Slano
8.9.2013. 23:37:20h
Gospar Niko iz Slanog: BH turisti potroše sve solde koje donesu sa sobom!
Gospara Nika Lobrovića iz Grgurića kod Slanog upoznali smo tragajući za podacima vezanim za Hercegovački ustanak, koji je podignut u njegovom rodnim Majkovima, piše Bljesak.info
Bracodbk / wikipedia.org

Gospara Nika Lobrovića iz Grgurića kod Slanog upoznali smo tragajući za podacima vezanim za Hercegovački ustanak, koji je podignut u njegovom rodnim Majkovima, piše Bljesak.info

Uz to što je spremno priskočio u pomoć, Niko je u susretu s novinarima iz BiH, još ogorčen zbog izjava s početka sezone, prema kojima se gostima iz BiH pri ulasku u Hrvatsku, odnosno EU, trebalo zavirivati u lisnice i tražiti iznos od 100 eura po danu, želio iznijeti svoje viđenje.

Gospar Niko kivan je na one koji su to izjavili, pa i na one koji su izjavu prenijeli.

”Ja imam 52-godišnje iskustvo u turizmu. Znam gosta u dušu. Gosta iz BiH uvijek sam doživljavao kao broj jedan, numero uno! Ono što šolda donese to i potroši, ima ih koji na odmoru gledaju ušparati”, tvrdi gospar Niko čiji prsti s brojnim ožiljcima, svjedoče o napornoj kuharskoj karijeri.

Pokazujući zavidnu potkovanost iz povijesti nastavlja: ”Pazite, spone Dubrovnika i BiH su povijesne, sjećate se povelje Kulina bana, prije više od 800 godina! Ha, uvijek se međusobno trgovalo, odlazilo i dolazilo. Moj prađed iz Majkova je u Mostar i Sarajevo vodio karavane, po 17 mazgi maslinova ulja!

Gost kuhar u Sarajevu

Povremeno sam radio u Sarajevu. Bio sam gost kuhar na otvaranju hotela ”Jajce”, pa hotela ”Jahorina” za Olimpijade, radio sam u hotelu ”Bristol”, pa zimi dvije, tri godine u hotelu ”Europa”… Moj krug poznanika u Sarajevu je bio kao i na ovim prostorima. Jest, rat je dosta toga promijenio, ali Dubrovačko područje i BiH su neraskidivo povezani.

Ljut sam ja i na Nika Bulića koji je prije desetak godina izjavio da je ”Dubrovnik samo za elitni turizam”. Ne može se tako govoriti, ljude u startu tjerati. Pa, jasno je kada običan gost na Stradunu plati kavu šest eura, da to sebi više neće dozvoliti. Što bi kad u Slanom, kava košta šest kuna!

Cijene i usluga reguliraju tržište, a izjaviti da ćeš gostima gledati u džep, samo je njihovo tjeranje konkurenciji od Crne Gore do Turske”, ljut je gospar Niko.

O Hercegovcima kao gostima ne uopće može pričati

”Pa više od pola Slanog je iz Hercegovine, Dobroslavići, Radići, Burići, Matići, Mitrovići… Ovdje su se sklanjali i tu ostajali nakon Hercegovačkog ustanka i kasnijih ratova”, tvrdi gospar Niko zadovoljan sezonom u svojim smještajnim kapacitetima, iako će zarada ostati na prošlogodišnjoj razini.

Još nisu dosegnute predratne brojke

U tvrdnje gospara Nika uvjerili smo se brzo u Turističkom uredu u Slanom. Međutim, što se turizma tiče Slano je daleko od predratnih brojki, u špici je dnevno boravilo oko 1.500 gostiju, prije rata i preko 5.000.

Za razliku od Makarske, čiji turizam podržava naseljeno zapadno-hercegovačko zaleđe, iseljeno Ravno kao ni ostala Istočna Hercegovina, ne mogu pomoći Slanom. Političari, koji ljute gospar Nika, bi kazali, nema više ljudskih resursa.

Piše: PortalOko.hr / bljesak.info

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved