Iza zavjese
6.11.2014. 14:04:55h
Sjeverna Koreja doziva turiste: Dođite, pratite vodiče i ne bojte se
Ono što je donedavno bilo nezamislivo, a to je turističko putovanje u najizoliraniju zemlju svijeta - Sjevernu Koreju, sada je moguće i čak vrlo jednostavno ako niste građanin Južne Koreje ili novinar!
Clay Gilliland / flickr.com

Ono što je donedavno bilo nezamislivo, a to je turističko putovanje u najizoliraniju zemlju svijeta - Sjevernu Koreju, sada je moguće i čak vrlo jednostavno ako niste građanin Južne Koreje ili novinar! Tako se ta zemlja prvi put predstavlja na Svjetskom sajmu turizma u Londonu, gdje je “Experience North Korea” (Otkrijte Sjevernu Koreju), specijalizirana agencija za putovanja u zemlju Kim Jong-Una na svojem štandu poslovnim partnerima i agencijama ponudila mogućnosti organizacije posjeta toj zemlji. Do sada potpuno zatvorena za strance, Sjevernu Koreju sada mogu posjetiti čak i Amerikanci, a viza se čeka tek dvadesetak dana.
- Sjeverna Koreja prepuna je zanimljivosti i atrakcija koje se nigdje drugdje ne mogu pronaći - kaže nam na svojem štandu u Londonu Jordi Camps, suosnivač agencije “Otkrijte Sjevernu Koreju”, inače Španjolac.

Dakle, ako niste novinar ili građanin Južne Koreje, koju zemlja Kim Jong-Una ne priznaje, a novinare ne želi, pa je tim dvjema skupinama strogo zabranjeno putovanje u tu tajnovitu azijsku zemlju pod diktaturom, u Sjevernu Koreju može se turistički putovati. Doduše, svaki gost može tamo stići samo organizirano, i to preko Pekinga, a daljnje putovanje nastavlja se samo u pratnji lokalnih vodiča i nigdje se ni na trenutak ne smijete kao turist odvojiti od svoje lokalne pratnje.
Jednostavno do vize

- Ove je godine Sjevernu Koreju posjetilo pet tisuća turista, a mi iduće godine planiramo odvesti još oko tisuću gostiju. Zanimanje postoji, mnoge agencije su zainteresirane da zajedno s nama rade te programe, jer u Sjevernu Koreju se ne može stići bez posredovanja agencije, koja organizira putovanje, boravak, sadržaje i sve ostalo iz Pekinga do Pjongjanga.

Cijene aranžmana su pristupačne i za povratni let od Pekinga do Pjongjanga, tri hotelska noćenja, puni pansion, vodiča, vozača i sve što vam na putu može zatrebati, treba platiti od tisuću do 1200 eura.

Samo dvije aviokompanije lete do nje, i to njihova “Air Koryo” i “Air China”. Turističke grupe u svojim programima imaju obilaske svih najvažnijih mjesta iz povijesti i sadašnjosti te zemlje i to je jedinstvena prilika zaviriti u život jedne od posljednjih komunističkih zemalja - kažu organizatori.

Pojašnjavajući nam način zivota tamošnjih stanovnika i kako oni gledaju na zapadne turiste, Camps kaže kako su im neobični ti stranci koje sa zanimanjem promatraju.

- Sjevernokorejski građani vrlo su ljubazni i simpatični, a mnogi mlađi govore engleski i njemački jezik. Pitanje je vremena kada će se potpuno otvoriti za strani turizam, pri čemu treba reći kako je za dobivanje vize dovoljan preslik putovnice.

Pjongjang, inače, ima puno restorana, barova i kockarnica u koje svaki turist može ići, ali uz njega je uvijek domaći vodič i to je jednostavno pravilo ponašanja.Vi danas u Pjongjangu možete pojesti jako dobru pizzu ili bilo koji europski specijalitet - priča nam Camps na štandu ukrašenom ikonografijom specifičnom za Sjevernu Koreju: slikama Velikog vođe, crvenim petokrakama, razdraganim stanovnicima koji mašu zastavicama, veselim radnicima koji žanju žito i sličnim motivima koji se još mogu naći tek na Kubi ili u Kini.

Koliko turizam barem naizgled briše granice najbolje potvrđuje činjenica da se iznimno zanimljiv i posjećen štand Sjeverne Koreje nalazi u istoj izložbenoj hali u kojoj svoje turističke mogućnosti predstavlja i - Južna Koreja.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved