Zagvozd
Divljina
28.1.2014. 12:21:01h
U potrazi za hranom medvjed se spustio u Zagvozd
Dok Splićani i danas prepričavaju događaj od prije nekoliko mjeseci kada se na brdu Perunu ponad Podstrane pojavio golemi smeđi medvjed ozbiljno “priprijetivši” kupačima na splitskim i podstranskim plažama i dovodeći u pitanje opstanak turizma na tom području, nekoliko stotina kilograma teška zvijer ovoga se puta prošetala Zabiokovljem
goingslo / flickr.com

Dok Splićani i danas prepričavaju događaj od prije nekoliko mjeseci kada se na brdu Perunu ponad Podstrane pojavio golemi smeđi medvjed ozbiljno “priprijetivši” kupačima na splitskim i podstranskim plažama i dovodeći u pitanje opstanak turizma na tom području, nekoliko stotina kilograma teška zvijer ovoga se puta prošetala Zabiokovljem, i to gotovo pa središtem Zagvozda. Golemog medvjeda iz automobila je vidjelo nekoliko mještana kako se nesmetano kreće područjem zvanom Stapin dub, o čemu svjedoče i brojni tragovi.
- Sve se odigralo u nekoliko trenutaka. Mladić i djevojka koji su imali bliski susret s biokovskom grdosijom tvrde da se medvjed obasjan svjetlom farova automobila odmah dao u bijeg prema biokovskim padinama - prepričava nam događaj od prije nekoliko dana najpoznatiji lovac Imotske krajine i svojevrsni kroničar lovnih zbivanja na tom području Ivica Buljubašić.

Njega ne čudi pojava medvjeda s obzirom na to da su oni stari stanovnici Biokova i Mosora, a viđaju se čak i na Orljači najvjerojatnije silazeći s obližnjeg Zavelima u BiH, gdje obitava najmanje desetak medvjeda, koji se u potrazi za hranom spuštaju u područje Imotske krajine, a znaju se spustiti i do Brela.

- Više je zabrinjavajuće što zbog klimatskih promjena medvjedi u ovo vrijeme ne spavaju zimski san. Zbog toga je u potrazi za hranom. Stoga ne čudi da se viđaju o blizini naselja. Nerijetko medvjedi hranu traže na divljim odlagalištima otpada, a kako je takvih sve manje, zvijeri dolaze do kuća. Međutim, medvjedi su miroljubive životinje koje bježe od ljudi, a reagiraju tek kada osjete da je ugrožen život njihovih mladunaca - tvrdi Buljubašić.

Učestalim i pomnim praćenjem ovaj zaljubljenik u Biokovo i njegove stanovnike, tvrdi kako medvjedi na tom području dosežu težinu do čak 150 kilograma, pa i više, a odrasli medvjed visok je oko dva metra. Ovi pokazatelji idu u prilog onoj tezi kako je biokovska populacija mala maca u odnosu na medvjede u Gorskom kotaru gdje oni teže preko 350 kilograma i 2,5 metara visine.

Piše: Mladen Nejašmić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved