Osijek
Prvi Hrvatski tramvaj
10.9.2014. 5:37:01h
Svečano obilježavanje 130. obljetnice osječke konjske željeznice, prve u Hrvatskoj
Prva hrvatska željeznica naziv je izložbe koja se u povodu 130. obljetnice osječke konjske željeznice otvara u Tehničkom muzeju u Zagrebu u srijedu, 10. rujna, u 12 sati.
/ glas-slavonije.hr

Prva hrvatska željeznica naziv je izložbe koja se u povodu 130. obljetnice osječke konjske željeznice otvara u Tehničkom muzeju u Zagrebu u srijedu, 10. rujna, u 12 sati.
Autor izložbe je Vlado Pest, poznati osječki turistički vodič, a izložba je realizirana u suradnji s Udrugom za poljepšanje grada Moj Osijek te uz potporu i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Osijeka.
- Riječ je o izložbi fotografija starog tramvaja, koja se u Tehničkom muzeju može pogledati do 5. listopada. Sličnu izložbu priredio sam u Osijeku 2009. godine, pod nazivom 125 godina osječke konjske željeznice, pa je i ta izložba bila vezana uz obljetnicu osječkog tramvaja - kaže Pest.
Naš sugovornik smatra da je tramvaj osječki brend i kao takvog treba ga isticati i izvan granica Osijeka. Naime, Osijek je prvi grad u Hrvatskoj gdje se u javnom prometu pojavio tramvaj, a ova izložba govori o njegovoj povijesti. Inače, Zagreb i Osijek danas su jedini od hrvatskih gradova gdje se u javnom prometu koristi tramvaj. Njima su se svojedobno vozili stanovnici Dubrovnika, Rijeke, Pule i Velike Gorice. Stoga je autor Vlado Pest iznimno zahvalan Tehničkom muzeju Zagreb na organizaciji ove izložbe.
- Izložba sadrži 25 fotografija. One su preslike starih razglednica Osijeka, a prikupio sam ih iz zbirki Muzeja Slavonije, Državnog arhiva u Osijeku, majstora fotografije Marina Topića, privatne zbirke Ane Medvidović. Dio fotografija je iz moje privatne zbirke - objašnjava Pest.
Uz fotografije u Tehničkom muzeju, bit će izložen i plan grada Osijeka iz prvog osječkog turističkog vodiča iz davne 1893. godine, a tiskan je u njemačkog gradu Mannheimu. Taj turistički vodič zanimljiv je po tome što ima ucrtanu prvu trasu osječkog tramvaja.
- Osijek je u to vrijeme imao čak četiri tramvajske linije. Uz redovnu liniju, koja je prometovala od Rokove crkve preko Tvrđe i Remize do današnje zgrade Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, imali smo prigodnu liniju za Gradski vrt, povremenu kolodvorsku liniju, kao i teretnu liniju - kaže Pest.
Autor izložbe, Osječanin Vlado Pest, iako zvanjem stručnjak vanjske trgovine, a zanimanjem turistički vodič, najveći dio svog života, iz ljubavi prema svome gradu, posvetio je izučavanju njegove povijesti, osobito graditeljstva i prometa. Od prvoga svoga pisanoga rada Razvoj arhitekture Osijeka 1972. godine do posljednjega, koji je u pripremi za tisak, knjige Moj Osijek - prilog povijesti gradnje grada, autor se posvećuje svome gradu i njegovoj prošlosti, pri čemu na razne načne nastoji obilježiti raznim događanjima značajne obljetnice svoga grada. Tako ovom izložbom želi hrvatskoj javnosti predstaviti prošlost svoga grada i prvog hrvatskog tramvaja.
Inače, to je peta jubilarna izložba koju organizira Vlado Pest. Između ostalog, u Osijeku je organizirao izložbu o Ohridu, kao i izložbu Londonske vedute Silvije Butković, poznate đakovačke fotografkinje i pjesnikinje.

Piše: Vesna Latinović

U OSIJEKU TRAMVAJ VOZI OD 1884. GODINE
“Prvi tramvaj u Hrvatskoj počeo je prometovati 1884. u Osijeku, koji je tada imao oko 18.000 stanovnika. S obzirom na ubrzano širenje grada i jak gospodarski razvoj bilo je potrebno organizirati brži i masovniji gradski prijevoz putnika, od tada postojećih konjskih omnibusa. Tako je 1883. sklopljen ugovor između grada Osijeka i Osječkog d. d. o uvođenju konjskog tramvaja, tada suvremenog prometnog sredstva u velikom broju europskih gradova. Osječko d.d. za konjsku željeznicu dobilo je koncesiju na 65 godina te dopuštenje za gradnju tramvajske pruge, spremišta za kola (remize) i staja za konje. Osječki konjski tramvaj službeno je počeo voziti 10. rujna 1884. Premda je prva inicijativa o elektrifikaciji tramvaja pokrenuta potkraj 1899., električni tramvaj u Osijeku počeo je prometovati tek 1926. godine. Razlog je bio bizaran - premda je gradsko poglavarstvo odobrilo projekt, dva gradska koncesionara nisu se mogla dogovoriti o uvjetima njegove realizacije”, priča Pest.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved