Novi ocean
20.9.2013. 21:51:59h
Afrika će se raspasti: Stvara se novi oceanski bazen
Na rasjedu Afar u Etiopiji nalaze se ogromne pukotine koje su znak raspadanja afričkog kontinenta i stvaranja novog oceanskog bazena, smatraju znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu
/ NASA

Na rasjedu Afar u Etiopiji nalaze se ogromne pukotine koje su znak raspadanja afričkog kontinenta i stvaranja novog oceanskog bazena, smatraju znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu, donosi livescience.

Pukotine podsjećaju na vulkanske rasjede koji označavaju granice između dva komada Zemljine kore. Uzduž rasjeda lava ključa te se stvara nova kora i tako se postupno širi oceanski bazen.

Ipak, nije sve tako dramatično.

– Nije tako blizu potpuno formiranom širenju morskog dna kao što smo mislili – kazala je Kathy Whaler sa sveučilišta u Edinburgu.

Nakon ovog otkrića koje je 5. rujna objavljeno u časopisu Nature geoscience, nastavlja se debata o tome je li rasjed Afar specifičan slučaj ili "udžbenički primjer" raspadanja kontinenta. Inače, područje Afar nalazi se na spoju triju tektonskih ploča.

Piše: VL

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved