Buje
11.9.2013. 10:49:33h
Buje: Tri dana u znaku vina i zabave
Za ovogodišnje Dane grožđe, od petka do nedjelje, Grad Buje, Pučko otvoreno učilište, Turistička zajednica, Zajednica Talijana, bujske škole i udruge pripremaju bogat program za sve uzraste.
S. Dragojević / glasistre.hr

Za ovogodišnje Dane grožđe, od petka do nedjelje, Grad Buje, Pučko otvoreno učilište, Turistička zajednica, Zajednica Talijana, bujske škole i udruge pripremaju bogat program za sve uzraste.

Popularna je fešta, čiji se počeci vežu za otvorenje starog vinskog podruma - cantine sociale, sa svojih 108. godina među najstarijima u Istri, istaknuo je bujski gradonačelnik Edi Andreašić, predstavljajući manifestaciju zajedno s koordinatoricom Milankom Marić iz Učilišta i direktorom TZ-a Valterom Bassaneseom.

Najveća je među čak 40-ak manifestacija na bujskom području. Nekad je s njom počinjala berba grožđa, dok se danas obilježava kraj berbe i prvi radovi u podrumu.

Posebno će atraktivan biti Bakhov dvor na starogradskom Trgu sv. Servula, u subotu od 18 sati, s promocijom bujskog vina "Mistela", degustacijom vina s vinske ceste Bujštine i sajmom autohtonih proizvoda, rekao je Bassanese.

Prije četiri godine Mistelu je prvi put u sklopu Dana grožđa napravio poznati vinar Giancarlo Kozlović iz Momjana, a od lani to čini njegov mladi bujski kolega Ireneo Celega. Osim njihovih, prezentirana će biti i Mistela ZT-a, koja također izlazi iz Celeginog podruma.

Uslijedit će tradicijske dječje igre, nagrada za najveći grozd, šaljivi igrokaz s glumicom Rosannom Bubola, bujskim speleolozima, udrugama, folklornim skupinama i pjevačima te gaženje grožđa u velikoj bačvi, upravo kako se to nekad radilo. Grožđe će uz posebnu koreografiju već šestu godinu gaziti članice plesne skupine ZT-a, naglasila je Marić.

Program će u petak u 8.30 sati otvoriti dječji ex tempore, u 18 je zakazano otvorenje likovnih izložbi u galerijama Orsola i Foyer te u Muzeju, dok sat kasnije počinje obilazak otvorenih kantina u starogradskoj jezgri.

Na Trgu Josipa Broza Tita održat će se Zumba masster class s Teutom i Leonidom, nakon čega svira Confusion band. Na Trgu slobode će nastupiti San Pelegrin band, dok će se na Trgu sv. Servula odvijati modna revija i nastup klapa.

Za subotnju su večernju zabavu zaduženi Dražen Zečić i Nočni skok (veliki šator na školskom parkiralištu), Quo Vadis band (Trg slobode) i TU i TAMO band (Trg sv. Servula). Mimohod alegorijskih kola upregnutih u boškarine i tovare u nedjelju počinje u 16 sati, a slijedi koncert limenih glazbi iz Buja i Trsta na Trgu slobode te bogata tombola, starija od samih Dana grožđa, te nagradna igra u kojoj je moguće dobiti automobil škodu fabiju.

Posjetitelji će imati prigodu guštati u jednoj od 3.000 porcija krostate od 2013 zrna grožđa i decu vina (za 10 kuna), pri čemu su prihodi od prodaje namijenjeni Odjelu za djecu s posebnim potrebama OŠ Mate Balote i Centru za inkluziju.

Plesat će se uz Goran Griff band (Trg J. B. Tita), Bukaletu (Trg slobode), Tri šaltina (Trg sv. Servula) te Vladu Kalembera i Nočni skok (šator na školskom parkiralištu).

U trodnevnom su programu i raznolika sportska događanja, izložba Tomos motocikala i 2. natjecanje u kuhanju fiš paprikaša. Pokrovitelj Dana grožđa je Istarska županija, a njihovo ostvarenje omogućuju i brojni sponzori.

Piše: K. Flegar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved