Zagreb
Novi sadržaji
13.1.2015. 13:52:32h
Pogon Jedinstvo postaje centar kreativnosti i zabave
Novi projekt uređenja kojim će se oživiti prostor uz Savu predviđa turističke, rekreacijske, kulturne sadržaje...
Lovro Rumiha / flickr.com

Zagreb bi uskoro trebao dobiti novi kreativni i društveni centar na Savi.

Stara tvornica Jedinstvo, u kojoj se, uz klub Močvara, posljednjih godina održavaju razni kulturni programi, pretvorit će se u fleksibilan multifunkcionalni prostor, što uključuje prenamjenu, rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta od 2223 četvorna metra s novih 865 četvornih metara.

Dnevni program centra

– Uz rekonstrukciju i opremanje unutarnjih prostora (tri dvorane, dvorane za probe i radionice, uredi...), planirano je i uređenje i opremanje pozornice na otvorenom. U planu je i uređenje prilaznih putova i zelenih površina, ali i proširenje rekreacijske zone i javnog prostora nasipa Save – rekla je ravnateljica Pogona Jedinstvo Emina Višnić. U dnevnom programu centra održavat će se kazališne i plesne probe, probe bendova, radionice, seminari, dok će večernji program uključivati izložbe, predstave, koncerte, manifestacije i festivale. Planiraju i turističke i rekreacijske sadržaje, kulturne i zabavne programe, kongresni turizam, suvenirnicu s proizvodima mladih umjetnika i dizajnera...

Prijavit će se u fondove EU

– Tako će grad dobiti najsuvremeniji novi javni prostor za kulturu i mlade, a kreativnim korištenjem industrijskog objekta pridonijet će se revitalizaciji gradske četvrti Trnje i područja uz Savu – rekla je Višnić i dodala da će se primjenjivati principi ekološki održive gradnje. Lokacijska dozvola već je izdana, idejni projekt Dinka Peračića i Mirande Veljačić postoji, investitor projekta Grad Zagreb odobrio je sredstva za tehničke elaborate, preostaje još izrada izvedbene dokumentacije, koja je uvrštena u proračun za 2015. godinu.

– Dosad uložena sredstva za izradu arhitektonske dokumentacije osigurali su u podjednakim iznosima Grad Zagreb i Ministarstvo kulture – kaže Višnić i dodaje da je u rujnu projekt prema stručnom sudu tima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva odabran među četiri najbolja prijedloga u sklopu pilot-programa “Prostori (su)djelovanja” te mu je odobrena potpora za izradu studije održivosti u iznosu od 40.000 kuna. Preostali novac za izradu te studije, 45.000 kuna, osigurava Grad. Nakon toga projekt će prijaviti u strukturne fondove EU.

Piše: Petra Balija

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved