Međimurje
18.11.2014. 7:23:40h
Turistička zajednica pokreće gastro kampanju - Najte nikaj zameriti
Putujući svojom zemljom ili svijetom, mnogi od nas su imali priliku bar jednom ući u neki restoran. Po povratku među svoje raspoloženo bi dijelili (šerali) dojmove, zadovoljstva, impresije, anegdote, ali i razočaranja. Ovo posljednje nitko ne voli niti priželjkuje.
/ emedjimurje.hr

Putujući svojom zemljom ili svijetom, mnogi od nas su imali priliku bar jednom ući u neki restoran. Po povratku među svoje raspoloženo bi dijelili (šerali) dojmove, zadovoljstva, impresije, anegdote, ali i razočaranja. Ovo posljednje nitko ne voli niti priželjkuje.

Ako nam putovanja nisu vremenski limitirana i strogo poslovna, onda smo kao znatiželjni turisti najčešće lovci na strast, emociju ili neobičnost koju u sebi nosimo doma kao mentalni suvenir. Nekako se uvriježilo da se najizdašnije prepričavaju dojmovi koje smo iskusili prvenstveno okusom i mirisom, a onda na red dolazi sve drugo.

Prirodno je zaključiti da se istom analogijom ponašaju i svi gosti koji dolaze u naše Međimurje, bez obzira stižu li nam iz Varaždina, Dublina, ili Moskve. Tako otprilike stoje stvari kad govorimo o sebi/nama kao pojedincima, ali sasvim je drugačija i odgovornija situacija kad nam u goste dojdu važni prijatelji, poslovni ljudi ili diplomati.

Kamo ili kome sa svojim gostom!?
Za odlazak u neki lokal najčešće konzultiramo vlastito iskustvo. Istina, ono može biti vrlo subjektivno, no imamo li u Međimurju ikakvu argumentiranu i objektivnu pomoć? Možda do jučer ne, ali za mjesec, dva - da! Ovih dana Turistička zajednica Međimurske županije pokreće strateški važnu i vremenski dužu kampanju pod motom "Najte nikaj zameriti" kojom se želi postići praktična korist za domaće restorane, svakog gosta, odnosno međimursko ugostiteljstvo u globalu.

Po uzoru na vrijednosna mjerila eminentnih destinacija širom Europe ili svijeta i u našoj se županiji želi bodovnim pragovima kvalitete najuspješnije restorane označiti primjerenom oznakom koja će svakom gostu jamčiti visoku klasu organizacije, uređenja, pristupa gostu, namirnici ili sveukupnu kvalitativnu dosljednost bez oscilacija. U kontekstu takvih namjera raspisani su kriteriji, tematske cjeline i bodovi na temelju kojih će se izvršiti pravično bodovanje svakog restorana u Međimurju u koji turisti ulaze.

Nekoliko je ciljeva kampanje
Prvenstveno, nakon završetka ocjenjivanja, želi se dobiti jasna slika dviju skupina restorana višeg kvalitativnog ranga. U prvu ulaze restorani koji će se moći označiti elitnim znakom "Zlatni Međimurski Gurman", a u drugu, vjerojatno brojniju, ući će restorani koji će moći ponijeti znak "Međimurski Gurman". Bodovne granice su vrlo jasne i dostižne. Treba napomenuti kako je moguće da će se na terenu naći i određeni broj lokala koji svojom trenutnom slikom sveukupnosti neće prijeći niti prag ulaska u klasu "Međimurski Gurman".

Nikoga se ne želi limitirati, povrijediti ili onemogućavati, već nizom sugestija i popratnih inicijativa, na kojima će TZ MŽ  slijedećih godina raditi, svima biti od pomoći u otklanjanju nedostataka odnosno lakšem osvajanju viših bodova. Uvidom u kriterije i visine zadanih bodova svaki se određeni lokal na terenu i prije dolaska tajnog gosta (Mystery shoppera) može preispitati i približno procijeniti svoju trenutnu vrijednost.

Vlastita realna procjena može rezultirati brzim auto poboljšanjima s kojima se spremnije može dočekati svaki gost pa i Mystery shopper. TZ Međimurske županije računa i na sustavno podizanje kvalitete (trajnija i troškovno zahtijevnija aktivnost) nakon prezentiranja zapisnika o ukupnoj ocjeni konkretnog restorana.

Konačan je cilj kampanje postizanje više ugostiteljske kvalitete Međimurja, odnosno, uvidom u činjenično stanje i posredstvom realnih ocjena, tržištu ponuditi priliku da bez rodbinsko/prijateljskih privilegija i naklonosti bilo kakvog predznaka bira restorane koji to objektivnim ocjenama i rezultatima zaslužuju.

Mi u goste ili gosti k nama
Bilo da idemo u goste ili nam gosti dolaze, skoro uvijek imamo želju da se ne stvori bilo kakvo zamjeranje. Tu je ljudsku činjenicu najlakše predočiti sličicom koja se vrlo često ponavlja na vratima prilikom rastanka, kada se izgovaraju ove ili slične riječi: Zbogom i fala na semu! Vidimo se, sikak, i - najte nikaj zameriti!!!

Upravo je "duha" sličice oproštaja na vratima poslužila kao lajt motiv za odabir slogana cijele kampanje. Ovom objavom Turistička zajednica Međimurske županije najavljuje početak kampanje, njen slogan, kategorije, bodovnu tablicu te likovne vizuale Zlatnog međimurskog gurmana i Međimurskog gurmana. Redoslijed posjete tajnog gosta restoranima po Međimurju određen je slučajnim izvlačenjem iz šešira.

Piše: Ivan Goričanec

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved