Jeunes restaurateurs d'Europe
11.2.2015. 5:49:22h
Ima li hrvatska za ponuditi ista osim mora ovi restorani dokazuju da ima
U monumentalnoj vinariji Kozlović održan je domaći gastronomski događaj godine: predstavljanje članova udruge "Jeunes restaurateurs d'Europe", najprestižnije gastronomske udruge prisutne u Hrvatskoj.
Jim G / flickr.com

U MONUMENTALNOJ vinariji Kozlović održan je domaći gastronomski događaj godine: predstavljanje članova udruge "Jeunes restaurateurs d'Europe", najprestižnije gastronomske udruge prisutne u Hrvatskoj.

Radi se o međunarodnoj udruzi osnovanoj 1974., koja je isprva okupljala mlade chefove, da bi s vremenom dobno ograničenje postalo fleksibilnije, te je osnovni kriterij postala kvaliteta i inovativnost. Udruga okuplja oko 360 restorana u 11 europskih zemalja. 12 je hrvatskih predstavnika, a smatra se kako će baš ovi restorani biti prvi na oku Michelina kad se napokon odluče na pokretanje hrvatskog vodiča.

Udruga je u svoje redove primila četiri nova člana: restoran "Marina" iz Novigrada, "Pergolu" iz Zambratije, "Fošu" iz Zadra te "Paradigmu" iz Splita.

Ovi su se restorani pridružili eliti hrvatske restoranske scene koju udruga već okuplja, a to su restoran San Rocco iz istoimenog hotela u Brtonigli, Monte iz Rovinja, Damir i Ornela iz Novigrada, Draga di Lovran iz Lovranske Drage, Dubravkin put iz Zagreba, Boškinac s Paga, Pelegrini iz Šibenika i Plavi podrum iz Voloskog.

Njihovi kuhari prezentirali su neka od svojih najboljih jela, od rustikalnog graha s tripicama od grdobine (Draga di Lovrana) ili pikantne juhe (Marina, Novigrad) odnosno originalnog "bureka" sa škampima (Foša), do senzacionalne čokoladne kreme s kavom (Pelegrini, Šibenik) ili torronea (San Rocco).

Nije tajna da hrvatska restoranska ponuda, koja se često svodi na masne ćevape i lošu pizzu, ne nailazi na pohvale stranih turista niti kritičara, te da Hrvatska suncu i moru još uvijek u ponudu nije pridružila visoku gastronomiju, no za nadati se je da će upravo prezentirani gastro-aduti napraviti značajnu promjenu.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved