Dubrovnik
Manje, kraće, skromnije
5.11.2014. 6:10:34h
Promjene zabrinule kulturnu javnost: Dubrovačke igre više neće biti što su bile
Igre su preduge, preskupe i u pogrešnom su terminu. Govorimo o gradu koji nema zatvoreni prostor, nema festivalsku dvoranu. O gradu koji je nekada imao više od 50 otvorenih prostora za izvedbe, a danas ih možemo nabrojiti na prste jedne ruke.
Roberta F. / wikipedia.org

Igre su preduge, preskupe i u pogrešnom su terminu. Govorimo o gradu koji nema zatvoreni prostor, nema festivalsku dvoranu. O gradu koji je nekada imao više od 50 otvorenih prostora za izvedbe, a danas ih možemo nabrojiti na prste jedne ruke.

Pitanje je ima li vlast uopće bilo kakav mehanizam da omogući da se na Gundulićevoj placi ikad više izvede predstava. Tamo je sedam restorana i jedan hotel – rekao je za Dnevnik HRT-a bivši intendant Dubrovačkih ljetnih igara Krešimir Dolenčić.

Nakon što je Dolenčić nakon isteka mandata najavio odlazak, za ravnateljicu dramskog programa imenovana je Mani Gotovac, a Mladen Tarbuk postao je novi intendant.

- Promijeniti koncept ne znači promijeniti prostor, nego smisliti program. Ili povezati prostor, turizam, Grad s programom. To je sve objedinjeno, a o tome ne mogu govoriti iz ove pozicije, iako znam i što i kako treba s Lazaretima - kaže Gotovac. Njezini kolege koji desetljećima rade na Igrama znatno su oštriji.

Kriza ambijenta

- Neka ministrica ukine Vijeće, pa neka radi što hoće! Tako je reagirao doajen Igara redatelj Joško Juvančić, ujedno i član Festivalskoga vijeća Igara.

- Dok Vijeće postoji, ministar se treba s nama konzultirati jer, ako je ovo točno, onda treba mijenjati i Statut Igara i sve. Ali ovo je država u kojoj svatko može svašta, pa neka i ona radi što hoće – kaže Juvančić.

Mani Gotovac: Znam i što i kako treba s Lazaretima
U nešto mirnijem tonu temu komentira Goran Merčep, član Festivalskog vijeća.

- Iako je zbog prevelike komercijalne upotrebe gradskih otvorenih prostora danas vrlo teško organizirati predstave i koncerte u ambijentima gradske jezgre, smatram da se mi svi Dubrovčani trebamo i dalje boriti za to da svaki milimetar prostora u Gradu čuvamo za kulturu i umjetnost.

Kao Dubrovčanin i veliki zaljubljenik u Dubrovačke ljetne igre, mislim da se one ni za kakvu cijenu ne smiju izmjestiti izvan gradskih zidina. To bi značilo eutanaziju festivala i pobjedu ljudi nahvao, ma tko oni bili – smatra Merčep.

Nikša Kušelj nije želio komentirati ove ideje prije nego što o njima ne dozna više na sjednici Vijeća Igara, kao i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. Poručuje da će podržati sve što budući intendant Igara želi učiniti, da će Grad i ubuduće izlaziti ususret Igrama i, bude li potrebe za tim, prepustiti dio Lazareta za neke dodatne programe Igara.

Župan Nikola Dobroslavić, također član Vijeća, izjavu ministrice Andreje Zlatar-Violić o “održavanju većine izvedbi u prostoru Lazareta umjesto u ambijentalnim prostorima u Gradu” ocjenjuje nevjerojatnom jer su ambijentalni prostori upravo vrijednost na kojima počivaju Ljetne igre.

- Nadam se da u pogledu Ljetnih igara nećemo doživjeti novi rat s građanima i tradicijom Dubrovnika, kao što je to bilo u slučaju upravljanja zidinama. Eventualne promjene u programu Igara ni u kojem slučaju ne smiju poništiti temeljne postavke Igara – odgovara Dobroslavić.

Šipuš trenira tišinu

Svakako, članovi Vijeća nisu očekivali ovakav zaokret, a ključni član, ministričin zamjenik Berislav Šipuš, nije ni odgovorio na naša pitanja o ovoj temi, ni osobno ni u ime Ministarstva. Mladen Tarbuk, v.d. intendanta, kaže kako o promjeni koncepta ne zna ništa, no da su u Igrama svjesni problema da publiku treba privući na značajnije događaje.

Mladen Tarbuk: Zaista se postavlja pitanje za koga su Igre
- Mi smo prošle sezone pokušali najznačajnije koncerte i zbivanja iz glazbenog program okupiti u desetak dana, da napravimo nukleus takve ideje, ali i za to je jako važno da se ona na vrijeme oglašava, da se program na vrijeme obznani jer je Sv. Vlaho prekasni datum.

Trebalo bi već u rujnu ili listopadu donijeti program sa svim datumima da se to može prenijeti turističkim agencijama, ali posve je sigurno da je to važan izlaz iz ovog problema. Zaista se postavlja pitanje za koga su Igre – govori Tarbuk i najavljuje produkciju barem jedne opere.

Bile one preskupe, preduge ili u pogrešnom terminu, dubrovačka publika očekuje svoje 66. dubrovačke ljetne igre, a kakve će one biti, pokazat će dogodine izraz (ne)zadovoljstva.

Piše: Maja Rilović Koprivec, Bruno Lucić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved