Zdravstveni turizam
13.3.2015. 6:01:50h
Hrvatska obiluje neograničenim resursima za daljnji rast zdravstvenog turizma
Zdravstveni je turizam najbrže rastuća grana turizma u svijetu i to s godišnjim rastom između 15% i 20%
OnCall team / flickr.com

„Zdravstveni je turizam najbrže rastuća grana turizma u svijetu i to s godišnjim rastom između 15% i 20%. Europa, kao najveće tržište, prihode od ovog vida turizma povećala je u odnosu na 2007. godinu za čak  62%. U Hrvatskoj je riječ o tržištu koje trenutno zapošljava oko 10.000 osoba, a prihod od zdravstvenih usluga, i to bez smještaja i prateće potrošnje, iznosi oko 300 milijuna eura prihoda. Iako se na prvu čini mnogo, prema slobodnim, ali posve realnim procjenama, radi se o tržištu  koje  bi vrlo  brzo moglo  doseći prihode veće od milijardu eura“, rekao je potpredsjednik HGK Ivan Škorić na otvorenju 5. HTI Konferencije industrije zdravstvenog turizma koja se održava u Krapinskim Toplicama od 12. do 14. ožujka. Imajući u vidu važnost razvoja zdravstvenog turizma pokroviteljstvo konferencije prihvatila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Škorić je apelirao i prema ministarstvima da zdravstvenome turizmu pruže još značajniju institucionalnu potporu i promociju te najavio kako je jedan od sljedećih koraka Zajednice zdravstvenog turizma pri HGK, koja je prva sustavno počela pratiti taj vid turizma kroz strukovno udruživanje, a do danas se profilirala u lidera i jedinu takvu nacionalnu krovnu asocijaciju, pristupanje Zajednice Europskom udruženju ESPA kako bi unaprijedili umreženost s europskim tokovima.

Zahvalio je domaćinu, Općini Krapinske Toplice i suorganizatoru Wellness Dalmaciji, na odličnoj suradnji i istaknuo kako može biti za primjer zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora, a sve kako bismo omogućili povezivanje i stvaranje poslovnih prilika gospodarstvenicima. Takva vrsta sinergije u praksi znači više od mnogih papirnato i politički proklamiranih gospodarskih politika i reformi.

Načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić istaknuo je kako mnogobrojne medicinske institucije Krapinskih Toplica te privatne poliklinike, kojih je u posljednje vrijeme sve više, dokazuju, da se udruženim snagama i na ovim prostorima mogu i moraju ponuditi konkretni proizvodi zdravstvenog turizma koji u konačnici mogu konkurirati i na svjetskome tržištu.

Koliki je potencijal za daljnji razvoj zdravstvenog turizma u Krapinsko-zagorskoj županiji predstavio je sam župan Željko Kolar koji je iznio zaista impresivne podatke. Broj novozaposlenih u županiji iznosi 1159 osoba što je povećanje od 3,5 posto. Paralelno rastu i prihodi i dobit. „Naša je županija odavno izašla iz krize i recesije, ali apeliram na resorna ministarstva da otvore dodatni prostor za daljnja zapošljavanja jer imamo neograničene resurse i kapacitete za daljnji razvoj ovog tipa turizma.

„Uzimajući u obzir da je sezonalnost najveća boljka hrvatskoga turizma, svjesni smo kako upravo zdravstveni turizam može biti i je alat kojim se sezonalnost može smanjiti“, rekao je savjetnik ministra turizma Ivo Bašić. Dodao je kako je ministarstvo prepoznalo značaj zdravstvenog turizma koji je i u Strategiji do 2020.g. postavljen na visoko treće mjesto, no istaknuo je kako su ključni faktori uspjeha; stručni kadrovi, kvalitetna i moderna oprema, znanje kako prepoznati potrebe gosta i kontinuiranost kvalitete usluga. Savjetnica ministra zdravlja Ladislava Čelar rekla je kako je zdravstveni turizam komparativna djelatnost koja dobro organizirana utječe na kvalitetu življenja i gospodarstva u cjelini, a istaknula je i važnost certificiranja koja kod gostiju stvara povjerenje.

Član Saborskog odbora za turizam Sabora RH Goran Beus Richembergh za kraj je istaknuo kako je Odbor donio 16 preporuka za napredak i daljnji razvoj zdravstvenog problema, no i detektirao probleme među kojima se ističe nesklad postojećih zakonskih propisa što pak dovodi do stvaranja institucionalnih prepreka. Također, potrebno je otvoriti prostor za ulaganja i daljnji razvoj odnosno dati vjetar u leđa kontinentalnom turizmu. Naglasio je i kako su zajednički nastup i sinergijsko djelovanje preduvjet za napredak.

5. po redu HTI konferenciju industrije zdravstvenog turizma organiziraju Hrvatska gospodarska komora i Wellness Dalmacija s brendom Energy Clinic, a  i ove godine pokrovitelji konferencije su Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravlja.

Korisni linkovi:
WIKI - Zdravstveni turizam: definicija, povijest i podjela

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved