Vinkovci, Županja
Pčelarstvo
25.2.2014. 9:22:21h
Intenzivne pripreme za Pčelarske dane u Vinkovcima
Najznačajniji događaj za pčelare na krajnjem istoku Hrvatske u 2014., istaknuto je na skupštini Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije, 11. su Pčelarski dani, međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda, te znanstveno-stručni skup koji će se održati 14. i 15. ožujka u Vinkovcima.
angrylambie1 / flickr.com

Najznačajniji događaj za pčelare na krajnjem istoku Hrvatske u 2014., istaknuto je na skupštini Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije, 11. su Pčelarski dani, međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda, te znanstveno-stručni skup koji će se održati 14. i 15. ožujka u Vinkovcima. Tu je i županijsko ocjenjivanje meda koje će na jesen biti u Vukovaru, te još nekoliko projekata koje će pčelari aplicirati prema Ministarstvu poljoprivrede te agenciji za financiranje predavača. Što se tiče prošlogodišnje proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda, predsjednik Pčelarskog saveza VSŽ-a Željko Šuran proteklu 2013. ocijenio je prosječnom. U županiji postoji 10 pčelarskih udruga i 400 pčelara koji imaju više od 12.000 košnica od kojih svaka godišnje donese u prosjeku 20 - 30 kilograma meda.
Vukovarsko-srijemski pčelari ove zime nisu zabilježili pomor među pčelama zbog neuobičajeno visokih temperatura koje u ovog doba godine negativno utječu na pčelinje zajednice. Šuran ističe kako su se dobro i na vrijeme pripremili za tu situaciju.
- Onim slabijim zajednicama koje su u ovo doba godine došle gore na "žicu" i potrošile dobrim dijelom mednu kapu, obavezno se mora dati pogača, dok onim zajednicama koje su dublje, niže u košnici i čija je medna kapa veća, ne treba dati ništa - savjetuje Šuran.
Posljednjih se godina u Hrvatskoj bilježi porast potrošnje meda, iako smo još ispod europskog prosjeka koji iznosi tri do četiri kilograma. Kod nas je tek nedavno potrošnja po stanovniku prešla jedan kilogram, a cilj Hrvatskog pčelarskog saveza je da Hrvatska po stanovniku troši bar kilogram i pol meda godišnje.

piše: M.L.O.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved