Vino i Istra
10.1.2015. 11:14:06h
Istra među 10 najboljih vinskih regija svijeta!
Prema upravo objavljenoj TOP 10 ljestvici poznatog vinskog internetskog portala Wine Enthusiast, Istra je uvrštena među deset najboljih svjetskih vinskih destinacija koje istinski ljubitelji vina svakako moraju posjetiti.
David Prasad / flickr.com

Prema upravo objavljenoj TOP 10 ljestvici poznatog vinskog internetskog portala Wine Enthusiast, Istra je uvrštena među deset najboljih svjetskih vinskih destinacija koje istinski ljubitelji vina svakako moraju posjetiti.

Osim Istre, u tom su se društvu našli još vinske regije Finger Lakes u SAD-u, Pijemont u Italiji, Hawkes Bay na Novom Zelandu, dolina Rhone u Francuskoj, Orlando u SAD-u, Galicija u Španjolskoj, Okanagan u Kanadi, dolina Loire u Francuskoj te Mendocino u SAD-u. Svaka je od ovih regija detaljno predstavljena na zasebnoj stranici, a stranica posvećena Istri započinje odlomkom o "dramatičnoj istarskoj povijesti", njenim rimskim i venecijanskim spomenicima i arhitekturi, slikovitim gradićima na brežuljcima, panoramskim pogledima, zanimljivim festivalima, nadahnutom kuhinjom i - fantastičnim vinima.

Novinari Mike DeSimone i Jeff Jenssen zaključuju ovaj uvodni odlomak preporukom za obvezatno uvrštenje Istre na osobne popise vinskih regija koje se svakako mora posjetiti.

U nastavku stranice portala Wine Enthusiast posvećene Istri navodi se niz konkretnih preporuka. Prvi na listi preporučenih restorana je onaj hotela Monte Mulini u Rovinju, uz ostalo i zato što s 550 ponuđenih etiketa ima najbogatiju vinsku kartu u državi. Preporučuju se i restorani La Cuxina u Puli te Bodulka, odnosno Velanera u Šišanu.

Kao najbolja mjesta za noćenje preporučuju se Villa Meneghetti kraj Bala, hotel Meliá Coral u Umagu te hotel San Rocco u Brtonigli, a među preporukama za izlete našli su se Pazinska jama (koja je, upozoravaju autori, nadahnula i Julesa Vernea), biciklističke ture u aranžmanu umaškog Park and ride servisa i posjet pulskoj Areni. Kao najbolje vrijeme za posjet Istri preporučuje se razdoblje od travnja do listopada.

Istarske vinske preporuke Wine Enthusiasta obuhvaćaju vinarije Kabola u Momjanu, Geržinić u Vižinadi, Matošević u Krunčićima, Trapan u Šišanu, Kozlović u Momjanu i Roxanich u Novoj Vasi. Među vinima koja autori preporučuju za obavezno kušanje svakome tko prvi put dolazi u Istru na prvom mjestu je malvazija, kako svježa tako i odležana, te chardonnay od bijelih vina, a od crnih na prvom mjestu preporuka je teran, za kojim slijede cabernet sauvignon, syrah i merlot.

Preporučuje se i maslinovo ulje Oleo Dorato te pjenušac Valentino, a na kraju ovog eno-gastro-kulturno-turističkog predstavljanja Istre kao zanimljivost ("fun fact") se spominje "istarski Stonehenge" star 4.000 godina u arheološkom kompleksu Mordele-Picugi.

Budući da je Wine Enthusiast ponajprije web-shop, odnosno jedna od najvećih svjetskih on-line trgovina vinima i vinskom opremom, a web-magazin mu je dodatni sadržaj namijenjen popularizaciji prije svega vinskih destinacija, zavičaja vina koja se preko ovog web-shopa prodaju, isticanje Istre kao jedne od TOP 10 vinskih destinacija na ovom portalu vrlo je vrijedno jer će ta informacija doći do ciljane publike, do specijalista zainteresiranih baš za vina i vinske teme.

Piše: D.Šišović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved