Pula
Pohvalno
11.11.2014. 14:07:44h
Čista uvala Valkana dobila priznaje
Do iduće turističke sezone kupalište Valkane dobit će novouređen mol na čijoj se sanaciji intenzivno radi već 20-ak dana. No, upravo jučer, ovo je kupalište dobilo i veliko priznanje - podignuta je bijela zastava (White Flag) kao znak čistog podmorja.
Manuel Angelini / glasistre.hr

Do iduće turističke sezone kupalište Valkane dobit će novouređen mol na čijoj se sanaciji intenzivno radi već 20-ak dana. No, upravo jučer, ovo je kupalište dobilo i veliko priznanje -  podignuta je bijela zastava (White Flag) kao znak čistog podmorja. Organizator ove svečanosti je e-White Flag, inače svjetski poznati ekološki brend odobren od organizacije GUWAA (Global Underwater Awareness Association) na čijem je čelu Kristijan Curavić, a koju podržava fondacija princa Alberta II. od Monaka te druge svjetski poznate osobe.

Sto kila smeća
"Čast postati nositelj Bijele zastave dosad su ostvarili mnogi lokaliteti među kojima su još jedna pulska plaža i to na Verudeli te Solaris Beach Resort pokraj Šibenika, Nacionalni park "Una" u Bosni i Hercegovini, podmorje Monaca i Life Club u Monacu, Nacionalni park "Krka", Grand Hotel Toplice u Bledu, hotel Inex Gorica u Ohridu, hotel Aristos u Buzinu, a sada im se pridružio i Grad Pula s plažom kupališta Valkane", istaknuto je na jučerašnjoj svečanosti podizanja Bijele zastave. Spomenuto je i da rad ove udruge podržavaju mnogi biolozi i oceanolozi, te poznata imena poput glumca Rade Šerbedžije, gitarista Vlatka Stefanovskog ili glumca Armanda Assantea.

Toni Jerčić, predsjednik ronilačkog centra "Orca", glavni inspektor GUWAA ujedno i njihov partner, rekao je da su ronioci u subotu očistili uvalu, koja je bila relativno čista, ali svejedno izvukli sto kilograma opada, uglavnom željeza te plastike, staklene vune, boca… Ostao je još glomazni otpad i to kontejner pun pijeska kojeg treba izvaditi balonom jer je pretežak, potom ogromna cerada koja je zakopana pa je treba otkopati i izvaditi te veliki komadi željeza kod glavnog mola. No, kako su naglasili ronioci, oni rone svakodnevno i po nekoliko puta od 1. travnja do 1. listopada i svaki put kada naiđu na otpad u moru ono ga, i bez organiziranih akcija, vade.

Priznanje gradu
Gradonačelniku Borisu Miletiću bijelu je zastavu uručila direktorica marketinga GUWAA-e Petra Mlačak, koja je zahvalila Gradu što je prepoznao značaj ovog eko-brenda te naglasila da će Pula odsad biti i nositelj digitalne Bijele zastave na internetskim stranicama i tako se pridružiti grupi koja već postoji. U ime Istarske županije Puli je na ovom priznanju čestitala zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko koja je istaknula da je ovo priznanje Puli za kontinuirani doprinos u podizanju ekološke svijesti, što je važno i za Puljane, ali i za cijelu Istarsku županiju jer to znači da "ćemo biti privlačnija turistička destinacija".

Gradonačelnik Miletić rekao je da je Bijela zastava znak prepoznavanja višegodišnjeg truda kojeg Grad, putem Odsjeka za zaštitu prirode i Turističke zajednice, ulažu u čisto priobalje.

- To nije deklarativna priča, već je aktivno provodimo. Grad Pula odredio se prema zaštiti prirode i upravo stoga veliki dio proračunskog novca izdvajamo za to: od ulaganja u velike kapitalne projekte poput kanalizacije za čišći Pulski zaljev, regionalni centar za gospodarenje otpadom do plinofikacije zbog ekološkog energenta, ali i veliki broj manjim edukativnih i akcija čišćenja koje provodimo. Smatram da sve to utječe i na širenje svijesti o potrebi očuvanja okoliša kojem smo već previše, neodgovornim ponašanje, naštetili. Stoga Pula čini sve za što čišći okoliš i očuvanje prirode, istaknuo je gradonačelnik Miletić.

Piše: Sandra Zrinić Terlević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved