Pula
Pohvale
24.10.2014. 10:04:46h
Turizam se ne događa. Mi ga kreiramo!
Uz čestitke i riječi zahvale svim ovogodišnjim istarskim turističkim djelatnicima koji su na netom okončanim Danima hrvatskog turizma u Opatiji u Istru donijeli nagrade i priznanja, danas je u rovinjskom Multimedijalnom centru održana sjednica Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Pula.
/ glasistre.hr

Uz čestitke i riječi zahvale svim ovogodišnjim istarskim turističkim djelatnicima koji su na netom okončanim Danima hrvatskog turizma u Opatiji u Istru donijeli nagrade i priznanja, danas je u rovinjskom Multimedijalnom centru održana sjednica Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Pula.

Kako je to u uvodu istaknula predsjednica Županijske komore, Jasna Jaklin Majetić, domaćin nije izabran slučajno jer podsjetila je, Rovinj nije samo ovogodišnji Šampion turizma, već i grad s Hotelom godine, odnosno najboljim na Jadranu s pet zvjezdica - Monte Mulinijem, kao i grad/domaćin turističkog događaja godine - Red Bull Air Race-a. Sjednicu Gospodarskog vijeća iskoristio je i župan Valter Flego, koji je također čestitao ovogodišnjim laureatima, istaknuvši njihove sjajne rezultate koji su, kako je naglasio rezultat marljivog i predanog rada.

- Unatoč zahtjevnim vremenima, pa i onim meteorološkim koje su u sezoni donijele između četrdeset i pedeset kišnih dana možemo biti zadovoljni s dolascima, noćenjima i potrošnjom gostiju. Taj uspjeh nije nam se dogodio, mi/vi ste ga kreirali i on je rezultat sustavnog promišljanja turizma ali i ljudi koji turizam naprosto žive. Rezultat je to i našeg zajedništva, sinergije svih čimbenika koji grad čine gradom, rekao je istarski župan Valter Flego, zaključivši da Istri nije cilj biti dobrom, već najboljom.

O aktualnom stanju u turizmu Poluotoka govorili su Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istre i Franco Palma, predsjednik Turističkog poslovnog vijeća HGK-a. Uz Ivoševićevu primjedbu, kako je turizam u svijetu najbrža rastuća grana koja generira svako jedanaesto radno mjesto i čini šest posto svjetskog izvoza, posebno se osvrnuo na situaciju na Poluotoku, na kojemu se i u najvećem broju odmaraju Nijemci, Austrijanci, Talijani koji se nakon pet godina ponovno vraćaju, i dakako Slovenci.

- Posebno smo ugodno iznenađeni dolaskom mađarskih gostiju koji su ostvarili 42 tisuće noćenja, odnosno ne smijemo i nismo zadovoljni padom broja dolazaka nizozemskih gostiju, kod kojih je primijećen pad od čak 50 posto, rekao je Denis Ivošević, navevši i da smještani kapaciteti - hoteli, kampovi i turistička naselja nisu zabilježili lanjske uspješnije rezultate, ali da je u segmentu privatnog smještaja zabilježen veliki plus, što ne čudi uzevši u obzir da je u prošloj godini otvoreno deset tisuća novih smještajnih jedinica.

Govoreći o planovima, među inima, istaknuo je da se pokreće revizija Master plana turizma (2015- 2015), izrađuje novi Marketing plan turizma 2015-2020, radi na projektima elektronskog marketinga "Explore and Share", promišlja o izgradnji Kuće turizma u Poreču te planiraju veliki eventi i manifestacije. Franco Palma, koji je također zadovoljan postignutim, ipak je istaknuo da je doba nagrađivanja možda i najidealniji trenutak da se određene manjkavosti isprave. Smatra da Rovinj i Novigrad nisu slučajno nagrađeni i najbolji. U tim je gradovima na snazi zajedništvo, koje opet, smatra Palma, treba biti još čvršće i povezanije na razini čitavog Poluotoka. Po njegovom mišljenju prostora za poboljšanje ima u privatnom sektoru koji je, baš kao i restorateri prepušten sam sebi.

Također, naveo je i "srpanjsku rupu" koja nam se već tri godine za redom događa i za koju je vrijeme da je zajedničkim akcijama i projektima ispunimo. Prisutnima se obratio i predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović, čija je hotelijersko-ugostiteljska kuća ovjenčana najatraktivnijim turističkim nagradama. Smatra, naime, da to nije slučajno, a ponajmanje neopravdano zasluženo. Jer, Maistra je jedan od najvećih investitora u zemlji koja će, obećao je predsjednik Uprave, i ubuduće nastaviti s pripremom i realizacijom novih, atraktivnih i luksuznih projekata sa zacrtanom i osnovnom mišlju i idejom - da ostanu i budu najbolji!

U nastavku sjednice Tamara Kiršić, stručna savjetnica u Istarskoj razvojnoj agenciji d. o. o. u kratkim je crtama predstavila Županijsku razvojnu strategiju za period od 2015.- do 2020. koja je u izradi dok je sjednica zaključena riječima i odgovorom predsjednice HGK ŽI, Jasne Jaklin Majetić "kod nas je sve u redu". Naime, tim je riječima odgovorila na pitanje "kako ste ?'" koje se djelatnicima Komore u posljednje vrijeme često postavlja a tiče se mogućnosti ukidanja Županijskih komora.

- Koliko smo i sami čuli ukidaju se Županijske komore. Za nas, to je sigurno promjena no, ukoliko do toga dođe bit će to velika promjena i za brojne korisnike naših usluga, a tako i za čitavu Istru, podsjetila je Jaklin Majetić, dodavši da ne želi lobirati, već naglasiti potrebu da se o mogućoj novonastaloj situaciji treba dobro i trezveno promisliti.

Piše: Nina Orlović Radić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved