Osijek
Hrvatski sokol
21.2.2015. 11:24:33h
Organizira se veliki mimohod hrvatskih povijesnih postrojbi
Za one koji nisu bili u prilici nazočiti inauguraciji na Markovom trgu, za nešto više od mjeseca dana imat će ih priliku vidjeti povijesne postrojbe u Osijeku!
/ glas-slavonije.hr

Za nedavne inauguracije hrvatske predsjednice svečanu notu, a na koju nitko nije imao primjedbi, svakako su dali i članovi brojnih povijesnih postrojbi RH. Za one koji nisu bili u prilici nazočiti ovome na Markovom trgu, za nešto više od mjeseca dana imat će ih priliku vidjeti uživo - u Osijeku!
Naime Povijesna udruga Hrvatski sokol Osječko-baranjske županije, 21. ožujka obilježit će 119. godišnjicu osnivanja Hrvatskog sokola u Osijeku i 20. godišnjicu njegova obnavljanja i djelovanja u samostalnoj Hrvatskoj. Za tu prigodu osječkim središtem organizirat će se mimohod povijesnih postrojbi iz 18 hrvatskih gradova. Sve one su u Savezu povijesnih postrojbi Hrvatske vojske i Savezu europskih povijesnih postrojbi!
- Za Hrvatski sokol ovo je velika obljetnica. U djelovanju od 1995. godine prošlo je više od 700 mladih ljudi, a naša je Počasna garda ostvarila više od tri tisuće izlazaka u Hrvatskoj i inozemstvu, postali smo tako jedna od najvećih prepoznajnica Osječko-baranjske županije - kaže Miroslav Čakalić, poglavar ove Udruge.
Svoj rođendan tako će obilježiti impresivnim mimohodom, u goste im dolaze predstavnici povijesnih postrojbi, od požeških Trenkovih pandura, zagrebačke Kravat pukovnije, turopoljskih Banderijera do dubrovačkih Trombunjera.
Svi oni će se, te pretposljednje subote u ožujku, postrojiti ispred zgrade Županije, te mimohodom proći Županijskom i Ulicom Hrvatske Republike. Kod spomen-obilježja braniteljima, a potom i kod spomenika predsjednika Franje Tuđmana odat će se počast polaganjem vijenaca, odnosno paljenjem svijeća.
Veliko finale je postrojavanje na Trgu Ante Starčevića, a potom i pucanje članova postrojbi iz povijesnog naoružanja - topova, kubura i pušaka.

Piše: D. Kuštro

POTPORA POKROVITELJA
Za domaćina bit će ovo i značajan organizacijski, pa i financijski izazov. Pokroviteljski će im stoga u tome pomoći Osječko-baranjska županija i njezina Turistička zajednica, Turistička zajednica Grad Osijeka, Automobili Lozić, Autoprijevoz Majer, Lovačko društvo Čepin, Pekarna Tenja i Puhački orkestar DVD Valpovo.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved