Istok
14.9.2014. 6:17:43h
Na djevojačku i momačku večer u – Beograd
Srbiju do kolovoza turistički posjetilo oko 40.000 Hrvata
Klovovi / flickr.com

Hrvati su po brojnosti među top deset nacija koje turistički posjećuju Srbiju. Prošle godine u toj ih je zemlji bilo 13 posto više nego 2012., a u prvih sedam mjeseci ove godine naši su građani brojniji čak 22 posto. Ukupne brojke, istina, nisu velike, ali ni Srbija nije turistička velesila pa je lanjskih oko 53.000 hrvatskih turista i 100.000 noćenja za srpske domaćine itekako vrijedan rezultat.

Činjenica da se broj hrvatskih turista u Srbiji od siječnja do srpnja popeo na čak 40.000 (za razliku od Slovenaca čiji broj pada) pridonijela je i da Turistička organizacija Srbije ovoga tjedna ugosti predstavnike hrvatskih agencija. Više je razloga za rast popularnosti susjedne države. Najnovije je da mladi Hrvati i Hrvatice u susjednu državu odlaze proslaviti momačku, odnosno djevojačku večer.

Povela pet prijateljica

– Svadba se bližila, a nedugo prije dvije dobre prijateljice bile su na vikendu u Beogradu. Vratile su se oduševljene provodom. Riječ po riječ i sinulo mi je da bih mogla tamo organizirati svoju djevojačku večer – kaže dvadesetdevetogodišnja Zagrepčanka koja je na dvodnevni izlet u srpsku metropolu povela pet ponajboljih prijateljica. Unajmile su kombi i vozača, cijena je bila 300 kuna za svaku, u središtu Beograda našle su stan za 15 eura na noć po osobi, ali na kraju im praktički nije ni trebao.

– Vratile smo se u šest ujutro. Bilo je sjajno. Počeli smo s večerom u jednom restoranu s jazz-glazbom, a završile na splavovima. Nismo neke partijanerice, ali smo se provele kao rijetko kad – kaže naša sugovornica koja u proljeće planira ponoviti posjet s novopečenim suprugom.

Popularan doček Nove

Radi dobrog provoda mladi Hrvati već dulje potežu u susjednu državu. Mahom bez posredovanja putničkih agencija, a mnogi biraju i Novi Sad koji je osjetno jeftiniji od Beograda gdje su se cijene približile našima.

– Stasale su mlade, neopterećene generacije koje žele upoznati susjedne zemlje, a Beograd je i šire od naše regije poznat kao meka noćnog života. Iako uglavnom ne koriste usluge agencija i eventualno zatraže pomoć oko smještaja, znamo za trend odlazaka na momačke i djevojačke u Srbiju – kaže Nikolina Frklić iz Atlasa koja dodaje da nije čula da je netko od naših ljudi imao neugodnosti u susjednoj državi.

Beograd je popularan i za dočeke Nove godine, a neki odlaze skijati na Kopaonik.

– Dosta je i poslovnih putovanja u tu zemlju. Biznismeni iz Hrvatske možda čine čak i polovicu svih putovanja u tu zemlju - procjenjuje Ivan Pukšar iz Kompasa.

Najčešći razlozi za put u Srbiju
1 Noćni život 

Nisu to samo cajke. Beogradski klubovi, kažu poznavatelji, nude sve od jazza i raeggea, trubača, ciganske muzike i turbofolka do tehnoglazbe i heavy metala. A tu je i odlična hrana.

2 Posao

Mnoge strane kompanije imaju predstavništva u Zagrebu, čiji menadžeri pokrivaju i Srbiju, pa i oni utječu na povećan broj putovanja u tu zemlju.

3 Skijanje

Kopaonik sa 62 kilometra staza i ski-puteva nije odredište za glavno skijanje, ali se tamo odlazi na duge vikende. Mnogi spajaju skijanje s dočekom Nove godine.

Piše: Radmila Kovačevič

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved