Lude glave
11.3.2015. 12:07:39h
Srušite Sfingu i piramide iz Gize, naredio vođa ISIL-a Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi pozvao je na uništenje egipatskih starina, a zahtjev je podržao i imam iz Kuvajta
watchsmart / flickr.com

Samo nekoliko dana nakon što su islamisti ISIL-a u sjevernom Iraku uništili stari asirski grad Dur Sharrukin, razbili ostatke prapovijesnog grada Hatre te buldožerima poravnali Nimrud nedaleko od Mosula, vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi objavio je novi cilj. Treba uništiti piramide i Sfingu u Egiptu.

Divljaštvo bez granica

Kulturocid koji nad povijesnim blagom provode pripadnici ISIL-a moguće je usporediti još samo sa zbivanjima iz 2001. godine kada su talibani u Afganistanu potpuno uništili drevne skulpture Buda u Bamiyanu.

Uništavaju ostatke starih kultura koje su prije nekoliko tisuća godina bujale u dolinama Eufrata i Tigrisa, a razmjeri rušenja toliko su veliki da i UNESCO upozorava na katastrofu.

Što je najžalosnije, za ovakvo divljaštvo nema baš nikakvog razloga.

– Riječ je o čistoj, primitivnoj, plošnoj interpretaciji Kur’ana i vlastitom tumačenju vjere, ni o čemu drugom. Vjerski fundamentalizam toliko je jak da se islamistima ISIL-a čini kako je samo njihovo shvaćanje ispravno. A sve ono što nije u skladu s njihovim shvaćanjem treba uništiti – kaže analitičar dr. Žarko Puhovski. Na žalost, radikalni zahtjevi ISIL-a nerijetko padaju na plodno tlo i u ostalim arapskim zemljama, a ne samo na područjima Sirije i Iraka koje islamisti drže pod kontrolom. Poziv Al-Baghdadija na rušenje Sfinge i egipatskih piramida jučer je ponovio i kuvajtski klerik Ibrahim al-Kandari, i to s obrazloženjem da će se njihovim uništavanjem Egipćani prestati “klanjati slikama lažnih bogova”.

Egipatskim vlastima jasno je da su upravo piramide i Sfinga vrlo primamljiva meta islamistima. Još prije tri godine jedan od lokalnih imama izdao je poziv muslimanima da unište ova “mjesta svetogrđa”. Otad su piramide, ali i cijela Giza, pod izuzetno visokim osiguranjem koje nije uvijek vidljivo turistima. Osiguranje nije smanjeno ni u vrijeme dok je Egiptom vladalo Muslimansko bratstvo preko svog predsjednika Mursija, što nije nimalo čudno jer je to kulturno blago temelj egipatskog turizma koji godišnje, i u turbulentnim vremenima sukoba i revolucija, generira milijune dolara.

Zaštita iz zraka

I dok Egipat još može čuvati svoje starine, Irak nema taj luksuz. Stotine tamošnjih povijesnih nalazišta sada je na području koje kontroliraju islamisti i koje ništa ne priječi u rušilačkim pohodima. Upravo zbog toga iračka je vlada u ponedjeljak zatražila od međunarodne koalicije da pokuša zaštititi arheološka nalazišta iz zraka.

– Jedino područje iz kojega je moguće koliko-toliko prići ruševinama jest zračni prostor. Tražimo od saveznika da zračnim udarima odvrate islamiste od rušenja – zahtijevaju predstavnici vlade u Bagdadu, ne obrazlažući na koji je način to moguće postići. Jer zasigurno nije jednostavno raketama iz lovaca eliminirati islamiste a pri tome ne uništiti objekt koji bi piloti trebali štititi. Iako kulturocid nema stvarne svrhe, ipak ima velik učinak.

– Razaranjem povijesnog blaga ISIL izaziva šok u svijetu. Do sada su to radili ubojstvima ljudi, no sada ubijaju povijest – kaže dr. Puhovski.

Piše: Bernard Karakaš

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved