Opatija
Festival koji je nadrastao sredinu
18.2.2015. 6:46:01h
Starigrad Paklenica Film Festival odlazi u Opatiju
Starigrad Paklenica Film Festival (SPFF), nakon pet godina održavanja u jedinstvenom ambijentu Velike i Male Paklenice podno Velebita, od ove godine seli se u Opatiju!
Ctd 2005 / flickr.com

Starigrad Paklenica Film Festival (SPFF), nakon pet godina održavanja u jedinstvenom ambijentu Velike i Male Paklenice podno Velebita, od ove godine seli se u Opatiju!

Ubuduće će se zvati Solo Positivo Film Festival, tako da će skraćeni naziv festivala ostati isti, kao i njegov koncept i sadržaj. Potvrdio nam je to Admir Ćulumarević, direktor ovog međunarodnog festivala glazbenog i dokumentarnog filma, koji je odluku o preseljenju festivala iz Starigrada na Kvarner donio iz čisto praktičnih razloga: festival je jednostavno nadrastao sredinu u kojoj je ponikao.

Sting stiže, panika se diže
- Lokalna infrastruktura ne može više pratiti festival. Razvoj festivala uvjetuje prije svega broj i kvalitetu smještajnih kapaciteta za goste. Kad smo jedne godine dobili informaciju da bi na naš festival mogao doći Sting, uhvatila nas je panika.

Dolazak jedne takve zvijezde usred sezone zahtijeva cijeli kat hotela visoke kategorije, smještaj za njegovu svitu, prijatelje, tjelohranitelje, kuhara... Mi to u Starigradu nismo mogli napraviti, ali ni u Zadru. Uostalom, tko će to platiti – kaže Ćulumarević, zahvaljujući lokalnoj zajednici na pet dosadašnjih godina festivala.

Revija pobjednika ostaje
– Imali smo maksimalnu podršku lokalne zajednice od prvog dana i na tome im želim zahvaliti. Zadarska županija nas je mogla i bolje pratiti, kao i Grad Zadar, ali vremena su teška, svaka se kuna triput okrene prije nego se potroši, pogotovo u kulturi.

U ovih pet godina u Starigrad smo doveli neka od najvećih imena dokumentarnog i glazbenog filma, brojne dobitnike svjetskih nagrada i ljude čiji se dolazak inače treba masno platiti. Naš odlazak je jednostavno pitanje razvoja festivala – ističe direktor SPFF-a.

Festival dakle odlazi, ali u Starigradu će ipak ostati jedan njegov dio. U rujnu će se prikazati revija pobjednika.

- U jednom tjednu u rujnu prikazat ćemo reviju najboljih filmova iz te festivalske godine. Nećemo, dakle, potpuno napustiti Starigrad, ali to što ćemo napraviti je za nas jedina održiva varijanta – kaže direktor.

Piše: I.N.

Odlasci iz Zadra
Što odlazak SPFF-a iz Zadarske županije znači za njezin turistički imidž, tek će se vidjeti. Prije nekoliko godina glazbeni festival Garden otišao je iz Petrčana u Tisno, jer je izgubio lokalnu podršku.

Nakon toga se ugasilo još nekoliko glazbenih festivala u Zadru, također zbog izostanka lokalne podrške, a Zadar je nedavno napustila i zrakoplovna kompanija ScandJet čiji će gosti sada slijetati u Rijeku.

Razlog odlaska je također znakovit: bogati gosti iz skandinavskih zemalja nisu u Zadru imali zadovoljavajuće uvjete smještaja, potrošnje i zabave.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved