Čepin
Naša baština
13.2.2015. 9:35:04h
Čepinskim čijalom čuvaju običaje od zaborava
Uz Čepinske suncokrete manifestacija Čepinsko čijalo značajna je tradicijska priredba Kulturno-umjetničkog društva Ivan Kapistran Adamović iz Čepina i ove će se godine održati jubilarni 15. put u petak, 13. veljače.
/ glas-slavonije.hr

Uz Čepinske suncokrete manifestacija Čepinsko čijalo značajna je tradicijska priredba Kulturno-umjetničkog društva Ivan Kapistran Adamović iz Čepina i ove će se godine održati jubilarni 15. put u petak, 13. veljače.
Domaćini će, najavljuju KUD-ovci, ponovno biti čika Jozo i teta Milka u Hrvatskom domu Čepin u 19.30 sati pa će gosti uživati u prekrasnom prikazu zaboravljenog seoskog običaja.
Prema scenariju Čepinskog čijala, teta Milka je pozvala svoje druge kako bi tradicionalno obavile posao čijanja perja, te s čika Jozom pretresli aktualne teme i događanja iz sela. Uz domaćine tu su i članovi KUD-a Ivan Kapistran Adamović koji će uz goste, KUD Ivan Filipović iz Velike Kopanice, pjesmom i plesom uveselite sve nazočne.
Čepinskim čijalom Kulturno-umjetničko društvo Ivan Kapistran Adamović iz Čepina ulazi u godinu obilježavanja 15. godišnjice rada i djelovanja, a upravo je Čijalo jedna od prvih kulturnih manifestacija koje je društvo organiziralo. Već pomalo zaboravljen običaj čijanja perja i spremanja štafira budućoj mladenki tradicionalni je običaj naših starih koji su se u hladne zimske dane okupljali i družili uz kapljicu dobrog vina, pjesmu i ples. KUD I. K. Adamović nastoji manifestacijom Čepinsko čijalo otrgnuti ovaj događaj od zaborava pa poziva ljubitelje narodnih običaja da im se priključe na 15. Čepinskom čijalu.

Piše: D. Pejić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved