Supetar
Otočki dišpet
20.1.2015. 6:32:34h
Direktor Turističke zajednice Supetra: Bol je uvik kontra
Supetar se, kao jedna od najprometnijih trajektnih luka na Jadranu, već godinama nastoji odmaknuti od etikete tranzitnog grada. O tome da mu to i uspijeva svjedoči brojka od više od pola milijuna gostiju koji su posjetili Supetar u 2014. godini.
jojo / flickr.com

Supetar se, kao jedna od najprometnijih trajektnih luka na Jadranu, već godinama nastoji odmaknuti od etikete tranzitnog grada. O tome da mu to i uspijeva svjedoči brojka od više od pola milijuna gostiju koji su posjetili Supetar u 2014. godini.

No, to tek naizgled osporava vapaj privatnih iznajmljivača koji su čak i tijekom vrhunca sezone upozoravali na lošu popunjenost svojih soba i apartmana. Naime, unatoč ostvarenim rekordnim brojkama, u privatnom smještaju zabilježen je pad noćenja od 8 posto u usporedbi s prošlom sezonom. Goste su privatnim iznajmljivačima preoteli hoteli.

- Jednostavno je previše apartmana, i ponuda je, gledano na cijelu turističku godinu, znatno veća od potražnje, komentira Ivan Cvitanić, direktor supetarske turističke zajednice, dodavši:
‘Ne znaju za internet’

– Hotelski smještaj tu je u prednosti, oni imaju svoje kanale prodaje i duža im je sezona. Prošle je sezone otvoren i Hotel Osam, obnovljen je i kamp u sklopu „Svpetrvs hotela d.d.“. Porast od oko 5 posto u hotelskom smještaju, zapravo, uopće ne iznenađuje.

Iznenađuje, ipak, sve veći broj privatnih smještajnih jedinica na otoku. Samo u Supetru i pripadajućim mjestima u njegovoj općini, Mircima, Škripu i Splitskoj, registrirano je više od 550 apartmana. Obiteljske iznajmljivače sve više potiskuju apartmanske zgrade stranih investitora. Za opstanak na tržištu više nije dovoljna poruka o slobodnom apartmanu na vratima dvorišta.

- Treba se prilagoditi suvremenim trendovima. U zadnjih dvije, tri godine prisutan je trend punjenja obiteljskog smještaja više kategorije, prvenstveno s bazenom. Time se produžuje sezona iznajmljivaču unatoč skupljim cijenama smještaja, nastavlja Cvitanić.

- No, čak i da nisu moguća velika ulaganja i preinake, zabrinjavajuća je činjenica da sigurno petina iznajmljivača u ovom gradu ne koristi internet u poslovanju i nije informatički pismena. Na takav način teško mogu dugoročno opstati na tržištu, veli prvi čovjek supetarske turističke zajednice.

Na pitanje što Turistička zajednica poduzima po tom pitanju, Cvitanić odgovara:

- Imali smo tečajeve rada na računalu, stranih jezika i imat ćemo ih opet. Ali toliko veliki broj iznajmljivača nemoguće je sve kvalitetno osposobiti. Kao Turistička zajednica spremni smo podržati i sufinancirati specijaliziranu agenciju ili udrugu privatnih iznajmljivača ukoliko su se iznajmljivači spremni ujediniti. Takav bi posrednik bio ključan ne samo u radu s nama, nego i većim agencijama, ali i stranicama kao što su Tripadvisor i Booking.com.
Kako dalje?

U dogovoru i suradnji s Gradom Supetrom, najavljuje Cvitanić, turistička zajednica uskoro kreće s izradom strategije turističkog razvoja Supetra i pripadajućim mjestima Spliske, Miraca i Škripa za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Cilj je do listopada ove godine u ruci imati strateški dokument, time i smjernice za dalje.

- Moje je mišljenje da Supetar mora ići u smjeru kulturnog, aktivnog i zdravstvenog turizma, no analiza stanja i potreba dionika turizma tijekom izrade strategije pokazat će činjenično stanje, napominje.

Ne čudi takvo razmišljanje jer upravo je Cvitanić godinama bio koordinator projekta Brač - otok kulture i avanture. Cilj je bio povezati turističke zajednice otoka i djelovati tako da se otok prezentira i brendira kao cjelina. No, tako nešto nikad nije istinski zaživjelo, pa su i kritike gostiju o ograničenosti Turističkih zajednica na uska područja općina još uvijek prisutne. Cvitanić kaže krivac je Bol.

- Uvijek bi se dogodilo to da bi u svim projektima koje smo organizirali i financirali zajedno, Bol bio taj koji je na kraju odbijao suradnju. Za brački turizam to nije dobro. Otok nudi mnogo, imamo smjer kojim idemo, aerodrom se budi... I ovim putem pozivam na ponovnu suradnju. Trebamo raditi za dobrobit Brača i svih njegovih stanovnika.

Piše: Ivana Gospodnetić

‘Tajni gost’
Istraživanje “Tajni gost” provedeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji za sezonu 2014. Spustilo je Supetar za jedno mjesto, pa je sada peti u županiji. Najveće kritike upućene su trgovinama i manjku ljubaznosti prodavača.

- Mogu se djelomično složiti s time. Trgovine nisu dovoljno isprofilirane. Većina ih je u vlasništvu onih koji ne žive tu cijelu godinu. Oni su to za vrijeme sezone i to je to. Teško se takvi brinu o dugoročnoj budućnosti Supetra, pojašnjava Cvitanić.

Rekordi
Na Braču je lanjske godine izbrojeno 1.429.310 turističkih noćenja, a to čini 11,35 posto svekolikih noćenja u našoj županiji. Gosti s inozemnom putovnicom bili su osjetno brojniji jer su realizirali preko 1,3 milijun noćenja ili gotovo 93 posto dok su domaći turisti ostvarili samo 7 posto noćenja.

U bračkim ljetovalištima odmaralo se 17.788 domaćih i 177.656 strani gostiju odnosno ukupno 195.444 osoba.

Lanjsku sezonu posebno će pamtiti dva najprestižnija bračka ljetovališta, Bol i Supetar, jer je njihov broj noćenja nadmašio sva dosadašnja. Saldo zbrojenih noćenja od 530 tisuća čini 2014. bolsku turističku godinu rekordnu od kada se uopće zbrajaju turistički rezultati i od kada je turizma u Bolu, a to je više od 90 godina. S tim brojem noćenja Bol drži primat i vrh među bračkim ljetovalištima.

Grad Supetar nadmašio je brojku od pola milijuna noćenja: 503.934, a to je najviše od osamostaljenja Hrvatske. Posebno su dobri rezultati ostvareni u hotelima čija je ponuda iz godine u godinu sve bogatija i izdašnija.

U Bolu i Supetru uknjižen je porast noćenja od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu, a u oba ljetovališta zabilježen je porast dolazaka i noćenja domaćih turista.

Na treće mjesto sa 115 tisuća realiziranih noćenja, što čini pad od devet posto, drže Postira, a potom slijede Sutivan, Milna, Selca i Pučišća.

Piše: I. Radić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved