Sinj
Sinjske mačkare
15.2.2015. 9:24:08h
U Sinju se mjerilo čiji je veći...
Usklopu tradicionalnih pokladnih svečanosti, u Sinju je u subotu održana 1. smotra mačkara iz Cetinske krajine.
Dominic Alves / flickr.com

Usklopu tradicionalnih pokladnih svečanosti, u Sinju je u subotu održana 1. smotra mačkara iz Cetinske krajine.

Sudjelovalo je oko 600 sudionika u 14 mačkaranih povorki iz isto toliko naselja: Sinja, Brnaza, Maovica, Karakašice, Glavica, Gljeva, Graba, Bajagića, Gale, Krušvara, Obrovca, Neorića, Sutine i Otoka. Poslije okupljanja na Gradskom stadionu, povorka s mačkarama – na čijem je čelu svirala Gradska glazba Sinj, a natpise s imenima naselja iz kojih dolaze pojedine grupe mačkara nosile su članice Sinjskih mažoretkinja – kretala se Putom Šumarije, Putom Piketa i Ulicom Miljenka Buljana do autobusnog kolodvora, a potom Putom ferate, Ulicom kneza Branimira i Brnaškom do Trga kralja Tomislava, popularne Pijace, gdje ih je dočekalo i pozdravilo na tisuće Sinjana i Cetinjana.

Na Pijaci se predstavila svaka od grupa izvodeći dio iz svojeg bogatog mačkaranog programa. Mogli su se tako vidjeti Turci iz Sinja koji su predstavljali udrugu za kupnju novih alkarskih tribina jer, kažu, kad neće Sinjani, hoće oni. Prizivalo se i Vicu (Buljana) da ustane i oživi pokojnu “raniteljicu” Sadru, a uzvikivalo se i ime Dalmatinke...

Mačkarane povorke među “rekvizitima” su imale dva mrtvačka kovčega, dva konja, jednog magarca, jednog jarca i jedno tele. A ovčjih runa kao u priči.

Kad did ‘opraši’ babu
Više ih se u subotu moglo vidjeti na Pijaci nego na ijednom pašnjaku u Cetinskoj krajini. Čak sedam mačkaranih družina sastojalo se od malobrojnih uspaljenih baba koje su pjesmom i plesom izazivale dide koji su na glavama nosili ovčje mješine visoke i do 1,5 metara, a oko struka imali su privezana zvona.

U predstavljanju obreda borbe dobrih duhova sa zimom, koju tjeraju bukom od hukanja i zvonjave, u jednom trenutku u svakoj skupini jedan did “opraši” babu, a za vrijeme tog čina ostali sudionici grupe tvore krug. Mačkarane povorke iz Neorića i Sutine i u Sinju su mjerile čiji je veći – jablan visok desetak metara na kojemu su nosili zastavu. U Sinju je veći bio neorićki.

Poslije predstavljanja na Pijaci, svi sudionici 1. sinjske smotre mačkara nastavili su zabavu u bivšoj vojarni “Ivaniš Nelipić”, gdje je za sve pripremljena velika gozba. Bilo je jesti i piti koliko je tko mogao. I, što je najvažnije, mukte.

Idejni začetnik 1. smotre mačkara Cetinske krajine je Ivan Maleš, zvani Ban, vođa najpoznatije mačkarane družine Didi s Kamešnice, a organizacijski ispit uspješno su položili Grad Sinj i Turistička zajednica grada Sinja.

Piše Toni Paštar
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved