Žene svećenici
21.11.2013. 17:56:17h
Epohalno: Stare freske pokazuju da su i žene bile sveštenic(e)i
Italijanske freske koje su nedavno otkrivene u katakombama Prisile iz Rima možda su dokaz da su u ranoj hrišćanskoj crkvi sveštenici bile i žene.
heatheronhertravels / flickr.com

Italijanske freske koje su nedavno otkrivene u katakombama Prisile iz Rima možda su dokaz da su u ranoj hrišćanskoj crkvi sveštenici bile i žene. Ovu teoriju, međutim, Vatikan je odlučno odbacio, nazvavši je “senzacionalističkom bajkom“.

Prisiline katakombe koje su nastale između drugog i petog vijeka čine kompleks podzemnih lavirinata koji se proteže u sjevernom dijelu Rima. Dvije freske za koje neki tvrde da prikazuju žene sveštenice pronađene su u jednoj od odaja.

Prva se nalazi u grčkoj kapeli oker zidova i predstavlja, naizgled, grupu žena u toku obreda pričešća. Druga se nalazi u Odaji žena pod velom i na njoj je prikazana ženska osoba u raskošnoj odori sa epitrahiljem, koja širi ruke u položaju sličnom onom kad se sveštenik moli u toku liturgije.

svestenica1
Feministička organizacija neobičnog imena, "Udruženje rimokatoličkih sveštenica" smatra da su ove dvije slike dokaz da su u periodu ranog hrišćanstva i žene mogle da budu sveštena lica.

Fabricio Viskonti, upravnik vatikanske arheološke komisije smatra da je takvo tumačenje promašeno. Navodna euharistijska gozba zapravo je pogrebna, tvrdi on, dok za drugu sliku koja prikazuje ženu u molitvi kaže da je ništa više od toga: žena koja se moli.

Vatikan je svešteničku službu rezervisao za muškarce isključivo, koristeći kao glavni argument to što je Isus za svoje apostole izabrao samo muškarce.

Prvi put su rimske katakombe postale dostupne svima koji žele da ih posjete, i to zahvaljujući Gugl mapama.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved