Delnice
Zimsko ljeto
20.1.2014. 10:39:12h
Nema zime do ljeta! Siječanj u Gorskom kotaru bez snijega
Županija planira milijune kuna uložiti u Platak od kojeg goranski turizam neće imati nikakve koristi, a istodobno se zanemaruju goranska skijališta
lrumiha / flickr.com

DELNICE  » Poznata uzrečica kojom se riječima »Nema zime!« želi reći kako je je stanje dobro i problema nema, tijekom dosadašnjeg dijela goranske bezsniježne zime silom prilika mora se, bar kad je riječ o ugostiteljima, hotelijerima i turističkim djelatnicima, u potpunosti promijeniti pa tako taj dio Gorana baš zbog toga što nema zime, mora reći »Ima zime«, odnosno stanje nije nimalo dobro. Naime, kad se sredinom siječnja i to već u nizu od gotovo tri tjedna dnevne temperature kreću od 5 do 10 stupnjeva Celzijusa, onda je svima jasno kako snijega nema ni u tragovima, a to pak znači da je goranskom zimskom turizmu iz ruku izbijen najjači adut. Potvrđuju nam to svi vlasnici goranskih hotela s kojima smo razgovarali pa tako Marinko Kauzlarić, vlasnik Hotela »Bitoraj« iz Fužina, ističe kako su prve poteškoće zbog nedostatka snijega bile vidljive već tijekom školskih zimskih praznika kad je nekoliko najavljenih grupa otkazalo rezervacije:

   »Uz to mi zimi kad ima snijega redovitio vikendom, čak i onda kad snijeg pada i kad se ne savjetuje putovanje, imamo s područja Rijeke znatan broj gostiju koji dolazi oprobati svoje terence u zimskim uvjetima. Sada nema ni toga, a da stvar bude još gora u dosadašnja dva tjedna nove 2014. godine imali smo svega dan ili dva sunčanog vremena koje je značilo povećanje broj gostiju. Sve skupa sigurno će se negativno reflektirati na poslovanje svih koji smo u turizmu, dakle ne samo nas hotelijera, već i vlasnike restorana, picerija, kafića i trgovina. Nažalost, prognoze nisu optimistične i sve je očitije da južina i magla ubijaju goransku zimsku sezonu pa nam, čini mi se, ne preostaje ništa do li moliti Boga za snijeg ili ako ništa drugo onda bar sunčane dane.«, govori Kauzlarić, a slična iskustva prenio nam je i Željko Obradović, direktor delničkog Hotela »Risnjak« koji kaže:

  Školarci i grupe
»Dok su trajali zimski školski praznici bilo je zadovoljavajućer jer smo imali tek nekoliko otkazanih rezervacija, a gosti koji su došli – iako su itekako željeli snijeg – razumjeli su stanje i u nedostatku snijega odlučili se za klizalište, bazen, posjet Kaštelu Zrinski i šetnje šumom. No, nakon završetka školskih praznika stanje je vrlo loše. Nekoliko najavljenih skijaških grupa vezanih uz Platak odgodilo je rezervacije za ovaj mjesec, a nastavi li se tako i u veljači, neće biti dobro.«, rekao je Obradović, dok njegov kolega Mladen Jurković iz ravnogorskog Hotela »Breza« ističe kako je i ova zima dokaz kako treba početi drugačije razmišljati: »Uglavnom ovih dana nemamo gostiju. Tek tu i Tamo poneki seminar, te nekoliko gostiju koji su uplatili rezervaciju za »Jastreb« i nakon što je taj hotel u Begovom Razdolju zatvoren, preusmjereni su ovamo. Ova zimska sezona je, čini mi, već gotova i treba je zaboraviti, a u budućnosti moramo drugačije razmišljati jer naše poslovanje pokazuje kako najviše zarade ostvarujemo od lipnja pa do kraja listopada. Zato smo se već pomalo počeli pripremati za proljetni dio sezone, a kad je riječ o zimi sljedeće godine ponudu ćemo, zahvaljujući činjenici što će nova ravnogorska školska sportska dvorana biti gotova već na jesen, usmjeriti na mlade selekcije klubova dvoranskih sportova jer uz dvoranu nećemo ovisiti o hirovima vremenskih prilika koje su sve nepouzdanije.«, smatra Jurković.

  Ostali programi
Na delničkom Petehovcu skijalište Planinskog centra »Petehovac« spremno je za rad i čeka se samo snijeg, a ako ga ne bude gostima, ističe voditeljica marketinga Jelena Holenko, su na raspolaganju klizalište i bazen u Delnicama, Stalni postav šumarstva, lova i ribolova u brodokupskom Kaštelu Zrinski te posjeti ostalim goranskim turističkim lokacijama tako da se, čak i kad nema snijega, ima što vidjeti i doživjeti. Nedostatak snijega toliko ne muči ni Hotel »Mance« u Brodu na Kupi jer je sa svojih dvjestotinjak metara nadmorske visine Brod na Kupi ipak uvijek imao manje snijega od okolnih znatno viših goranskih sredina. No, nedostatak gostiju ipak se i tu jako osjeti, govori vlasnik hotela Božidar Mance i dodaje kako je temeljni problem ove krize u višim dijelovima Gorskog kotara posljedica činjenice sa se u bivšem sustavu, ali i u samostalnoj državi, gotovo nikakva pažnja nije posvećivala kvalitetnom uređenju infrastrukture potrebne za razvoj zimskog turizma:

  Negativan odnos
»To je dovelo do toga da snijeg u Gorskom kotaru ne znači mogućnost za zaradu, već gotovo isključivo probleme u prometu. Naravno, u takvim uvjetima o razvoju zimskog turizma uopće se i ne može razmišljati, a žalosno je da nam ni sada pomoć u toj sferi ne želi pružiti nitko, čak ni naša Županija koja sada planira milijune kuna uložiti u Platak od kojeg goranski turizam neće imati gotovo nikakve koristi, a istodobno se zanemaruju goranska skijališta. Taj negativan odnos vlada i prema svemu ostalom vezanom uz kontinentalni turizam pa je stoga zaista sve teže raditi, čak i nama koji, naglašavam, nismo nikad bili zimi toliko ovisno o snijegu. Stoga se nadam se da će našem hotelu proljeće, ljeto i jesen donijeti puno više gostiju i znatno bolje poslovne rezultate kako bismo uopće mogli preživjeti jer polako koristimo zadnje zalihe »obiteljske zlatnine i srebrnine«. Stanje bi moglo postati alarmantno kod svih nas koji se bavimo hotelijerstvom pa bi odgovorni u lokalnim samoupravama, žele li zadržati bar dosadašnju razinu ponude, trebali krenuti na teren i u kontaktu s ljudima, a ne kroz radio emisije, porazgovarati s poduzetnicima i bar im malo pomoći.«, rekao je Mance.

Piše: Marinko Krmpotić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved