Još zvjezdica
8.2.2015. 7:49:08h
Restorateri na putu do Michelinovih zvjezdica
Svjetski priznata međunarodna kulinarska udruga Jeunes Restaurateurs d' Europe čiji je Hrvatska član već pet godina zahvaljujući inicijativi Denisa Ivoševića iz županijske Turističke zajednice, jučer je u svoje redove primila četiri nova člana.
dpotera / flickr.com

Svjetski priznata međunarodna kulinarska udruga Jeunes Restaurateurs d' Europe čiji je Hrvatska član već pet godina zahvaljujući inicijativi Denisa Ivoševića iz županijske Turističke zajednice, jučer je u svoje redove primila četiri nova člana. Iz Istre su se svojim kolegama pridružili restoran "Marina" iz Novigrada te "Pergola" iz Zambratije, a iz ostatka Hrvatske restoran "Foša" iz Zadra te "Paradigma" iz Splita.

Jučer im je službeno na svečanosti predstavljanja u vinariji Kozlović u Momjanu uručena i svojevrsna pristupnica gdje su se svojim inovativnim menijima imali priliku predstaviti javnosti, gastronomskim kritičarima, te predstavnicima turističkih zajednica.

Ova udruga, prije svega na međunarodnoj razni, promovira inovativnost, talent i tradiciju mladih chefova, a kako je naglasio direktor županijskog TZ-a to je i prvi korak za dobivanje Michelinovih zvjezdica.

- Gastronomijom smo u Europu ušli puno prije nego smo ušli u Europsku uniju, zahvaljujući ulasku naših restorana u ovu asocijaciju 2010. godine kada se Istra u čitavu priču uključila sa četiri restorana. Tome su kasnije pridodana tri restorana s Kvarnera, a od 2012. proširila se na cijelu državu. To je stepenica prije uvođenja Michelinovih zvjezdica, a znamo koliko je crveni Michelin vrijedan i važan, kazao je Ivošević tom prilikom navodeći da su istarski restorani itekako zastupljeni u svjetskim i vodećim enogastronomskim vodičima te da su Istru kao gastronomsku regiju prepoznali i svjetski mediji poput CNN-a.

Na predstavljaju novih restorana bio je i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca koji je istaknuo da je enogastronomija jedna od bitnih smjernica razvoja turizma države.

- Hrvatska je, nažalost, prema zadnjim istraživanjima destinacija koja se još uvijek prodaje radi sunca i mora, ali Hrvatska ima niz drugih vrhunskih proizvoda koji se fantastično mogu uklopiti u cjelokupnu turističku priču s kulturnim turizmom, sportskim i cikloturizmom te enogastronomijom, kazao je Koraca.

Ovi su se restorani pridružili eliti hrvatske restoranske scene koja već djeluje u sklopu udruge - restoranu San Rocco iz Brtonigle, Monte iz Rovinja, Damir&Ornela iz Novigrada, Draga di Lovran iz Lovranske Drage, Dubravkin put iz Zagreba, Boškinac s Paga te  Pelegrini iz Šibenika i Plavi podrum iz Voloskog.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved