Koprivnica
Od srca
14.3.2015. 6:03:01h
Divovske pisanice iz Koprivnice ove godine idu u Konsanz i Pečuh
Ne prestaje polemika o umjetničkoj vrijednosti projekta koji je županijska Turistička zajednica pokrenula 2007.
Praktyczny Przewodnik / flickr.com

Devet dvometarskih i tri nešto manje pisanice oslikane kistovima podravskih naivnih slikara od jučer su ponovno izložene u središtu Koprivnice. Riječ je o tradicionalnoj preduskrsnoj izložbi na otvorenom pod nazivom "Pisanica od srca", projektu Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Taj je projekt od 2007. godine, kada je pokrenut, postao prepoznatljiv ne samo u cijeloj Hrvatskoj, nego i diljem svijeta. Svake godine nekoliko se divovskih pisanica otputi na dalek put. Vidjeli su ih i Prag, i Beč, i London, i Milano, i Budimpešta i New York...

Ove će godine neke od pisanica koje su izložene u Koprivnici krasiti njemački Konsanz, mađarski Pečuh i samostan Svetog Duha u Zagrebu kao trajni dar, a na posudbu će u mađarsko Letenye i u Sračinec.

Dok se "velika jajca" šalju diljem svijeta, ne prestaje polemika o umjetničkoj vrijednosti projekta "Pisanica od srca". Stvari su išle toliko daleko da je Želimir Laszlo iz zagrebačkog Muzejskog dokumentacijskog centra u jednome tekstu u Podravskome zborniku bio ustvrdio kako su "turistička megalomanska jaja" običan bezvrijedan kič koji ne donosi koristi ni na turističkom, ni na identitetskom ni na financijskom planu.

Zdravko Mihevc, šef Turističke zajednice, nije mu bio ostao dužan. – Neka on smisli stotinu puta bolji projekt i neka ga predstavi u Pragu, Rimu, Beču, Milanu i Budimpešti – glasio je odgovor.

Piše: Hrvoje Šlabek

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved