Pula
Dodatno
11.9.2014. 13:22:56h
Festivali svake godine donose sto tisuća noćenja
Kako je sam gradonačelnik Boris Miletić istaknuo po završetku Outlook festivala, Grad Pula se strateški opredijelio za kvalitetne manifestacije koje privlače brojne posjetitelje i višestruko vraćaju kroz globalnu promidžbu Pule i Istre kao veoma poželjnih destinacija, i tu je uloga Outlook festivala nemjerljiva.
Martin Fisch / flickr.com

Kako je sam gradonačelnik Boris Miletić istaknuo po završetku Outlook festivala, Grad Pula se strateški opredijelio za kvalitetne manifestacije koje privlače brojne posjetitelje i višestruko vraćaju kroz globalnu promidžbu Pule i Istre kao veoma poželjnih destinacija, i tu je uloga Outlook festivala nemjerljiva. Gradonačelnik je istaknuo da je upravo zbog Outlooka i Dimensionsa koji se održavaju u Štinjanu, Pula prepoznata kao festivalski grad, te se u vrijeme gospodarske krize i recesije takvim festivalima dodatno potiče kulturni i gospodarski razvoj, odnosno već nekoliko godina uzastopno uspješno se ruše rekordi u broju ostvarenih noćenja.

Petpostotno povećanje

Ako se zna, kako je organizator Outlooka obznanio, da je ovogodišnji festival pohodilo 13 tisuća posjetitelja, nije teško izračunati da je u četiri, pet dana samo od tih posjetitelja ostvareno između 50 i 65 tisuća noćenja. Kada se tome pridodaju i noćenja posjetitelja Dimensionsa, onda je ta brojka još puno veća, pogotovo ako se usporede s rezultatima iz ere prije održavanja ovih festivala.

- Ako usporedimo podatke s godinama prije održavanja festivala onda je svake godine ostvareno sto tisuća noćenja više. Ukoliko, pak, usporedimo s istim periodom prošle godine onda bilježimo porast noćenja od pet posto. Već iz ovog je vidljivo da su festivali doprinijeli povećanju broja dolazaka i noćenja u Puli, pogotovo u ovo vrijeme kada već počinje turistička posezona, kaže Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pula.

Osim samih dolazaka i noćenja, Outlook i Dimensions koriste i domaćem stanovništvu za veoma dobru zaradu jer se mnogi u vrijeme festivala odlučuju pružati svoje usluge, od smještaja izvan organiziranog kampa, preko ugostiteljstva do prijevoza. Usto, smatra direktorica pulskog TZ-a, nemjerljiva je vrijednost promocije.

Nemjerljiva promocija

- Ako gledamo dobrobiti festivala onda je to prije svega jaka promocija Pule, i to ne samo u cijeloj Europi, već i šire. Nemjerljiva je vrijednost promocije. Više od 15-20 tisuća mladih ljudi dođe na festivale, ali promociju festivala i Pule pogleda ih puno, puno više. Osim toga, sama prisutnost gostiju, koji osim samog dolaska, troše na smještaj, hranu, piće, vanpansionsku potrošnju, doprinosi posezoni u Puli i sasvim je sigurno snažan financijski poticaj, zaključuje Cinkopan Korotaj.

Grad Pula već tradicionalno obara rekorde po broju gostiju i njihovih noćenja što potvrđuju i ovogodišnji turistički rezultati. Do kraja kolovoza Pulu je posjetilo 225.358 gostiju što predstavlja rast od dva posto, odnosno 14.114 gostiju više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Unatoč lošem i nestabilnom vremenu ostvaren je i rast u broju noćenja od pet posto, što znači da su turisti ove godine ostvarili 55.185 noćenja više.

"Za odlične rezultate, uz bogato povijesno nasljeđe i čisto more, najzaslužnija je sinergija predanog rada Turističke zajednice grada Pule, uspješnog partnerstva lokalne zajednice s organizatorima mnogobrojnih festivala, ali i rada Puljana koji se iz godine u godinu pokazuju kao vrijedni domaćini", kažu iz Grada Pule.

Piše: Goran Rojnić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved