Baška
Okretanje moru
28.2.2015. 8:19:37h
Baška želi postati važna točka na ruti turističkih brodara
Nakon što ŽLU Krk i Općina Baška odrade planove širenja i komunalnog opremanja lučkog područja, upravo bi se taj vid turizma mogao pokazati »zlatnom žilom« koja bi u ljetna turistička gibanja mogla rastegnuti i u pred, odnosno posezonsko razdoblje
pollobarca2 / wikipedia.org

Baška dosad ni izbliza nije dovoljno koristila svoje potencijale u brodarsko-izletničkom turizmu niti je, u razmjerima u kojima bi mogla, bila uključena u turistička kretanja koja se na području sjevernog Jadrana ostvaruju prometovanjem morem, posebno u rastućem segmentu turizma koji se odvija manjim cruiserima i izletničkim brodovima na višednevnim krstarenjima. Zaključak je to direktorice Turističkog ureda TZO Baška Ivane Kovačić koja se, u suradnji s čelnikom Županijske lučke uprave Krk Anđelkom Petrinićem, posljednjih mjeseci trudi to turističko središte ucrtati na nautičarske karte turističkih brodara, a još više velikih europskih tour-operatora specijaliziranih za organizaciju krstarnja koja su, ne bez razloga, dosad rijetko doticala bašćanski porat.  

Za kruzere spremni
Već danas uređena i infrastrukturom opremljena Mala riva, a djelomično i lukobran, otvaraju nam mogućnosti prihvata, istini za volju, nešto manjeg broja takvih brodova. Kad se ostvare naši ambiciozni planovi, a vjerujem da bi to moglo biti uskoro, otvorit ćemo vrata prihvatu značajnijeg broja cruisera, izletničkih brodova i turističkih jedrenjaka, zaključuje Petrinić, ističući da očekivani iskorak na tom planu najbolje ocrtava podatak kako bi ulaganjima u bašćansku luku trebao značajno biti produljen lukobran, dok bi Mala riva (koja se ovih dana popločava) drugom fazom planiranih radova trebala dobiti više od 300 metara nove operativne obale pogodne za prihvat takvih plovila. Tad će luka bez problema moći primiti i istodobno »opslužiti« i desetak takvih brodova. Osim novih riva, ključ uspjeha u tom segmentu ponude leži i u infrastrukturnom opremanju lučkih objekata, nastavlja ravnatelj ŽLU Krk, napominjući da će već ovog ljeta i Mala riva i sam lukobran biti »oboružani« priključcima za struju i vodu bez kojih je, zaključuje, izluzorno računati na dolazak »plovećih hotelčića« i ostvarenje prvih noćenja gostiju koji će njima ondje uplovljavati.

   Unatoč tome što obiluje očuvanim i atraktivnim prirodnim resursima te dijelom već postojećem infrastrukturom pogodnom za razvijanje »outdoor« aktivnosti, odnosno aktivnog odmora u kakav spadaju planinarenje, biking, hiking i treking, ovaj dio otoka dosad taj dio svoje ponude nije uspijevao »spariti« s turizmom koji se odvija morem, ustvrdila je Kovačić, naglašavajući da su »konzumenti« aktivnog odmora na koje Bašćani ciljaju vrlo često ujedno i putnici na kružnim putovanjima.

Suradnja TZO i ŽLU
Objašnjavajući nam »novi smjer« bašćanskog turizma te korake koje na tom planu predstavnici lokalnih institucija poduzimaju, Kovačić naglašava da se u projekt »vraćanja Baške moru« spremno uključilo i čelništvo krčke Županijske lučke uprave. – Jedan od najvećih ograničavajućih faktora u privlačenju manjih cruisera i izletničkih brodova u Bašku vezan je uz nedovoljno dobru lučku infrastrukturu, nadovezao se ravnatelj ŽLU-a Krk Anđelko Petrinić, ističući da će spomenute dvije institucije odsad složnije i intenzivnije surađivati na privlačenju i »pridobivanju« turističkih brodara i organizatora kružnih putovanja.

Zaintrigirali ID Riva Tours
Projekt širenja i opremanja luke Baška je predstavnicima ID Riva Toursa, osim na spomenutom sajmu, prezentiran i u njihovom sjedištu te je mogućnost uključenja te pitoreskne krčke destinacije u redovne rute turističkih krstarenja Jadranom dobrano zaintrigirala predstavnike spomenute kompanije.

   Dobar dio na lučkoj infarstrukturi već odrađenih zahvata koji se ogledaju u uređenim te potrebnom infrastrukturom opremljenim rivama, već nam danas omogućava zalazak u taj segment turizma u koji ćemo se, sukladno planovima koje razrađujemo s lokalnom upravom, »za pravo« uključiti tek nakon što narednih godina realiziramo plan uređenja i širenja luke Baška a koji, uz ostalo, podrazumijeva izgradnju niza novih, kao i produljenja postojećih riva i gatova, zaključio je Petrinić.

Zlatna žila
Čelnica TZ-a istakla je da su upravo radi uvođenja Baške i njene luke u »morska« turistička kretanja, projekt razvijanja bašćanskog cruising turizma, u sklopu ponude TZ Kvarnera i otoka Krka, predstavili na velikom Međunarodnom turističkom sajmu za slobodno vrijeme i putovanja »Free« koji je od 18. do 22. veljače održan u Münchenu. Upravo za outdoor aktivnosti specijalizirano događanje koje je obišlo više od 118 tisuća posjetitelja, bilo je idealna prigoda da svoje današnje, a još više i one tek planirane mogućnosti ugošćavanja brodara predstavimo posjetiteljima sajma i tour operatorima poput »ID Riva Toursa« te njihovim partnerima, predstavnicima domaćih agencija koje se bave organizacijom takvih putovanja, naglašava Kovačić. Ustvrdivši da je prezentacija Baške i njenih potencijala prošla više no dobro i zapaženo, čelnica TZO-a sa zadovoljstvom je konstatirala da bi se taj segment, nakon što ŽLU Krk i Općina Baška odrade planove širenja i komunalnog opremanja lučkog područja, mogao pokazati »zlatnom žilom« koja bi dosad tek u ljetnu sezonu stiješnjena turistička gibanja mogla rastegnuti i u pred, odnosno posezonsko razdoblje.

Piše: Mladen Trinajstić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved