15.9.2013. 14:20:00h
Jesenska kino sezona bez megahitova, ali imamo što vidjeti
Već su početni mjeseci 2013. godine pokazali pad gledanosti u domaćim kinima od petnaestak posto. Trend je nastavljen u ljetnim mjesecima pa su se distributeri i prikazivači već pomirili s time da jesen neće moći amortizirati gubitke
tomislavmedak / flickr.com

Kada je ljetos konstatirano da će gledanost u američkim kinima postići novi rekord, istaknuta je vrlo neugodna i potencijalno opasna činjenica: da, ukupno će filmska industrija zaraditi, ali sve je manje pojedinačnih naslova koji donose zaradu, dok velika većina gubi. Takvo je poslovanje jako rizično, opasno i pitanje je trenutka, ne promijeni li Hollywood politiku produciranja megaskupih ispra(z)nih projekata, kada bi se kula od karata mogla urušiti.

Istodobno, u hrvatskim kinima takva je politika već počela pokazivati negativne posljedice. Već je u prvim mjesecima 2013. godine u kinima zabilježen pad od 10 do 15 posto, a razlog tomu je što nije bilo dovoljno jakih velikih hitova. Trend je nastavljen u ljetnim mjesecima jer ni velik uspjeh “Štrumpfova” nije mogao amortizirati ukupne rezultate, a po svemu sudeći situacija će ostati jednaka i do kraja godine.

U jesenskoj sezoni bit će prikazani nešto jači naslovi namijenjeni ponajprije zgrtanju novca, ali načelno su se distributeri i prikazivači već pomirili s time da će 2013. godina ostati zabilježena kao slabija. Ništa im drugo i ne preostaje nego nadati se da će Hollywood u 2014. godini biti uspješniji u produciranju filmova koji će generirati interes publike, jer naši distributeri i prikazivači uglavnom ovise o uspješnosti “vanjskih faktora” (čitajte: filmova).

Jesensko zagrijavanje počinje s “Kick Ass” i Rodriguezovim “Machette Kills”, a odmah se nastavlja automobilističkom dramom “Utrka života” Rona Howarda o rivalstvu vozača formule Nikija Laude i Jamesa Hunta te “Malavitom” Luca Bessona u kojoj Robert DeNiro na određeni način ironizira svoju mafijašku prošlost na filmu. Pohvalno je da takvi naslovi (svrstani su tu još “Runner, runner” s Justinom Timberlakeom i Benom Affleckom te “Ender’s Game” s Harrisonom Fordom) predstavljaju glavninu jesenskih hitova, a ne kojekakve megaspektakularne tričarije koje će u predstojećoj sezoni najvećeg predstavnika imati u “Thoru 2: Svijet tame” koji stiže početkom studenoga.

Na filmove koji istodobno imaju i tržišni potencijal i kvalitetan sadržaj pričekat ćemo do listopada. Na samom početku mjeseca stiže nam “Gravity”, hvaljena drama Alfonsa Cuaróna kojom je otvoren protekli festival u Veneciji. Riječ o filmu sa samo dvoje glumaca, Georgeu Clooneyu i Sandri Bullock, koji tumače članove posade koji nakon kvarenja svemirske letjelice ostaju lebdjeti u svemiru. Puno se očekuje i od “Kapetana Phillipsa”, u kojem Tom Hanks tumači stvarnog kapetana čiji su brod presreli somalijski gusari, a uvijek je zanimljivo provjeriti i u kakvoj je formi Ridley Scott. Njegov film “The Councelor”, u kojem pored Brada Pitta glumi naš glumac Goran Višnjić, dolazi nam u studenome.

Istančanije filmske ukuse podržavat će hvaljeni rumunjski film “Poza djeteta”, novi film Woodyja Allena “Jasmine French” i masovno nagrađivana “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića koji se prikazuje od 26. rujna.

NEKI OD NAJZANIMLJIVIH FILMOVA JESENSKE SEZONE

“Gravity” - SF saga sa samo dvoje glumaca, Georgeom Clooneyem i Sandrom Bullock, dolazi nam početkom listopada

“Kapetan Phillips” - Tom Hanks u priči o otmicama somalijskih gusara

“Poza djeteta” - novi biser rumunjskoga novog vala

“Zli djedica” - subverzivni humor iz radionice Johnnyja Knoxvillea

“Jasmine French” - “povratak” u formu Woodyja Allena iz koje nije ni izašao

"Obrana i zaštita" - hvaljeni i nagrađivani film Bobe Jelčića o subinama ljudi u podijeljenom Mostaru koji svakodnevno "čekaju Godota"

"Kauboji" - filmska ekranizacija hit predstave u režiji Tomislava Mršića

Piše: Arsen Oremović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved