Projekt Velika ideja
22.1.2015. 6:43:26h
Pet tisuća stranaca iz osam zemalja biraju nam novi turistički slogan
Iako su najave iz Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice govorile kako bi potraga za novom “velikom idejom” hrvatskog turizma s novim sloganom i logom uskoro trebala biti završena, ipak će još cijela ova poslovna godina na svjetskim tržištima za Hrvatsku proći u znaku “Mediterana kakav je nekad bio”.
Andrey / flickr.com

Iako su najave iz Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice govorile kako bi potraga za novom “velikom idejom” hrvatskog turizma s novim sloganom i logom uskoro trebala biti završena, ipak će još cijela ova poslovna godina na svjetskim tržištima za Hrvatsku proći u znaku “Mediterana kakav je nekad bio”.

Naime, nakon što je između 13 ponuđača, koji su se javili na natječaj za izradu krovnog komunikacijskog koncepta hrvatskog turizma, izabrano pet timova stručnjaka koji su svoje prijedloge i zamisli dostavili u Glavni ured HTZ-a, tih pet potencijalnih slogana hrvatskog turizma testira se na inozemnom tržištu kako bi se vidjelo prema kojemu od njih potencijalni gosti imaju najviše sklonosti.
Bitan je koncept

- U tijeku je testiranje pet prijedloga “Velike ideje” koje se provodi na osam ključnih tržišta, i to u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, UK, Švedskoj, Poljskoj i Rusiji. Na svakom tržištu imamo online anketiranje po 600 ispitanika, odnosno ukupno njih 4800 njih. Testiramo “Veliku ideju” u formi teksta, koncepta i priče, a sastavni dio tog teksta je i slogan. Testiranje traje do kraja siječnja, te ćemo rezultate, kao i odluku o odabiru krovnog komunikacijskog koncepta, imati u veljači. Bitno je naglasiti da će testiranje, uz element financijskog iznosa ponude, kao i ocjena stručnog povjerenstva koje će predložene ideje ocijeniti prema određenom setu kriterija, predstavljati jedan od elemenata ukupne ocjene “Velike ideje”. S novim marketinškim konceptom krenut će se ujesen, a njegovo “puštanje u život”, odnosno način predstavljanja cjelokupnog komunikacijskog koncepta dogovorit će se naknadno - kažu u Glavnom uredu HTZ-a.

Inače, timovi čiji su slogani ušli u uži izbor i testiraju se na tržištima jesu GREY Zagreb i GREY EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika), domaći Studio Sonda i M&C SAATCHI s podružnicama u Londonu i Milanu, BBDO Zagreb s britanskim AMV BBDO-om i DEC BBDO-om iz Španjolske, Bruketa&Žinić sa španjolskim partnerom SCPF (Segarra, Cuesta, Puig, Fernandez, SI) te McCann Zagreb s britanskom tvrtkom Future Brands.
Visoka razina iskustva

O agencijama koje su ušle u drugu fazu natječaja u Glavnom uredu HTZ-a kažu da imaju traženu “visoku razinu iskustva i uspjeha u stvaranju relevantnih idejnih koncepata koji se uspješno primjenjuju u inozemstvu, visoku razinu stručnog priznanja te da raspolažu znanjima i timovima iskusnih stručnjaka”.

O sadržaju novih slogana ne zna se ništa jer nitko ne odaje o kakvim je prijedlozima riječ, ali kako su čelnici našeg turizma kao primjere dobrih poruka kakve bi voljeli imati navodili reklamne poruke tvrtki “Coca-Cola” (Happines), “Nike” (Just do it), “Volkswagen” (Das auto), “Nokia” (Connecting people), jasno je da će se tražiti slogan od svega dvije-tri ključne riječi koje bi morale odmah asocirati na turizam Hrvatske i njegove posebnosti.
Glavni ured HTZ-a je za taj natječaj rezervirao 2,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Konačan izbor napravit će izabrano povjerenstvo, a u tijeku je potraga za globalnom PR agencijom, koja će izraditi strategiju HTZ-ovih odnosa s javnošću za petogodišnje razdoblje. Za taj je posao Hrvatska turistička zajednica rezervirala 12,5 milijuna kuna.

Piše: Ružica Mikačić

Hoćemo nešto slično
Happines
Coca-Cola
Just do it
Nike
Das Auto
Volkswagen
Connecting people
Nokia

NJIHOVA JE ZADNJA
Ratomir Ivičić
direktor Glavnog ureda HTZ-a
Adela Marković
v.d. direktora Sektora za brend “Hrvatska” u HTZ-u
Davor Ižaković
pomoćnik ministra turizma
Eva De Zan
glasnogovornica Ministarstva turizma
Latica Ivanišević
rukovoditeljica službe robnih marki “Jamnica”
mr. sc. Damir Ciglar
stručnjak za marketinške komunikacije
prof. dr. sc. Tihomir Vranešević
Ekonomski fakultet Zagreb, Katedra za marketing
mr. sc. Neda Telišman-Košuta
Institut za turizam RH
Maja Čulig
voditeljica Odjela marketinških komunikacija u “Tele2”

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved