Zubarija
16.9.2014. 6:00:06h
Uzlet dentalnog turizma, sezona traje cijele godine
Najrazvijenija hrvatska turistička regija, Istra, ima sve potencijale za snažan razvoj zdravstvenog, osobito dentalnog turizma. Sve je više stomatoloških ordinacija, pa i cijelih klinika s pedesetak zaposlenih, koji pružaju kompletnu uslugu, od organiziranja prijevoza, smještaja, pa do "sređivanja" zuba, i to po višestruko nižim cijenama u odnosu na one iz kojih gost dolazi.
Herry Lawford / flickr.com

Najrazvijenija hrvatska turistička regija, Istra, ima sve potencijale za snažan razvoj zdravstvenog, osobito dentalnog turizma. Sve je više stomatoloških ordinacija, pa i cijelih klinika s pedesetak zaposlenih, koji pružaju kompletnu uslugu, od organiziranja prijevoza, smještaja, pa do "sređivanja" zuba, i to po višestruko nižim cijenama u odnosu na one iz kojih gost dolazi.

Korist od takvih aranžmana je višestruka: gost spaja ugodno s korisnim, a osim stomatologa, u plusu su prijevoznici, hotelijeri koji ih prihvaćaju, restorateri, trgovci i, na koncu, država.

Samo petina domaćih 

Jedna od poliklinika specijaliziranih za dentalni turizam jest riječki Rident, koji ima podružnicu u Poreču, gdje se od 1. lipnja do 30. rujna očekuje čak oko 6.000 pacijenata. Oni većinom dolaze iz Italije, ali i iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Švicarske. Ipak, najbrojniji su Talijani koji u Rident dolaze dugi niz godina. Hrvati, pak, čine oko 20 posto ukupnog broja pacijenata.

Pacijenti ovdje dolaze cijele godine, a brojke variraju tek uoči početka školske godine te božićnih blagdana.

- Vrsta usluge koju pružamo izlazi iz sezonskih okvira. Povećani broj pacijenata u sezoni osjetimo u porečkom Ridentu.

Poliklinika pruža usluge iz djelatnosti opće dentalne medicine, fiksne i mobilne protetike, oralne kirurgije, parodontologije, ortodoncije, radiologije i dentalnog laboratorija. Cijene usluga u usporedbi sa zemljama iz kojih nam pacijenti dolaze su svakako niže, ovisno o zemlji o kojoj govorimo. Primjerice, naše su cijene za nekih 40 do 50 posto niže nego u Italiji, iz koje nam dolazi velik broj pacijenata. Multidisciplinarni tim organiziran je na način da pacijenti kod nas mogu napraviti i samo ispun (plombu), ali i protetski rehabilitirati bezubu čeljust. Cijena bijelih ispuna ovisi o veličini, od 250 do 365 kuna, kaže Nataša Rubeša, zamjenica ravnatelja Ridenta.

Ona navodi primjer ugradnje implantata koja, ovisno o vrsti, u ovoj poliklinici stoji od 2.850 do 5.040 kuna. No, napominje da ta cijena ne uključuje protetiku, čija cijena ovisi o vrsti protetskog rada na jednom ili više implantata, ovisno o broju zuba koji se moraju nadomjestiti.

- U poliklinici Rident pacijentima se ugrađuju samo najkvalitetniji i certificirani implantati (kao npr. Astra Biotech, Ankylos, Bego, ICX) pa nam je tako teško govoriti o razlici u cijeni implantata u Italiji i Njemačkoj. Međutim, iz iskustva naših pacijenata, razlika je osjetna, napominje Rubeša.

Pacijenti u Rident dolaze individualno, ali i organizirano.

Surađuju s nizom agencija iz Italije, Švicarske i Slovenije uz čiju pomoć organiziraju dolazak pacijenata. Uz organizirani prijevoz, pacijentima koji dolaze u porečku podružnicu nude i usluge smještaja u sobama unutar poliklinike. Iako se usluga smještaja naplaćuje, za neke se pacijente iznimno u ponudu uključuje i besplatan smještaj. Poliklinika je sklopila ugovore i s nekoliko hotelskih kuća u slučaju da pacijent želi drugačiju vrstu smještaja.

Iako će mnogi stomatolozi reći da je za dentalni turizam potrebna "cijela mašinerija", ima i onih koji u vlastitoj maloj ordinaciji primaju pacijente iz inozemstva cijele godine. Pulski stomatolog Dean Medica kaže da "nije jedan od velikih s uhodanim poslom, prijevozom i reklamama u Italiji", ali se priprema za takvo nešto.

Piše: M. Vermezović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved