Jadran najviše kvalitete
17.1.2015. 12:19:49h
Evo koje su plaže u Dalmaciji najčistije...
Glas o čistom Jadranu s hrvatske strane pronio se širom svijeta pa naše plaže pohode turistički nomadi sa svih strana
El Coleccionista de Instantes / flickr.com

More u Hrvatskoj visoke je kakvoće, potvrdila su mjerenja, ali i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u povodu objave Nacionalnog izvješća o godišnjim i konačnim ocjenama kakvoće mora na hrvatskim plažama.

- Na to smo iznimno ponosni. Naša zadaća je da tako i ostane i da taj potencijal i dalje mudro koristimo za održivi razvoj, posebno turistički - naglasio je ministar Zmajlović.

Kao i u posljednje četiri sezone, navode iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, kakvoća mora bila je izvrsna ili dobra čak na 99 posto točaka mjerenja. Hrvatski dio Jadrana spada time u najčistija mora u Europi u protekloj godini i po kakvoći se nalazi uz bok Malti i Cipru.

Ispitivanje se provodi sukladno s Uredbom o kakvoći mora te Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o upravljanju kakvoćom voda za kupanje, a program provode ovlašteni laboratoriji. Uzorci mora uzeti su s 917 točaka ispitivanja u sedam priobalnih županija.

Ocjenom izvrsno ocijenjeno je čak 875, odnosno 95,42 posto točaka ispitivanja. Njih 32 ili 3,49 posto ocijenjeno je dobrim za kupanje, a 7 ili 0,76 posto dobilo je ocjenu zadovoljavajuće. Na samo tri točke ispitivanja, ili 0,33 posto, more je ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje - dvije su na području Kaštela, a jedna na Čiovu.

Osim godišnje ocjene, donesena je i konačna ocjena o kakvoći mora koja obuhvaća razdoblje od prethodne četiri sezone, od 2011. do 2014. godine.

DUBROVAČKO- NERETVANSKA ŽUPANIJA
Mali Zaton: Kakvoća mora za kupanje ocijenjena je zadovoljavajućom, kao i prethodne dvije sezone kupanja. Naime, naselje Zaton-Mali Zaton još uvijek nema riješen sustav javne odvodnje. Veći broj stanovnika tijekom turističke sezone povećava i količinu otpadnih voda koje se nekontrolirano ispuštaju u more te se i time smanjuje kakvoću mora za kupanje.

Plaža Srebreno: More je u dva ispitivanja ocijenjeno tek kao zadovoljavajuće. Zbog čišćenja crpnih stanica u blizini plaže dolazi i do povećanog broja mikroorganizama u moru.

Plaža Okuklje na Mljetu: Plaža se nalazi u zatvorenoj uvali koja je upravo zbog toga omiljeno sidrište nautičara i sklonište za lošeg vremena. U uvali nije riješena odvodnja otpadnih voda, stanovništvo se služi crnim jamama koje se procjeđuju u more. Statističkom obradom podataka plaža je ocijenjena zadovoljavajućom ocjenom.

Plaža u Trsteniku: Zbog većeg broja bakterije E. coli tijekom prvog ispitivanja kakvoće mora, statističkom obradom podataka ocijenjena je zadovoljavajućom ocjenom.

Portina u Pločama: More za kupanje na plaži ocijenjeno je zadovoljavajućom godišnjom ocjenom. Plaža se nalazi u zaljevu Ploče u blizini tunela koji povezuje Baćinska jezera s morem. Tunel je prokopan kako bio odveo višak vode iz Vrgoračkog polja te spriječio poplave. Uzorci koji su imali znatno niže vrijednosti saliniteta imaju povećan broj mikroorganizama, što upućuje na to da do onečišćenja dolazi dotokom onečišćene slatke vode iz jezera.

Prigradica na Korčuli: More za kupanje na plaži ocijenjeno je zadovoljavajućom godišnjom ocjenom. Lošiji rezultati bilježeni su tijekom srpnja i kolovoza zbog neriješene odvodnje otpadnih voda naselja te privezišta i sidrišta plovila.

Plaža Ušće Ploče: Jedna od dvije crvene točke u županiji. Ta pješčana plaža nalazi se na samom ušću rijeke Neretve koja je zbog ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda uzvodnih naselja opterećena mikroorganizmima, pa ima loš utjecaj na cijelo Ušće.Time je i očekivan veći rizik za zdravlje kupača. Na toj plaži se već nekoliko godina bilježe lošiji rezultati ispitivanja kakvoće mora, pa je more nakon četiri sezone kupanja ocijenjeno konačnom ocjenom zadovoljavajuće. Profil plaže s objedinjenim podacima o plaži također procjenjuje visok rizik.

VK Cavtat: U blizini kupališta nalazi se privezište brodica, a naselje Cavtat djelomično je priključeno na javnu odvodnju te su rezultati ispitivanja često varirali. Godišnja ocjena mora za kupanje je nezadovoljavajuća.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA
Na većini mjerenih lokacija, njih 144, tijekom svih deset ciklusa ispitivanja more je bilo izvrsne, dobre ili zadovoljavajuće kakvoće.

Najbolja je kakvoća mora izmjerena na području Splita i Omiša te na otocima Braču, Hvaru, Šolti i Visu. Sve plaže imaju godišnju i konačnu ocjenu kakvoće mora u kategoriji izvrsno.

Plaža hotela ‘Nimfa’ u Živogošću: Na Makarskoj rivijeri samo navedena plaža ima zadovoljavajuću konačnu ocjenu. Ostale plaže na tom području kategorizirane su kao izvrsne.

Plaže Gojača (Sućurac), Kampi Torac (Gomilica): Najlošiju kakvoću mora u Splitsko-dalmatinskoj županiji imaju plaže na kaštelanskom području. Rezultati ispitivanja kakvoće mora u Kaštelima pokazali su uzastopno onečišćenje u različitim radobljima mjerenja. Kakvoća mora redovito je bila nezadovoljavajuća, s vrlo visokim prekoračenjima. U svrhu zaštite zdravlja kupača 17. rujna 2014. zabranjeno je bilo kupanje na navedenim plažama.

Duhanska stanica (Čiovo): U šestogodišnjem praćenju kakvoće mora na trogirskom području, kojemu pripada i otok Čiovo, prvi je put ovog ljeta zabilježeno kratkotrajno onečišćenje. Mikrobiološki su pokazatelji kakvoće mora koji se odnose na Escherichiju coli (indikatora fekalnog onečišćenja mora) prešli granične vrijednosti za ocjenu “zadovoljavajuće“, pa je plaža u 2014. godini dobila nezadovoljavajuću godišnju, ali i konačnu ocjenu.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA
More je u ovoj županiji uglavnom izvrsne kakvoće, odnosno dobro za kupanje, a samo na rijetkim lokacijama je zadovoljavajuće kakvoće. Uglavnom, nema straha za kupače

Točka “Skradin mjesto“: U sezoni kupanja 2014. dobila je godišnju ocjenu zadovoljavajuće kakvoće, kakva je bila i na godišnjoj razini, tako i proteklih godina mjerenja. Uzorci mora uzeti s ove točke razlikuju se od ostalih zbog izrazito niskih vrijednosti saliniteta (od 1,2 do 3,7 promila) kao posljedica velikog dotoka slatke vode rijeke Krke.

Plaže Skradin mjesto i Zaton mjesto: Plaže se nalaze u estuariju rijeke Krke. Prema profilu za obje plaže rizik je visok zbog dotoka velike količine slatke vode, vrijednosti saliniteta su niže nego na drugim plažama.

Plaža Morinje: I ova plaža također, prema svojem profilu, ima visok rizik, zbog vrulja u blizini te neriješene odvodnje otpadnih voda. Na 90 točaka ispitivanja konačna ocjena kakvoće mora bila je izvrsna, na dvije dobra, na jednoj zadovoljavajuća i ni na jednoj nezadovoljavajuća.

ZADARSKA ŽUPANIJA
Zadarsko područje može se pohvaliti morem izvrsne kakvoće. Na svim mjestima i plažama na kojima se mjerenje obavljalo, kakvoća mora bila je izvrsna. Izuzetak je samo plaža Jadran (ZD-37, 4185) na kojoj je more ocijenjeno kao more dobre kakvoće.

Piše: Ivana Gospodnetić

Ocjenjivanje
Na temelju rezultata praćenja kakvoće mora za kupanje određuje se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena kakvoće mora. Pojedinačna ocjena određuje se nakon svakog ispitivanja tijekom sezone kupanja (svakih 15 dana) prema graničnim vrijednostima mikrobioloških parametara. Godišnja ocjena određuje se po završetku sezone kupanja, a konačna po završetku posljednje i tri prethodne sezone kupanja.

Na temelju godišnje i konačne ocjene more se razvrstava kao izvrsno, dobro, zadovoljavajuće te nezadovoljavajuće.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved