Biciklom kroz slova
9.3.2015. 5:27:47h
Stazom glagoljice do Mjesečeva platoa na otoku Krku
I dok me bura gotovo ruši, pedalirajući po Baškoj na Krku uz Velu, pješačanu plažu za koju s pravom kažu da je jedna od najljepših, pomislio sam: Pa netko bi i taj doživljaj platio!
Harassek / wikipedia.org

I dok me bura gotovo ruši, pedalirajući po Baškoj na Krku uz Velu, pješačanu plažu za koju s pravom kažu da je jedna od najljepših, pomislio sam: Pa netko bi i taj doživljaj platio!

Pjena mora toliko se izdigla da se stopila s bjelinom snijega s vrhova Velebita. Koji fantastičan prizor. Plaža je duga oko 2 km, to nije komadić ljepote, nego impozantna slika. A plaža ogoljena u svojoj ljepoti, bez mravinjaka turista, tako izgleda barem osam mjeseci u godini. Hm, kakav je to foto izazov... Odmah parkiram bicikl na šljunak i fotkamo se 'svi troje', Vela plaža, bicikl, rekli bi ovdje bicikla, koju zovem od milja Cube iliti 'kjubica' i, naravno, ja. Probajte zamisliti kako bi se osjećali gosti kojima bismo ponudili ovaj doživljaj, i buru bi platili, ali naravno da imaju osmišljen i organiziran boravak i što je najvažnije - ponudu. Biciklisti, hodači i ostali avanturisti lako će odabrati nešto za sebe i snaći se. Dovoljno je da čuju da odavde, doslovce s ove lijepe plaže u Baškoj, mogu 'skoknuti' do Mjesečevog platoa. Ili se šetati ili voziti bicikl bašćanskim šetnicama i poučnim stazama. A njih ima devetnaest i sve zajedno duge su oko 90 km. Putem glagoljice otkrivati Bašku i njenu čarobnu okolicu, što ćeš bolje.

Do tada treba još dosta napraviti na produljenju sezone, s čime su se u koštac uhvatili već svi na Jadranu. Ali prvi rezultati stići će brzo, jer otvorili smo sva turistička vrata kada smo počeli ozbiljno shvaćati npr. cikloturizam ili sve popularniji 'hiking' i moderne planinare. Takav turizam razvile su zemlje koje uopće nemaju iskustva u biciklizmu i takvom turizmu, pa zašto ne bismo i mi. Tradiciju imamo, u profesionalnom biciklizmu baš i ne, ali u rekreativnom da. Okolnosti su se samo malo promijenile, bicikl postaje prijevozno sredstvo ne samo pri odlasku na posao, već i za bolji doživljaj, pogled i zdrav i kvalitetan život. I tako sada kada se promet automobilima ograničava, kretanje biciklima svugdje je otvoreno, pa možemo bilo gdje u svijetu biciklom do centra grada ili kod nas na moru u punoj sezoni obaviti sve tri puta brže, jednostavnije i ljepše te na kraju popiti kavu uz svog parkiranog ljubimca. Sve što prije niste primjećivali jer biste autom doslovce prozujali, sada vam se otvara i nudi. I tako, dok sjedim na toj bašćanskoj plaži sam sa svojim biciklom, već sav 'propuhan i proluftan', donosim odluku da se ipak povučem prema unutrašnjosti.

Iznenadio sam se kada sam u blizini ugledao potok i uz njega dva magarca kako bezbrižno pasu. Lijepa šetnica, pomislih. Pa to je tu odmah uz plažu, bio sam tu toliko puta ljeti, a nisam ga vidio. Okolica me toliko impresionirala da nisam ni primijetio da ovdje nema više ni daška vjetra. Sve je mirno. A samo stotinjak metara dalje bura ruši sve pred sobom. Nevjerojatno, kakva idila, lijepo je, ugodno i toplo. Nastavljam po pitomoj dolini potoka Vela Rika, ujedno i najduljeg 'živućeg' potoka na jadranskim otocima, dakle onog koji stalno teče i ne presuši nikada, ni ljeti. Pedaliram dalje po dolini zaljeva koji je okružen planinskim vrletima i liticama, vinogradima, maslinicima, brnistrom i naseljima Draga Bašćanska, Jurandvor i Batomalj. Zaista sve više izgleda kao da sam negdje drugdje, a ne na nekom otoku. Shvaćam, to je ujedno i poučna staza koja ovdje ide kružno, duga je oko 7 km i ide natrag prema Baškoj. Za bicikliste je odlična, a mogu i do obližnjih mjestašaca na brdu, na dodatnu turu. Ovo što vidim zaslužuje svakako posebno istraživanje, a Baškim poljem, uz stada ovaca i koza i mnoge pašnjake, stižem do crkve Sv. Lucije i čuvene Bašćanske ploče.

Krk je otok iznimno bogate povijesne i glagoljaške tradicije. Najvažnija i neizostavna postaja pri obilasku otoka svakako je rijedak biser hrvatske kulture i pismenosti – Bašćanska ploča. Stazu 'glagoljice'. gdje turisti slijede slova i tako obilaze okolicu, predstavlja mi Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice u Baškoj. 'Želimo da ljudi upoznaju ovaj predivan kraj, da nije samo sunce i more, a Stazom glagoljice revitalizirali bismo i postojeću poučnu stazu', naglašava. No budući da pijemo kavu u jednom od dvaju mogućih mjesta u Baškoj, jasno je da će ovo biti novi stil predsezonskog 'otvaranja' turizma: nema mnogo izbora za nešto popiti ili dobro pojesti. Pojesti mogu nešto doslovce samo na jednom mjestu, i to samo pizzu. Dobro, svako mjesto ima banku, poštu, trgovinu. Ali neka konoba, kafić uz plažu ili rivu, to mora raditi. Očito će se o projektu produljenja sezone morati, ne samo ovdje u Baškoj, već i drugdje uz obalu, s ugostiteljima razgovarati i dogovarati. Jer samo oni koji se bave turizmom mogu napraviti taj pomak i produžiti sezonu na cijelu godinu. U Baškoj se i po tom pitanju nešto već radi jer dok ispijamo tu kavicu, uz sunce i buru, lagano zaklonjeni od vjetra, vidim da je preko puta neuobičajeno živo, puno je radnika i strojeva. Naime, tu se gradi mali hotel i restoran koji bi trebao raditi cijele godine. A vjerojatno će se s dolaskom novih turista otvoriti i ostali objekti, kojih u Baškoj u jeku sezone sigurno ne nedostaje. Saznajem da od prošle godine ovdje djeluje i nova javna ustanova koji će se brinuti o prirodi pa se i tu očekuje dodatni zamah i vidi daljnji potencijal. Bike utrka '4 otoka', koja se održava ovoga proljeća, startat će upravo iz Baške. Pripremaju se ponude za izletnike i turiste, kojima bi pokazali drugačiju Bašku. Već idućeg mjeseca ovdje dolaze biciklisti, a potom i hodači. Ne sumnjam da će biti prelijepo pedalirati ovuda, kao što je i meni sada lijepo dok lutam praznim gradskim ulicama.

Nastavljam pedalirati po mjestu. Nisam znao da je Baška toliko velika, idem cik-cak, ali nikako da dođem 'do kraja'. Htio sam doći na sjeverni dio plaže, istražiti do kuda se može po rivi, a kao novi izazov se ukazuje crkva na uzvisini, s koje bi mogao biti dobar pogled, a tuda ide staza prema strmim liticama i bašćanskom groblju kojim dominira zvonik crkve Sv. Ivana. Put dalje ide prema krševitoj 'površini Mjeseca'. Evo, i to je bilo dovoljno, da se 'Mjesec' uključi u promociju Baške. Dobro zvuči, kako tek izgleda? Gore, na vrhu je, naime, plato duljine oko 3 km, odnosno, ravna površina bez vegetacije, s kamenjem koje izgleda kao mjesečeva podloga. To treba 'brendirati' i marketinški i u svakom drugom smislu promovirati. Pedaliranjem do Mjeseca!

Upravo taj južni položaj Baške omogućio je razvoj i prosperitet, a u današnje vrijeme i prepoznatljivost u turističkom okruženju, pa je Baška danas jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija hrvatskog Jadrana, sa slikovitom pozadinom Velebita, koji kao da je štiti sa svih strana. Jer tako strme litice, visoke planine i planinski prijevoj Treskavac čine neobičan reljef, posve netipičan za otoke. U ovo vrijeme, kada se zima bliži kraju, dojam je snažan. A kada uskoro sve procvjeta i zazeleni, sve će biti kao u slikovnici. Baška je fantastična bike destinacija, nema sumnje. Njena okolica nudi atraktivne uspone i spustove po planinarskim stazama te makadamske i kamene ceste kroz unutrašnjost, s prekrasnim vidicima. Krajolik koji varira od planina, zelenih i vinorodnih polja i pašnjaka do prekrasne šljunčane plaže, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

U travnju će se održati eko manifestacija koju organizira udruga Baška Rožica, a promovirat će se autohtono bilje i drugi biljni proizvodi. Održat će se i trail utrka, a u planu je produljene pješačke i bike staze prema Vrbniku. Vikendi 11. i 12. travnja u Baškoj su rezervirani za hodače, a 18. i 19. travnja za bicikliste. Prvi izlet ima naziv 'Glagolitic bike tour' i ići će se stazom glagoljaških slova i edukativnom stazom Baška - pod Lipicu duljine oko 15 km; lagana je i pogodna za sve rekreativce, čak i početnike, te za obitelji s djecom. Zanimljiva će biti i noćna bike vožnja po Baškoj nazvana 'Night Bike Tour'. Drugog dana bit će organizirana biciklijada do Mjesečevog platoa 'Bike to the Moon' duljine oko 30 km, kruna hike i bike događanja u Baškoj. Predivne vizure i netaknuta priroda - to je, ukratko, Baška u travnju!

A tek kad svemu tome dodamo da je travanj mjesec šparoga... Boravak na otvorenom u dobrom društvu, vođeni pješački i biciklistički izleti, šetnje s bakljama, autohtona gastro ponuda i edukativne radionice, to su već savršeni planovi za proljetne vikende u Baškoj! Glavni organizator obaju vikenda je Turistička zajednica općine Baška, a suorganizatori su Hoteli Baška, Udruga Sinjali, Restaurant Forza, Zen Adventures, Šiloturist i Promotiv. Više i na webu bašćanske Turističke zajednice i agencije Promotiv.

Piše: Dražen Breitenfeld

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved