Split
Lansiranje Gagarina
14.3.2015. 6:40:24h
Rus Maksim Voznjak otvara bar na Obrovu: Naučit ću Splićane što su dobra votka i kavijar
Jeste li ikad bili u Hrvatskoj? Planirate li ljetovanje na moru? Savjetujemo vam da posjetite Split – grad s više od 1700 godina povijesti i vjerojatno najzabavnije mjesto na jadranskoj obali.
Tech Cocktail / flickr.com

Jeste li ikad bili u Hrvatskoj? Planirate li ljetovanje na moru? Savjetujemo vam da posjetite Split – grad s više od 1700 godina povijesti i vjerojatno najzabavnije mjesto na jadranskoj obali. Pomozite nam skupiti 55.000 dolara da otvorimo bar i doživjet ćete u Splitu još više ugodnih iznenađenja. Ne tražimo da nam donirate novac. Zapravo, mi ćemo dati svim sponzorima promo-kod koji garantira 55 posto popusta ili čak neograničene količine votke i koktela u našem baru.
Stoji tako u uvodu netom pokrenute “crowdfunding” kampanje koju je na internetskoj stranici “Indiegogo” pokrenuo ruski bračni par sa splitskom adresom. Planiraju za mjesec-dva, najviše tri, na Obrovu, otvoriti prvi kavijar-votka bar u našem gradu, za koji već imaju ime “Gagarin”, jer smatraju da nam općenito nedostaje internacionalnih restorana, a pogotovo dobrog kavijara i vrhunske votke.

Bar će biti otvoren tijekom cijele godine i bit će uređen u stilu 60-ih godina prošloga stoljeća, u doba kada je ruski astronaut Jurij Gagarin otišao u svemir... “Gagarinov” slogan bit će ono njegovo čuveno “Поехали!”, odnosno “Idemo!”, što je izgovorio kada se lansirao.

A sad da predstavimo “Gagarinove” domaćine. Ruski novinar i filmski scenarist Maksim Voznjak prije četiri godine ljetovao je u Makarskoj i pri tome navratio u naš grad. Samo sat vremena bilo mu je dovoljno da odluči da će napustiti višemilijunsku Moskvu.

– Znao sam za priču o Dioklecijanu, čovjek je držao u rukama cijeli svijet, a odlučio je doći u Split živjeti. Pa sam se mislio, zašto ne bih i ja – rezonirao je Maksim.

Čim se, nakon ljetovanja, vratio kući, počeo je učiti hrvatski, zatražio turističku vizu i unajmio stan u kući Dešković. Kad se doselio, nije praktički nikoga poznavao, osim prijatelja jednoga prijetalja... Ali, nedugo potom Maksim je, tipično ruski srdačan i otvoren, stvorio podužu listu prijateljstava i poznanstava.

Odlazio je tu i tamo u Moskvu, a na jednom je od tih putovanja upoznao i svoju sadašnju suprugu Olesju. Uvjerio ju je kako je mudro napustiti posao IT menadžerice u gigantu “Mail.ru” i doći živjeti s njim u Cvit Mediterana. Vjenčali su se na Braču i ubrzo nakon toga, prije godinu i pol, osnovali marketinšku agenciju za oglašavanje hrvatskih proizvoda i usluga na ruskom tržištu, te privlačenje ruskih investicija i turista.

Dobro im je krenulo, jedan od većih klijenata im je postala postirska “Sardina”, javljali su im se investitori, planirali su razvijati zdravstveni turizam... a onda je uvođenje vize smanjilo broj turista, rubalj je počeo gubiti na vrijednosti u odnosu na euro, dogodila se rusko-ukrajinska kriza, sankcije.

– Sve je stalo, ali mi nismo htjeli odustati od Splita i dopustiti da nam egzistencija ovisi o odnosima Putina i Merkel. U međuvremenu nam se rodila i kćerkica Viktorija, ona je rođena Splićanka, i počeli smo razmišljati što dalje. Vidjeli smo da Split doživljava turistički bum, ali da mu nedostaje internacionalnih restorana i da nigdje u gradu ne možeš popiti dobru votku, a to je piće koje obožavaju milijuni ljudi.

Može se popiti samo loša i užasna votka, i to se uglavnom servira loše s ledom, limunom, u čašama za viski... Istodobno, velika konkurencija proizvođača votke je to piće dovela do savršenstva, pa sada za pristojnu cijenu možeš dobiti vrhunsku votku. A mi je nikada, baš nikada nećemo nuditi bez jela, odnosno sendviča u kojem će biti kavijar, krumpir, haringa... – uvjeravao nas je Maksim dok smo sjedili u poznatom kafiću.

Namjerno je naručio votku, samo da nam pokaže kako se ona ne smije servirati.

– I zato ćemo otvoriti “Gagarin”. Otvorit ćemo ga čak i ako kroz kampanju ne prikupim dovoljno novca – dodao je Maksim.

Piše: Diana Barbarić

Ideja pala na plodno tlo
Poslovnu ideju Maksima Voznjaka poduprla je i dr. Ivana Bilić s Ekonomskog fakulteta, koja stoji iza nedavno održane uspješne manifestacije poticanja poduzetništva i zapošljavanja mladih “#3PSPLIT”. Taj je događaj i motivirao Maksima za “crowdfunding” kampanju. Podršku mu je dao i Mateo Perak, poznati IT stručnjak i poduzetnik.

Za 25 dolara pune čaše
U caviar & vodka baru “Gagarin” “porcija” votke će stajati 20 kuna, uključujući i sendvič. Zainteresirani za lansiranje splitskoga “Gagarina” mogu osigurati i popuste.
– Tko donira pet dolara, odnosno 35 kuna, dobit će dvije porcije vrijedne 40 kuna. Za donaciju od 15 dolara, dobit će 10 porcija vrijednih 200 kuna, a za donaciju od 25 dolara, dobiva se neograničena votka u našem baru, jedan put za jednog čovjeka. Nek popije koliko može – kaže Maksim.
Detalje o akciji i načinima na koje je možete podržati pronađite na Facebook stranici i na “Indiegogo”. Link za kampanju: http://igg.me/at/gagarin/x/10078957

Link  na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved