U korak s...
4.9.2014. 19:21:48h
Turisti mijenjaju navike - kako se prilagoditi?
Upravo pristigli rezultati turističkog prometa na Kvarneru za kolovoz pokazuju da je broj dolazaka veći za jedan posto, a broj noćenja za gotovo isto toliko manji.
John Edwards / flickr.com

Upravo pristigli rezultati turističkog prometa na Kvarneru za kolovoz pokazuju da je broj dolazaka veći za jedan posto, a broj noćenja za gotovo isto toliko manji.

Kampovi koji su lani zabilježili izvrsne rezultate, ove su godine zbog lošeg vremena podbacili za 2 posto, i u broju dolazaka i u broju noćenja. Budući da kampovi čine čak 30 posto smještajnih kapaciteta na Kvarneru, jasno je zašto ukupni rezultat nije pozitivan, ističe direktorica Turistička zajednica Kvarnera Irena Peršić.

Mnogo je toga ovu turističku sezonu učinilo prijelomnom - od lošeg vremena, koje najavljuje da se s klimom i ljetom nešto događa i da nas možda sunce ni idućih ljeta neće grijati, do virtualne  revolucije. Veliki oglašivači  postavljaju svoje uvjete na tržištu i preuzimaju promidžbu i booking.

I velike hotelske kuće, u netipičnoj sezoni u kojoj nije sjalo sunce, podliježu njihovoj hoćeš-nećeš politici. Kako bi popunili krevete, pristaju na uvjete bookinga makar i za jednu, dvije ili tri noći.

Gosti se zadržavaju kraće, više putuju i mijenjaju  destinacije. Ništa više nije isto, kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja HGK. Ne samo da ćemo i dalje brinuti kako popuniti pred i posezonu, već i kako dovesti i zadržati goste u srpnju i kolovozu, što još prije nekoliko godina nije bio problem.

Danas, kad zbog stotina litara kiše, koja pada od sjevera do juga Jadrana, Nijemci ostaju u Njemačkoj i kupaju se na Sjevernome moru gdje su nikli suvremeni turistički i kupališni centri, postavlja se pitanje: kojim putem nastaviti u glavnoj gospodarskoj grani s 15-postotnim udjelom u hrvatskom BDP-u?

Piše: Edija Kišića

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved