Sol
10.9.2014. 6:15:13h
Branje soli, prvoklasna turistička atrakcija
Gotovo da nema jela koje nije ukusnije s dodatkom malo soli, a ova namirnica u umjerenim količinama potrebna je i za normalno funkcioniranje organizma.
Dubravko Sorić / flickr.com

Gotovo da nema jela koje nije ukusnije s dodatkom malo soli, a ova namirnica u umjerenim količinama potrebna je i za normalno funkcioniranje organizma. Upravo branje soli nekada je bio težački posao, no danas je čitav proces proizvodnje soli prvoklasna turistička atrakcija. Hrvatska se ponosi trima solanama koje su se lijepo rasporedile diljem obale, pa zbog čega ne iskoristiti ovu činjenicu za jednodnevni izlet koji će zasigurno biti zanimljiv svim generacijama. Zbog neuobičajeno velike količine oborina za ljetno razdoblje, mnogi su kristalizacijski bazeni ove godine gotovo prazni, a posebnu glavobolju imaju u Stonu, gradiću koji se, osim solanom, ponosi i grandioznim zidinama te uzgojem jedinstvenih kamenica.

U Stonu se sol na istom mjestu bere već 4000 godina, čime je tamošnja solana jedna od najstarijih na svijetu. Ekološki proces kojim se i danas dobiva sol identičan je onom iz razdoblja Dubrovačke Republike iz 14. stoljeća, a tijekom ljetnih mjeseci može se obići u vremenu od 7 do 19 sati. Cijena ulaznice je tek 15 kuna.

Solana Nin svojim je Muzejom soli, parkom i jedinstvenim cvijetom soli jedna od najvećih turističkih atrakcija grada Nina. Ovdje se sol proizvodi jedino koristeći energiju sunca i vjetra, a zbog specifičnih klimatskih uvjeta, brojnih sunčanih sati, ali i pogodnog vjetra, sol je vrhunske kvalitete.

Posebnost soli iz Nina je ta što je osnažena većom koncentracijom prirodnog joda zbog alge petule koja se nalazi u morskoj vodi. Stručni obilasci organiziraju se tijekom cijelog dana na puni sat po cijeni od 35 kuna za individualne posjete, a nešto jeftinije kada su grupe u pitanju.

Na otoku Pagu su tijekom povijesti zbog soli i ratovali, jer se sol smatrala bijelim zlatom. Ovdje je ipak tradicionalan način proizvodnje soli prirodnim isparavanjem napušten prije 25 godina, kada je izgrađena moderna tvornica soli čiji se bazeni prostiru na više od dva milijuna metara četvornih. Zbog jakih vjetrova koji pušu s Velebita, sol s Paga ubraja se čistoćom u najkvalitetnije na svijetu.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved