak Matice hrvatske u Našicama i Turistička zajednica grada Našica i ove godine organiziraju festival Dani slavonske šume.
Pogon Studio / flickr.com

Grad Našice, Uprava šuma podružnica Našice, Ogranak Matice hrvatske u Našicama i Turistička zajednica grada Našica i ove godine organiziraju festival Dani slavonske šume. Festival počinje sutra, 4. rujna, a trajat će do 7. rujna. Ove godine sve posjetitelje očekuje 40-ak raznovrsnih i zanimljivih događanja - izložbi, koncerata, natjecanja, predavanja, tribine, okruglog stola i znanstveno-stručnog skupa. Tu je i sajam našičkih obrtnika, sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije te festival nacionalnih manjina, na kojemu će sudjelovati gosti iz Vojvodine, Slovenije, Austrije i BiH. Održat će se i natjecanje za profesionalne sjekače i natjecanje lovačkih udruga kuhanju čobanca.
U četvrtak, 4. rujna, festival počinje poslijepodnevnim predavanjem o gospodarenju u privatnim šumama na području UŠP Našice, a završava večernjim okruglim stolom “Stazama naših starih”, na kojem će se govoriti o hrvatskoj manjini u Mađarskoj, Vojvodini i Sloveniji te slovačkoj manjini u Hrvatskoj.
U petak, 5. rujna, održat će se znanstveno-stručni skup “Struja i toplina iz šume i polja” u sklopu 9. Hrvatskih dana biomase, uz izlaganje hrvatskih i austrijskih stručnjaka. U večernjim satima predviđena je zdravstvena tribina o reumatološkim bolestima, otvorenje izložbe fotografija te Noć festivala u kojoj će posjetitelji moći uživati u koncertu PRO LINE banda i TS Fijaker. Posebnu zabavu pripremit će članovi Reda vitezova Ružice grada Orahovice koji će prezentirati srednjovjekovne običaje, gastronomiju i suvenire. Posjetitelji će moći sudjelovati i u školi mačevanja.
Za subotu, 6. rujna, pripremljena su brojna zanimljiva cjelodnevna događanja, i to je ujedno najbogatiji i najraznolikiji dio Festivala, koji, kako ističu organizatori, posjeti više od deset tisuća ljudi. Službeno otvorenje Festivala održat će se u 10 sati, a tijekom cijelog prijepodneva i ranog poslijepodneva u parku i perivoju uz dvorac Pejačević odvijat će se različiti programi – od izložbi opreme za sjekače i šumske radnike, gljiva, oldtimer vozila i suvenira od slame do vatrogasnog natjecanja uz sudjelovanje 300 vatrogasaca i natjecanja u potezanju konopa i starim sportovima. Posjetitelji će moći okusiti proizvode pčelara, voćara i vinogradara te se zasladiti kolačima i lepinjama, a pružit će im se prilika da degustiraju čobanac, pečene odojke i čvarke. U večernjim satima pripremljena je monodrama “CABAres CABArei” u izvedbi Zijaha Sokolovića.
Festival završava u nedjelju, 7. rujna, šaranijadom i prezentacijom rada sportskih klubova i udruga te Policije u zajednici Našice. Četrnaesto izdanje Festivala zatvorit će grupa Leteći odred koncertom u večernjim satima na pozornici pokraj Dvorca Pejačević.

Piše: S. Fridl

Za struku i znatiželjnike
- Festival je turistička, gospodarska, kulturna, ekološka, znanstvena, gastronomska, zabavno-rekreativna i sportska manifestacija koja okuplja više od 2000 sudionika - ističu Silvija Lučevnjak, predsjednica Ogranka MH u Našicama, i Srečko Perković, direktor ureda Turističke zajednice. Organizatori podsjećaju da je festival postao neizostavni dio programa brojnih ustanova, udruga i društava te se pretvorio u turistički vrlo značajnu manifestaciju.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved