Pula
Predstave
6.9.2014. 8:33:31h
Scenski spektakli u Areni i Malom rimskom kazalištu
Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo jučer je novinarima ispred pulskog amfiteatra predstavio Athene festival Pula, koji će se idući tjedan održavati u Areni i Malom rimskom kazalištu od utorka, 9. rujna, do petka, 12. rujna.
/ glasistre.hr

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo jučer je novinarima ispred pulskog amfiteatra predstavio Athene festival Pula, koji će se idući tjedan održavati u Areni i Malom rimskom kazalištu od utorka, 9. rujna, do petka, 12. rujna.

Promocija antičkih teatara

Svi programi počinju u 20 sati, a manifestaciju će u utorak otvoriti "Spectacvla Antiqva", povijesni spektakl koji prikazuje borbe gladijatora u drevnom amfiteatru a u čemu sudjeluju borci škole "Spectacvla Gladiatoria" te glumci koji predstavljaju cara Vespazijana, Antoniju Cenidu, carevu pratnju, rimske vojnike, zabavljače i druge. Projekt su pokrenuli Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica Pula te Javna ustanova Pula sport.

U srijedu je na programu predstava "Lazurd, Viaje a través del agua" španjolske skupine Senza Tempo. U četvrtak navečer Balletto del Sud iz talijanskog Leccea prikazat će balet "Dall'Italia con amore: Carosello Italiano", a festival će zaključiti nastup Darija Marušića i etno skupine Veja u petak u Malom rimskom kazalištu.

Athene festival je međunarodni projekt za koji su sredstva dobivena od Europske unije, a naziv je kratica od Ancient theaters network odnosno Mreža antičkih teatara. Pokrenut je prošle godine u suradnji nekoliko institucija - pokrajinske vlade u Burgosu u Španjolskoj i udruge za razvoj pokrajine Burgos, koji su nositelji projekta, zatim grada Leccea u Italiji i Arheološkog muzeja Istre.

- Ideja je da se kroz projekt povežu institucije koje upravljaju, vode i nose antičke teatre na području Sredozemlja. U ovaj projekt su uključena tri grada koji imaju teatre i to Clunia u Španjolskoj, Lecce i Pula. Svrha projekta je promocija i uspostava kulturnog dijaloga. Jedno od glavnih težišta projekta je razvoj kulturnih programa, kaže Komšo. Ističe i da su druga težišta projekta stvaranje mreže gradova koji imaju antičke teatre radi izmjene saznanja o teatrima, njihove valorizacije, konzervacije i slično, ali i razmjena kulturnih programa.

- Po završetku projekta htjeli bi uključiti 25 gradova u mrežu koja će neovisno o europskom projektu funkcionirati na načinu razmjene. Još jedan od ciljeva projekta je napraviti 3D vizualizaciju i rekonstrukciju kako su antički teatri izgledali u rimsko doba koji će se moći razgledati na kompjuteru, kaže Komšo.

Predstave, balet, koncert

U sklopu Athene festivala dogovoreno je da svaki od partnera ima jedan program koji onda ide u sva tri grada pa je Burgos organizirao jednu predstavu, Lecce je organizirao balet, a Pula je organizirala koncert grupe Veja i Darija Marušića. U Španjolskoj i Lecceu su festivali već održani. Svaki grad je imao neki svoj dodani program pa će to u Puli biti "Spectacula Antiqva" koji je, kaže Komšo, dobar za promociju događaja u antičkim teatrima, a sam program je kod nas nazvan Ljeto u antičkim teatrima baš s ciljem da se takvi teatri promoviraju budući da su na dosta mjesta zapostavljeni, osim Arene. U slučaju kiše "Spectacvla Antiqva" će se svejedno održati.

"Lazurd" će se pak održati u Areni u sedammetarskom bazenu i to je priča o vodi, plesna predstava inspirirana putovanjima i granicama, govori o suprotnostima između sjevernih i južnih kultura, a također će se održati neovisno o tome bilo lijepo vrijeme ili kiša. Dan kasnije priredit će se nešto za ljubitelje klasike a bit će to balet u dva čina "Dall'Italia con amore" skupine Balletto del Sud iz Leccea, sve praćeno muzikom talijanskih autora iz 19. stoljeća. U slučaju kiše zamjenski prostor je Dom hrvatskih branitelja. Koncert etno grupe Veja i Darija Marušića održat će se u petak u Malom rimskom kazalištu koje još nije u punom obimu spremno za korištenje jer obnova tek predstoji. U slučaju kiše koncert se premješta u Sveta srca.

Piše: M. Radić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved