13.9.2013. 13:14:52h
Preko Atlantika samo pomoću balona
Džonatan Trep, avanturista, krenuo je na putovanje na koje se pre njega niko nije odvažio. On planira da pređe Atlantski okean viseći sa ogromnog svežnja balona.
/ vesti-online.com

Džonatan Trep, avanturista, krenuo je na putovanje na koje se pre njega niko nije odvažio. On planira da pređe Atlantski okean viseći sa ogromnog svežnja balona.

Poslednji pozdrav prijateljima i porodici koji su došli Trepa da isprate

Džonatan Trep (39) podigao se sa zemlje iz mesta Kariobou u Mejnu (SAD) i krenuo ka Evropi. Poput priče iz Diznijevog filma "Up", Trep će pokušati da pređe okean samo zahvaljujući svežnju od 370 balona ispunjenih helijumom.

Ako pređe Atlantik, ući će u istoriju kao prva osoba koja je uspešno izvela let ovog tipa. Vetrovi bi mogli da ga odnesu bilo gde – od Islanda do Maroka, a očekuje se da će put trajati između tri i pet dana.

Trep se oslanja na vremenske podatke meteorologa koji su savetovali Feliksa Baumgartnera tokom njegovog skoka iz stratosfere. Poslednji vremenski podaci sugerišu da bi Trep trebalo da sleti negde u Zapadnoj Evropi.

"Vreme je apsolutno najopasniji faktor", rekao je Trep neposredno pre poletanja.

"Međutim, to je mač sa dve oštrice. Vetrovi su jedino što me nosi preko okeana, ali loši uslovi mogli bi sve pokvariti ili mi čak ugroziti život".

Trep i njegov tim čekali su dugih 100 dana da vremenski uslovi u Karibou budu dovoljno dobri da ga ponesu preko "bare".

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved